BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5450 % 0,02
EUR/TRY 34,9558 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5450
% 0,02
34,9558
% -0,05
1,0729
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Cerablus'a askeri harekat

Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD'ten temizlenmesi amacıyla adı Fırat Kalkanı olarak açıklanan askeri harekat başlatıldı

CANLI BLOG: Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Cerablus'a askeri harekat
BUSINESSHT 24 08 2016, 06:22

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekat başlatıldı.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına misliyle mukabele kapsamında yoğun top atışları yapılıyor.

TSK unsurlarınca saat 04.00 sularında icrasına başlanan harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

İşte dakika dakika yaşananlar:

21.30 Erdoğan Biden'la görüşmesi sonrası, "Cerablus ülke sınırımıza 20-30 km mesafede. Dolayısıyla sürekli oradan bizim ilçemiz Karkamış'a yapılan havan topu atışları sebebiyle rahatsızlığımızı dile getirdik. Fakat anlatılamadı ya da anlaşılamadı. "Koalisyon güçleri ile görüşmelerimizi yaptıktan sonra artık bizler nihai kararımızı verdik ve Cerablus'a, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte, onların özellikle kara harekatına destek vermek suretiyle, koalisyon güçlerinin hava desteği ile oraya giriş sağlandı. Şu an itibarıyla Cerablus'u Özgür Suriye Ordusu mensupları ve Cerabluslu olanlar şu anda yeniden geri almış durumdalar ve oradaki hükümete ait veya oradaki resmi konutları vesaire ele geçirmiş durumdalar. DAİŞ de şu an itibarıyla aldığımız haberlerle Cerablus'u terk etme durumda kalmış vaziyettedir" dedi.

19.39 AA:Cerablus ilçe merkezi ÖSO'nun kontrolüne geçti. Harekatta bir ÖSO mensubu öldü.

ÖSO mensupları akşam saatlerine kadar Cerablus’taki tüm resmi kurumları ele geçirdi. Bölgeye girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO üyeleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol ediyor.

19.30 ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'na hava saldırıları düzenleyerek destek olduklarını bildirdi.

17.55 Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın websitesinden yapılan açıklamada, Rusya'nın Suriye-Türkiye sınırındaki gelişmelerle ilgili endişe duyduğu belirtildi. Açıklamada "Sivil halk arasında hayatını kaybedenler dikkate alınınca kriz bölgesinde durumun daha da kötüleşme ihtimali endişe uyandırıyor.Suriye krizinin uluslararası hakların temelinde Kürtler de dahil olmak üzere tüm etnik grupların katılımıyla 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi'nin kararı çerçevesinde geniş çaplı Suriye diyaloğu üzerinden çözülmesinden eminiz" ifadesi yer aldı.

17.49 Piyasalar nasıl kapandı? 

Borsa İstanbul günü yüzde 1,6 düşüşle tamamladı, dolar 2,95 seviyesinde. 

17.33 YPG güçleri Fırat'ın batısından çekilecek mi? 

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin tekrar Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi gerektiği uyarısını yaparken, YPG sözcüsü Redur Xelil bunun kararını Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDF) vereceğini söyledi.

Xelil öğle saatlerinde Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilme çağrısına yalnızca Demokratik Suriye Güçleri'nin cevap verebileceğini söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım ise öğleden sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la yaptığı toplantıda, "ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG usnurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler" demişti.

Biden ise, "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD'den desteklenmeyecekler" diye konuşmuştu.

17.20 Reuters: IŞİD, Cerablus çevresindeki çok sayıda köyden çekiliyor.

Silahlı Feylak eş Şam grubuna mensup adının açıklanmasını istemeyen bir komutan IŞİD militanlarının büyük bölümünün Cerablus'u terk ettiğini, bazılarının ise teslim olduğunu söyledi.

Başka bir muhalif komutan ise kentin yarısının Türkiye destekli grupların elinde olduğunu söyledi.

