BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5910 % 0,22
EUR/TRY 34,7921 % 0,44
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5943
% 0,23
34,7987
% 0,46
1,0664
% 0,09
45,35
-0,09
2.297,63
% -1,27
87,37
% 0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'den Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonu

Türkiye Suriye sınırını IŞİD'den arındırmak ve YPG'nin ilerlemesine mani olmak için Cerablus'a operasyon başlattı

Türkiye'den Suriye'de Fırat Kalkanı operasyonu
REUTERS 25 08 2016, 08:23

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde geniş toprakları kontrol altında tutan IŞİD örgütünü Suriye sınırından temizlemek ve YPG'nin ilerleyişini önlemek için sınır çizgisine birkaç yüz metre ötedeki Cerablus kentine yönelik bu sabah askeri operasyon başlatırken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bazı köyleri ele geçirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, harekatın IŞİD ve PKK'nın uzantısı olarak gördüğü Suriyeli Kürtlerin başlıca silahlı gücü YPG'yi hedeflediğini söyledi. Erdoğan Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için tüm imkanların kullanılacağını vurguladı.

Ankara, IŞİD'ye karşı ABD'nin askeri operasyonlarında görev alan başlıca kara unsuru olan YPG'yi "terörist örgüt" olarak nitelendiriyor. 

Tankların ve özel harekat birliklerinin Suriye'ye girdiği "Fırat Kalkanı" adı verilen operasyona Türk savaş uçaklarının yanı sıra ABD önderliğindeki IŞİD ile mücadele koalisyonu da savaş uçaklarıyla destek veriyor.

Askeri kaynaklar Türk topçusunun IŞİD'nin kontrolünde bulunan Cerablus kentine saat 04.00 sularında ateş açtığını ve operasyon kapsamında Türk ve ABD savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini vurduğunu söyledi.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre sınır çizgisinden görünen IŞİD hedeflerine ateş açan tanklar daha sonra Suriye'ye girdi. Karkamış'tan yola çıkan en az dokuz tankın Cerablus'a doğru ilerlediği görüldü.

Askeri kaynaklar operasyonda hava kuvvetlerince 12 hedefin, topçu, havan ve roketlerle de 70 hedefin tam isabetle vurulduğunu ifade etti. Yeni hedeflerin tespit edilmesini bekleyen F-16 savaş uçakları havada bekliyorlar.

Sabah saatlerinde katıldığı bir törende konuşan Erdoğan, gerekirse "bilfiil el koymak" da dahil tüm imkanlarını kullanarak Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumakta kararlı olduklarını söyledi.

Türk tanklarının Suriye girmesiyle birlikte, Türkiye'de konuşlanmış Özgür Suriye Ordusu'na mensup gruplardan muhalif savaşçılar da Suriye'ye geçerek çevredeki dört köyü ele geçirdikten sonra IŞİD'nin elindeki Cerablus kent merkezine girdi.

Harekatın başlamasının ardından Suriye Türkiye'yi egemenliğini ihlal ettiğini belirterek kınadı. Suriyeli Kürtler ise Türkiye'yi saldırganlıkla suçladı.

BIDEN: SURİYELİ KÜRTLER FIRAT'IN DOĞUSUNA GERİ DÖNMELİ

Askeri harekatın başlamasından birkaç saat sonra daha önce planlanan gezisi kapsamında Başbakan Binali Yıldırım ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Suriyeli Kürtlerin batıya doğru daha fazla ilerlememesi gerektiğini söyledi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden en kıdemli ABD'li yetkili olan Biden, Yıldırım ile düzenlenen ortak basın toplantısında YPG hakkında, "Nehrin doğu tarafına dönmeliler. Sözlerinin arkasında durmazlar ise ABD'den hiçbir destek alamazlar" dedi.

Aynı zamanda IŞİD'e karşı savaşan ABD destekli çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri'nin ana unsuru olan YPG, Ağustos ayında Cerablus kentinin 30 kilometre güneyindeki Menbiç kentinin kontrolünü birkaç hafta süren çatışmaların ardından IŞİD'den aldı. YPG taarruz kapsamında Türkiye'nin kırmızı çizgisi olan Fırat nehrinin batısına geçmiş oldu.

AMAÇ SINIR GÜVENLİĞİ

Operasyon şu anda Suriye tarafına geçit açmak amacıyla yürütülüyor. Bir askeri kaynak, "Operasyonun amacı sınır güvenliği ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlarken IŞİD karşıtı ABD önderliğindeki koalisyona destek vermek" dedi.

Hükümet, hafta sonunda Gaziantep'teki intihar saldırısında 54 kişinin öldürülmesinin ardından Pazartesi günü Suriye sınırından IŞİD örgütünün tamamen temizlenmesi gerektiğini belirtmişti.

Silahlı kuvvetlerin Cerablus'a yönelik başlattığı askeri operasyon, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalif savaşçıların Türkiye topraklarından Cerablus'a girmeye hazırlandıklarına yönelik Pazar günü yaptıkları açıklamaları izliyor.

Türkiye muhaliflerin bu operasyonlarıyla YPG'nin IŞİD'den boşalan yerlerde mevzi almasının da önüne geçmek istiyor.

IŞİD'İN TOPRAKLARINA YPG'NİN YAYILMASINI ÖNLEMEK

Türkiye'nin 800 kilometreyi aşan Suriye sınırının neredeyse tamamı 2014 itibariyle IŞİD'nin elinde bulunuyordu.

ABD'nin Irak ve Suriye'de IŞİD karşıtı askeri harekat başlatmasıyla birlikte ABD'nin Suriye içinde kara müttefiki güçlerinden olan YPG Suriye'nin Irak sınırından Fırat nehrine kadar olan bölümü kademeli olarak ele geçirdi.

Ancak Türkiye Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı şemsiye grup altında savaşan YPG'nin Fırat nehrinin batısına geçmesine izin vermeyeceğini, karşı koyacağını açıklamıştı.

IŞİDnin elinde şu anda Türkiye ile sınır hattında bulunan Azaz kenti ile Fırat nehri kıyısındaki Cerablus kenti arasında yaklaşık 100 kilometre genişliğinde bir bölge bulunuyor.

IŞİD'nin elindeki bu bölge Temmuz ayında ABD desteğiyle SDG'nin başlattığı, Cerablus'un 30 kilometre güneyindeki Menbiç kentini ele geçirme operasyonuyla daralmaya başladı.

Türkiye ise SDG'nin parçası olan YPG'nin Menbiç'in batısına ilerlememesini ve Fırat'ın doğusuna çekilmesini istiyor.

Yukarı

Business HT×