BIST 100 9.772,13 % 0,51
USD/TRY 32,5409 % -0,08
EUR/TRY 34,9843 % 0,38
Piyasalar
9.771,85
% 0,51
32,5409
% -0,08
34,9843
% 0,38
1,0726
% 0,26
44,84
-0,51
2.325,62
% 0,41
88,29
% 0,31
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'den kritik sadeleşme mesajı

Merkez Bankası'nın ekonomistlere yaptığı sunumda sadeleştirmenin masada olduğu mesajı verildi

Merkez'den kritik sadeleşme mesajı
ENES TUNAGÜR 24 02 2016, 12:08

Dünkü faiz kararı sonrası banka ekonomistleriyle bir toplantı yapan Merkez Bankası, sadeleşmeye başlamak için iki şartın altını çizdi. Toplantıya katılan ekonomistlere göre bu şartlar "küresel finansal koşulların iyileşmesi ve daha önce açıklanan yol haritası tedbirlerinin işe yaramasıydı."

Ziraat Yatırım Başekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Merkez Bankası'nın sunumunda Türk Lirası tarafında istikrar sağlanması halinde küresel finansal koşulların iyileşmesinin beklenmeyebileceği yönünde bir mesaj verdiğini söyledi. Yılmaz bu sunumun ışığında son dönemde sadeleşmenin rafa kalktığı yönündeki algının da haksız çıktığını ifade etti.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Stratejik Planlama Müdürü Şakir Turan da Merkez Bankası'nın Ağustos ayında açıkladığı sadeleşme yol haritasında yer alan tedbirlerin TL'de istikrarı sağlaması halinde küresel finansal koşullarda iyileşme beklenmeden sadeleşme olabileceğini aktardı. Turan'a göre bugünkü sunum sadeleşmenin başlaması ihtimalini artıran mesajlar içeriyordu.

Merkez Bankası 2008 finansal krizi sonrası fazla ısınan Türkiye ekonomisinde hızlı sermaye giriş çıkışlarının olumsuz etkilerine karşı elini güçlendirmek için faiz koridoru politikasına geçmişti. TCMB Ağustos 2015'te, ABD Merkez Bankası FED'in geçen yıl normalleşmeye başlaması sonrası sadeleşme çerçevesinde faiz koridorundan tek politika faizine geçeceğini açıklamıştı.

FED'in 2015 Aralık'ta faiz artışına başlamasının ardından ise volatiliteyi gerekçe göstererek sadeleşmeye geçmek için erken olduğu Başkan Erdem Başçı tarafından açıklanmıştı. Merkez'in açıklamalarında oynaklığın göstergesi olarak da Amerikan hisse senetlerinin volatilitesini gösteren VIX ve MOVE endekslerine bakılacağı ifade edilmişti.

 

SADELEŞME NE ZAMAN BAŞLAYABİLİR?

Merkez Bankası'nın öne sürdüğü TL'de istikrar ve küresel finansal koşullarda düzelme koşulları yerine gelirse Nisan ayında dahi tek faize dönebileceğini ifade ediliyor.

Odeabank'tan Turan, TL'nin pozitif ayrışması halinde faiz koridorunun Nisan'da bırakılabileceğini belirtirken, olumlu seyri destekleyebilecek koşulların yaşanabileceğini söyledi. Merkez'in adım atmadan en azından Mart enflasyonunu görmek isteyeceğini kaydeden Turan'a göre Avrupa Merkez Bankası'nın Mart'ta tahvil alımlarını artırma ihtimali ve FED'in Mart'ta faiz artışına gitmeyeceği beklentisinin gerçekleşmesi destekleyici unsurlar olabilir.

ENFLASYONDA ZİRVE GÖRÜLDÜ MÜ?

2015 sonunda yüzde 8,81'e yükselen enflasyon Ocak'ta yüzde 9,58 ile 20 ayın zirvesine çıkmıştı. Merkez Bankası Başkanı Başçı Ocak ayında rahatsız edici düzeye çıkan tüketici fiyatlarının 2016'da indirilmesi için gerekli adımların atılacağını açıklamıştı.

Ziraat Yatırım'dan Yılmaz Merkez'in enflasyonda zirvenin görüldüğü ve bundan sonra düşeceği mesajını verdiğini söyledi. Odeabank'tan Turan da bu görüşü doğrularken, Merkez Bankası'nın enflasyonda geçici olarak 1-2 ay daha yüksek seyrin sürebileceği uyarısında bulunduğunu aktardı.

Yukarı

Business HT×