Feylak eş Şam komutanı, "DAEŞ militanları Cerablus çevresindeki bazı köylerden güneydeki el Bab kentine doğru geri çekildi" dedi.

ÖSO güçleri şehrin güneyinde cami ve okul olarak kullanılan bölgeye girdi ve bölgeden görüntüler paylaştı.

16.58 ÖSO'nun Cerablus'un merkezine ulaştığını bildirildi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ilçe merkezinin girişine kadar ilerledi. Zırhlı birlikler eşliğinde öğle saatlerinde Türkiyesınırının güneyinde 3 kilometre içerdeki Keklice köyünü ele geçiren ÖSO güçleri, ilerlemesini devam ettirerek, buraya 5 kilometre mesafedeki Cerablus ilçe merkezinin girişine ulaştı. ÖSO unsurlarıyla DAEŞ militanları arasındaki çatışmalar devam ederken, örgüt hedefleri sınırdan topçu atışlarıyla ve havadan vuruluyor.

16.56 Başbakan Yıldırım, sabah saatlerinde Suriye'ye yönelik başlatılan kara harekâtı ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler. Hem sınır güvenliğmizii korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük.

ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG usnurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır."

Yıldırım'dan sonra konuyu değerlendiren ABD Başkan Yardımcısı Biden ise Türkiye'nin sınır bütünlüğü ve birleşik Suriye'den ödün verilmeyeceği konularında vurgu yaparak, "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD'den desteklenmeyecekler" dedi.

16.50 Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi’nde konuşlandırılan fırtına obüsleri ve tankların namluları da, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin koalisyon güçleri ile birlikte askeri harekat başlattığı Suriye’nin IŞİD denetimindeki Cerablus kentine çevrildi.

16.30 Başbakan Yıldırım ve Biden'dan ortak açıklamalar

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmenin ardından Çankaya Köşkü'nde bir basın toplantısı düzenledi. 

Biden, "Türk halkının müteffiki olarak darbe girişimine karşı Türkiye'ye desteğimiz tam" diye konuştu.

Yıldırım, "ABD ile fikir birliğine vardığımız bir konu var ki o da PYD unsurlarının Fırat'ın batısına asla yayılmaları ve herhangi bir faaliyet içerisine girmemeleri gerektiği" dedi. 

16.02 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Kalın, "Cerablus operasyonunun amacı, DAEŞ ve YPG dahil sınırlarımızı bütün terörist unsurlardan temizlemektir. Türkiye'nin kararlılığı tamdır. Türkiye'nin sınır güvenliğinin ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması için gerekli adımlar atılmaya devam edecektir" dedi. 

 

15.52 Emniyet'ten tüm havalimanları için uyarı

Canlı bomba tehlikesine karşı güvenlik güçleri üst düzey teyakkuz durumuna geçti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce tüm havalimanlarına gönderilen bir yazıyla 'Arama noktalarında özellikle yolcu kategorisi' olarak tabir edilen çocuk, hamile, sakat ve yaşlı yolcular konusunda daha dikkatli olunmasının istendiği öğrenildi.

Türkiye'nin en büyük sınır kapısı olan ve günde 100 bine yakın yolcunun giriş çıkış yaptığı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda da canlı bomba saldırıları ihtimaline karşıpolis ve özel güvenlik kuvvetleri uyarıldı. 

15.45 Fırat Kalkanı operasyonunun tüm detayları tek bir İnfografikte. 

15.08 Güvenlik ve dış politika analistlerinden hareketa ilişkin yorumlar geliyor

Güvenlik analisti Metin Gürcan: "Türkiye'nin Suriye ile alakalı daha gerçekçi bir dış politikaya yöneldiğini görüyoruz. Aslında bunun biz öncü sinyallerini son bir, bir buçuk aydır alıyorduk. Türkiye’nin yürütmekte olduğu mekik diplomasisi, Şam ile yeniden kurulan irtibat, Tahran ile görüşmeler, Moskova ile görüşmeler. Washington ile görüşmeler devam ediyordu. Bunun meyvasını görüyoruz burada. Bu operasyon TSK'nın 15 Temmuz sonrası dönemde uluslararası itibarı ve caydırıcılığı için önemli."

