BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye'de

Sabah saatlerinde Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, TBMM ziyaretinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü

ABD Başkan Yardımcısı Biden Türkiye'de
HABERTÜRK 24 08 2016, 11:19

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, TBMM ziyareti ve Başbakan Binali Yıldırım'la yaptığı görüşmenin ardından Beştepe'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Görüşme 2 saat 25 dakika sürdü. 

Görüşme sonrasu açıklama yapan Joe Biden, Türkiye'ye gelmekte geç kaldığı için özür dileyerek Türk ve ABD halklarının terör karşısında geri adım atmayacağını ifade etti. Biden, ABD'nin darbe girişimiyle ilgili herkesin yargı karşısına çıkarılması için her türlü desteği sağlayacağını söyledi:

"ABD sorumluların cezalandırılması için elinden gelen çabayı gösterecek. Gülen için iade talebi konusunda hukukçular çalışıyor. Daha önce hiçbir davada bu kadar çalışıldığını duymadım. Gülen'in korunması konusunda ABD'nin hiçbir sebebi yok. Bush döneminde Gülen sığınma istemişti ABD'den. Bunu da hatırlatmak isterim."

BAŞBAKAN YILDIRIM'LA DA GÖRÜŞTÜ

Biden ve Yıldırım Çankaya Köşkü'nde yaptıkları görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. 

"Türk halkının müteffiki olarak darbe girişimine karşı Türkiye'ye desteğimiz tam" diyen Biden, "Türkiye halkı ve hükümeti herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. ABD Başkan Yardımcısı sözlerine şöyle devam etti:

"Başkan Obama, Türk hükümetine desteğini bildiren ilk başkanlardan biriydi. Biz olaylar olurken, bunun gerçek olup olmadığını anlayamadık. Bu son derece şaşırtıcıydı. Biz şundan dolayı üzgünüz ki ben sizin parlamentodaki yerinizi, başbakanın dairesini ziyaret ettiğimizde, beton parçalarını gördüm, çelik boruları, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm. Hatta sizin ofisinize kadar yürüdüm çok şükür siz orada değildiniz çünkü harabeye dönmüştü. Bu bombalar Türkiye demorkasisin kalbine düşmüştü. Onlar birkaç metre uzağa düşmüş olsaydı, kim bilir kaç kişi ölmüş olacaktı. Sizin yardımınızda, sizi parlamentoda bulunmakta ısrar etmeniz ve milletvekillerini saldırı devam ederken orada bulunmalarını istemeniz sizin kararlılığınızı gösterir. Bu ihanet neticesinde sadece parlamento binası değil aynı zamanda Türk halkının güvenlik hisleri zedelenmiş oldu."

 

"Türk halkının cesaretine hayran kaldık" diyen Biden, "Sizlerin şehit dediğinize biz kahraman diyoruz" diyerek "Onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, demokrasiyle olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. Ülkelerinin güçlü, canlı ve demokratik kalması için hayatlarını verdiler. Onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız" diye konuştu. 

Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin önceden darbe girişiminden kesinlikle haberdar olmadığını vurgulayarak "ABD'nin Türkiye Cumhuriyeti'nden daha iyi dostu yoktur" dedi: 

"Amerikalılar bu konuda bilgisi vardı veya işbirliği yaptı gibi söylentileri işitiyorum. ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve nefretle karşılamaktadır. Hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bu korkakça hareketi hiçbir zaman hoş görmeyiz. Önceden bir bilgimiz yoktu, bu hareketi desteklemedik. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi Türkiye halkıyla omuz omuzayız."

GÜLEN'İN İADESİ

ABD Başkan Yardımcısı, Fethullah Gülen'in teslimiyle ilgili olarak hukuk uzmanlarının Türk meslektaşlarıyla birlikte çalıştığını ve gerekli belgelerin tamamlanması gerektiğini söyledi. Biden, "Bir müttefikimize zarar verecek herhangi birini koruma amacımız yoktur" dedi:

"Uzmanlarımız şuanda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışyırorlar. Delilleri ve belgeleri inceliyorlar. ABD mahkemelerine teslim edilmesi lazım. Anlaşmaya göre bu belgelerin hazırlanması lazımdı bu şekilde Gülen'i teslim edebiliriz. Hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur. ABD yasalarına göre ABD'nin hiçbir başkanının kendi gücünün yetkisinin dışına çıkma yetkisi yoktur. Sadece Amerikan mahkemesi yapabilir. Eğer ABD Başkanı böyle birşey yaparsa görevinden atılması için bir neden olur. Biz bütün delilleri göz önünde bulundurarak Amerikan mahkemesine başvuracağız. Bu her zaman zaman alır. Adalet bu şekilde çalışıyor. Adalet bilerek bu durumu halletmeye çalışıyor. Türk mileltinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki süreç devam edecek. Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle birşeye tolerans gösteremez."