14.49 Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Hükümet IŞİD'le mücadeleye dair topyekun bir mücadeleyi ortaya koymuş değil" dedi.

Sayek Böke şöyle konuştu:

"Hükümet, IŞİD ismiyle kurulan terör örgütünün ismini dahi telaffuz edemiyor. 70 ilden IŞİD'e katılımına göz yumuyor. Takip etmiyorlar veya takip edilenlerle stratejik mücadele yürütmüyorlar. İstanbul'un göbeğinde IŞİD piknik düzenliyor, dergi basıyor. Ve bu dergide farklı STK'ları ve bu STK'ların mensuplarını hedef gösteriyor. Gazeteciler, sanatçılar tutuklanırken IŞİD mensupları serbest bırakılıyor. Biz kendi evraklarımızı, askerlerimizi Suriye'ye, IŞİD'le mücadele girdabına sokmak zorunda kalıyoruz.

"Kendi insanlarımızı kendi sınırlarımız içerisinde bu örgüte karşı koruyamıyoruz. Hükümet de, topyekun mücadeleyi ortaya koymuş değil. Bir kez daha açık bir çağrıda bulunuyoruz, sadece Cerablus'da değil kendi topraklarımızda da mücadeleye davet ediyoruz. Mezhepçi dış politikanın kanımızla canımızla ödeyeceğimiz bir maliyet yaratacağı konusunda keşke haklı çıkmasaydık. Keşke Türkiye halkı bedel ödemeseydi. Eğer yitip giden evlatlarımızın bir kıymeti varsa uyarılarımızı ciddiye alıp, derhal samimiyetle gerekli tüm adımları atmalılar.

"Bir anımsatma yapma ihtiyacımız var. Unutmayın ki Adıyaman ve Suruç'ta CHP'nin hazırladığı raporlar vardı, Ankara Gar patlaması öncesinde bu patlamaya dair uyarılar vardı."

14.46  Doğan Haber Ajansı Türkiye'nin Cerablus'a yönelik askeri operasyonu kapsamında Suriye'ye geçen Özgür Suriye Ordusu mensuplarının dört köyü ele geçirdiğini ve İslam Devleti örgütü mensubu 46 kişinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

14.38 Rusya'dan da destek mesajı geldi

Interfax'a konuşan Rus Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Türkiye'nin Suriye operasyonunun "zamanında" olduğunu söyledi. Ajansa konuşan kaynaklar, teröre karşı atılan adımlarının Suriye'yle koordine edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

14.25 Almanya'dan operasyona destek

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin olarak Türkiye’nin, DAEŞ karşıtı koalisyonun hedefleri ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini düşündüğünü söyledi.

Schaefer, Federal Basın Evi'nde düzenlenen toplantıda, uluslararası toplumun ve DAEŞ karşıtı koalisyonun, güç birliğiyle terör örgütü DAEŞ'i Suriye ve Irak'ta geriletmeyi başardığını ifade etti.

 

14.21 Keklice'nin ardından Kıvırcık köyünün de ÖSO'nun denetiminde olduğu belirtildi. 

14.12 Suriye hükümeti Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesini kınadı

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin IŞİD'in elindeki Cerablus'a, ABD önderliğindeki koalisyonun desteğinde bugün düzenlediği askeri operasyon çerçevesinde tanklarının Suriye'ye girmesinin egemenlik ihlali olduğunu belirterek kınadı.

Suriye devlet televizyonundan yapılan açıklamada Suriye sınırları içinde yapılacak herhangi bir terörle mücadele operasyonunun Şam ile eşgüdüm içinde düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Ankara'ya, IŞİD'i temizleyip yerine "başka terörist grupları" yerleştirmek için operasyon yaptığı suçlaması yöneltildi.

"Başka terörist gruplar" ifadesiyle Suriye'de Beşar Esad rejimine karşı silahlı mücadele yürüten unsurlar kastediliyor.

14.01 Barzani de Ankara'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeyi anlatan Irak Kürdistanı Başkanı Mesud Barzani "Bölgede büyük değişimlerin yolda olduğu görülüyor" dedi. Barzani, çözüm sürecine ilişkin de "Halen daha fazla zamana gerek duyuluyor. Umutsuz değiliz, girişimlerimizi de sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.

13.16 Anadolu Ajansı'nın verdiği bilgiye göre Özgür Suriye Ordusu, Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine yönelik operasyonda Türkiye sınırına 3 kilometre mesafedeki Keklice köyünü IŞİD'ten aldı.

12.51 Türk askerini Cerablus'ta Türkmenler karşıladı.

Türk ordusunun tanklarla Suriye sınırını geçmesinin ardından sıcak bölgeden ilk kareler geldi.  Bu karelerde Türkiye'nin havadan ve karadan vurduğu bölgede ilerleyen Türkmen ve Arap birliklerinin görüntüleri bulunuyor. Tanklarla geçen Türk birliklerinin Türkmenler tarafından karşılandığı da belirtiliyor.

12.48 Rusya ve ABD dışişleri bakanları buluşuyor.

Bir Rus diplomatı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün bir telefon görüşmesi yaptıklarını ve Cuma günü Cenevre'de görüşeceklerini belirtti.

ABD'li bir yetkilinin de bugün yaptığı açıklamada, Lavrov ile Kerry'nin 26 Ağustos'ta Cenevre'de buluşarak Suriye ve Ukrayna krizlerini görüşecekleri belirtilmişti.

12.25 Operasyonun tarihiyle ilgili ilginç tesadüf: Türk Ordusu 500 yıl sonra aynı yerde 

Bugün, yani 24 Ağustos'un tarihte önemli bir yeri daha var. Tam 500 yıl önce 1516'da Mercidabık Savaşı'nda I. Selim'in ordusu Memluk ordusunu yendi.

24 Ağustos 1516'da Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu ile Memluk Devleti ordusu Halep'in kuzeyinde karşı karşıya gelmişti. Muharebenin sonucunda Suriye, Lübnan ve Filistin toprakları Osmanlı hakimiyetine geçmişti.

Mercidabık Savaşı Memluklar ile Osmanlılar arasında 24 Ağustos 1516 tarihinde gerçekleşen savaş. Safavi tehlikesini bertaraf ettikten sonra Yavuz Sultan Selim, Memluklara karşı büyük bir ordu hazırladı. Mısır Memluk Sultanı Kansu Gavri, Osmanlı ordusunu Halep'in kuzeyinde karşıladı. (Mercidabık Kilis yakınlarına bir yerdir.) Ancak Mercidabık Savaşı Osmanlıların zaferiyle son buldu.

12.04 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da önemli açıklamalar yaptı. 

Çavuşoğlu, operasyonun hedefinin IŞİD olduğunu söyledi, ancak YPG unsurlarının Fırat'ın doğusuna geçmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"DAEŞ bu silahları nereden buluyor? Kim veriyor? Nereden geliyor bu silahlar? Bu operasyonun amacı DAEŞ terör örgütünü sınırımızın diğer tarafından temizlemektir. Tüm elimizdeki imkanlarla bu mücadeleyi sürdürüyoruz. ÖSO da buraya girdi. TSK'nın faaliyetleri planlandığı gibi devam ediyor. Hava desteğiyle ilgili koalisyonla birlikte çalışıyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz."