BAŞBAKAN: GÜLEN'İN İADE SÜRECİ BAŞLADI

Joe Biden'dan sonra söz alan Başbakan Binali Yıldırım, "Alçak darbe girişiminin başı olan Gülen'in iadesi sürecini başlattık" diyerek hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesinin en büyük beklentileri olduğunu ifade etti:

"Demokrasimize karşı bu hareketin dost ve müttefikimiz olan ABD'nin tabii ki tasvip etmeyeceğini biliyoruz. Sizin ABD hükümeti olarak sayın Başkan Obama ve sizin diğer yetkililerin bu konuda beyanatları bizim için esastır. Bundan sonraki süreçte eğer bu terör başının cezalandırılmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse, buradaki işbirliğmizi artarak devam ederse, Türk milletinin bu konudaki üzüntüsü de çok hızlı bir şekilde müsbete dönecektir."

Başbakan Yıldırım, sabah saatlerinde Suriye'ye yönelik başlatılan kara harekâtı ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bir süredir Suriye-Arap koalisyonu adıyla bir yapı oluşturuldu ve Fırat'ın batısındaki Menbiç'in temizlenmesi için operasyonlar yapıldı ve bitti. Bölgeden çıkan DAEŞ unsurları Türkiye'ye doğru hareket etti ve Cerablus'a yerleşmeye başladı. PYD unsurları da onları takip ederek, bir yandan kuzeye bir yandan güneyden Afrin bölgesine yayılma gayretine girdiler. Hem sınır güvenliğmizii korumak hem roket atışlarıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için dün gece itibarıyla hem topçu atışıyla hem havadan bir operasyon başlattık. Bu terör unsurlarını bölgeden püskürttük. ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG usnurları Fırat'ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; Biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar. Bunlar DAEŞ için yardımcı oluyor gibi gözükse de ABD bilmelidir ki günün sonunda bir terör örgütüyle başka bir terör örgütünü belki alt edebilirsiniz ama elinizde kalan o terör örgütünü nasıl alt edeceğiniz olacaktır."

Yıldırım'dan sonra konuyu değerlendiren ABD Başkan Yardımcısı Biden da Türkiye'nin sınır bütünlüğü ve birleşik Suriye'den ödün verilmeyeceği konularında vurgu yaparak "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD'den desteklenmeyecekler" dedi.

MECLİS'İ ZİYARET ETTİ

Joe Biden, sabah saat 10:30 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. 

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve ABD Büyükelçisi John Bass tarafından karşılanan Biden, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi bombalanan TBMM'yi ziyaret etti. 

Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı TBMM'de Biden ve Kahraman basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. Biden ile Kahraman arasındaki görüşme 50 dakika sürdü.

Biden daha sonra, TBMM Başkanı Kahraman eşliğinde, 15 Temmuz darbe girişiminde Meclis'in hasar gören bölümlerini gezdi.

15 TEMMUZ'A 11 EYLÜL BENZETMESİ

ABD'nin iki numaralı ismi Joe Biden'ın Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ı ziyaretinde Meclis'teki dört partinin grup başkanvekilleri de yer aldı.

Edinilen bilgilere göre; görüşmede 15 Temmuz gecesi milletvekillerinin Meclis'te olduğu anlatıldı. Bunun üzerine Biden'ın yaşananları 11 Eylül'e benzettiği, "Biz de 11 Eylül'de ölümü göze almıştık" dediği öğrenildi.

FETÖ Lideri Fethullah Gülen'in iadesinin de gündeme geldiği görüşmede Biden'ın hukuk devleti vurgusu yaptığı mevcut mevzuatlara, prosedörü işaret ettiği belirtildi.

Yukarı

Business HT×