"Ankara'daki son iki saldırının sorumluları Suriye'deki PYD kamplarından geldi. Bu operasyonun amacı DAEŞ. Salih Müslim ya da PYD neden rahatsız oldu? Onlar DAEŞ'le mücadele ettiğini iddia etmiyor muydu? Kendilerine teşekkür ediyoruz müttefiklerimizi anlattıklarımızı itiraf ediyor: Benim ajandam var burada kanton oluşturmak istiyorum. Amacı DAEŞ'le mücadele olsa bu operasyona destek verir. Demokratik güçlerin içindeki YPG unsurları da Fırat'ın doğusuna geçmezse gereğini yaparız. Sen de bir terör örgütüsün. Bizim acımız bataklıktaki sivri sinekler değil bataklığı kurutmaktır. Senin ajandan farklıysa, terörizmi bırakacaksan, Suriye'nin bütünlüğünü savunuyorsan bu operasyondan rahatsız olmamalısın."

11.50 Fırat Kalkanı ne anlama geliyor?

Operasyonun adıının ne anlama geldiğine ilişkin sorulara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun şu açıklması cevap veriyor olabilir.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin "kırmızı çizgimiz" dediği Fırat'ın batısında PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalarla ilgili şunları söylemişti: "Fırat’ın doğusunda YPG’liler lojistik destek vermek istiyorsa o ayrı ama özellikle operasyonlar bittikten sonra batısında bir tane bile YPG’li istemeyiz. ABD de bu konuda garanti verdi. Çünkü YPG/PYD gittiği yerlerde etnik temizlik yapıyor."

11.28 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan harekatla ilgili ilk açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen engelliler etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Bizi tehdit eden DAİŞ, PYD'ye yönelik operasyon başladı" dedi.

Erdoğan, "Artık "Bu iş burada noktalanması lazım" dedik. Bu sabah 04.00 itibariyle bu iş başladı. Birileri meydan okuyorlar, 'Suriye Türkiye için şöyle böyle olacak' diye. Önce siz ne olacağınızın hesabını yapın. Türkiye'ye tehdit unsuru oluşturacak olan kim olursa olsun, askeriyle, korucusuyla, milletiyle vardır, var olacaktır" diye konuştu.

11.27 İşte Türk tanklarının Suriye sınırını geçiş anı 

11.24 ÖSO mensupları Keklice yakınında 

Anadolu Ajansı'na konuşan askeri kaynaklar, Özgür Suriye Ordusu mensuplarının, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından 3 kilometre içerdeki Keklice'ye yaklaştıklarını söyledi.

11.21 Piyasalarda Suriye'deki gelişmeler nasıl etkili oluyor?

Suriye'deki gelişmeler piyasada da etkili oluyor. Dolar kayıplarının bir kısmını geri aldı, ancak BIST 100 yüzde 1,77 aşağıda. 

11.20 Yüzlerce muhalifin de tanklarla birlikte Suriye'ye girdiği belirtiliyor. 

11.03 Habertürk'ün haberine göre, Türk tankları Suriye'ye girdi ve atışlara başladı. Askeri kaynaklar Türk tanklarının Suriye’ye giriş yaptığını ve IŞİD hedeflerini vurmaya başladığını bildirdiler.

10.55 TSK güçlerinin Cerablus'u bombamalam görüntüleri 

10.47 Operasyon kararı nasıl verildi?

TSK'nın koalisyon güçlerinin de hava desteği verdiği Suriye'nin Türkiye sınırındaki IŞİD hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyonun tamilatının 20 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul'da Tarabya Huber Köşkü'nde gerçekleştirilen güvnelik zirvesinde verildiği öğrenildi.

İstanbul'daki güvenlik zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve ilgili bakanların katılımıyla gerçekleşmiş ve tam 3,5 saat sürmüştü. Zirvenin ardından ise açıklama yapılmamıştı.

10.35 Reuters'a konuşan üst düzey  ABD'li bir yetkili, ABD'nin Cerablus operasyonu için hava desteği vereceğini ve planlar konusunda Türk tarafıyla uyum içinde olduklarını söyledi.

10.34 ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı.

Biden, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan ile görüşecek. Biden'ın ilk adresi 15 Temmuz darbe girişimi gecesi bombalanan TBMM olacak. 

10.32 Havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 ile anlık tespit edilen hedeflerin vurulduğu belirtildi. Ayrıca TOPÇU ve ÇNRA ile tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldığı ve atışlara devam edildiği bildirildi.

10.23 Askeri harekata, piyade birlikleri (mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri, geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları ile İHA’ların katıldığı belirtildi. 

10.06 İçişleri Bakanı Efkan Ala, Anadolu Ajansı'na açıklamalarda bulundu. 

Operasyon kararının koalisyon güçleriyle alındığını belirten Ala, "Adeta Türkiye terörle savaş halindedir. Bu bölgede Türkiye'ye açık tehlike söz konusudur. Türkiye bunlara seyirci kalamaz" dedi.

Ala, Cerablus'ta kısa zamanda sonuç almayı umduklarını söyledi ve Suriye'de toprak bütünlüğünden yana olduklarını vurguladı.

09.47 Operasyonun adı "Fırat Kalkanı" olarak açıklandı.

09.41 Operasyonun İHA'larla çekilmiş havadan görüntüleri 

09.33 Türkiye tarafından PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlanan PYD’nin lideri Salih Müslim, bugün başlayan Cerablus operasyonuna tepki gösterdi. Müslim, üç dilde attığı tweet’te, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” dedi.

09.28 Operasyon ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ankara'ya geleceği gün başlamış oldu. 

İlk olarak TBMM’yi ziyaret edecek olan Biden, Meclis’in 15 Temmuz’da bombalanan bölümlerini gezecek. Başbakan Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde görüşecek olan Biden, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edilecek.

Biden'ın ziyaretinde ana gündem maddeleri Suriye ve Fethullah Gülen'in iadesi olacak. 

09.27 Cerablus'tan atılan havan mermisinin Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü bildirildi.

09.19 Askeri harekatı Türkiye, Başbakanlık Basın - Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün gönderdiği cep mesajıyla öğrendi. 

09.00 Operasyonunun ardından dolar/TL bu sabah 2,96 seviyesini aştı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yaklaşık yüzde 1 düşüşle başladı.

08.48: Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve komuta kademesi Cerablus harekatını yönetmek ve izlemek amacıyla Genelkurmay karargâhta olduğu bildirildi.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye'nin Cerablus bölgesine yapılan askeri harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, II'nci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet K.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

08.45: Şu ana kadar hava kuvvetleri tarafından 12 hedef, topçu havan ve roketatarla 70 hedef tam isabetle vuruldu.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre şu ana kadar hava kuvvetleri tarafından 12 hedef; topçu, havan ve roketatarla 70 hedef tam isabetle vurulduğu belirtildi.

08.40: İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekiplerine bağlı polisler de, İstanbul genelinde bazı ilçelerde IŞİD'e yönelik operasyon gerçekleştirdi.

DHA'da yer alan habere göre, operasyon kapsamında çok sayıda şüpheli için gözaltı kararı bulunuyor.

08.30: Suriye'de özellikle de Cerablus'taki İslam Devleti (DAEŞ) hedeflerinin temizlenmesi amacıyla başlatılan operasyon çerçevesinde tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiği ve henüz sınırı geçmediği belirtildi. 

07.50: Askeri kaynaklara göre 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.

07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.

07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.47: Başbakanlık'tan ilk açıklama

Cerablus'a yönelik başlatılan harekata ilişkin Başbakanlık'tan açıklama yapıldı. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu. 

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.

05.55: Bordo bereliler Suriye'de. 

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı. 

Yukarı

Business HT×