BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5491 % 0,04
EUR/TRY 34,9524 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5475
% 0,03
34,9543
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.331,56
% -0,04
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye tarihinin en yoğun siber saldırısıyla karşı karşıya

Türkiye’deki internet sitelerine yönelik siber saldırı eylemlerinin dünkü hedefi bankalar ve devlet kurumları oldu

Türkiye tarihinin en yoğun siber saldırısıyla karşı karşıya
25 12 2015, 07:05

Türkiye'de dün bazı bankaların internet sitelerinin çalışmamasına ve işlemlerin yapılamamasına neden olan bir siber saldırı yapıldığı belirtilirken, Türkiye'de birçok kuruma internet altyapısı hizmeti veren Türk Telekom saldırıların banka ve devlet kurumlarını hedeflediğini söyledi.

Türk Telekom Yatırımcı ve Halkla İlişkiler Kıdemli Direktörü Onur Öz Reuters'a yaptığı açıklamada, "Saldırılar ciddi bir seviyede. Ancak saldırıların hedefi Türk Telekom değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı" dedi.

Büyük bir kısmını engellemelerine rağmen saldırıların sürdüğünü ifade eden Öz, "Türkiye'deki kurumların çok ciddi kısmı Türk Telekom'dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz" dedi.

Öz, Türk Telekom'un yanı sıra diğer servis sağlayıcıların da aynı şekilde saldırılara maruz kaldığını kaydetti. 

BANKALAR ETKİLENDİ 

Sitesine erişim sağlanamayan bir bankanın yetkilisi Habertürk'e açıklamada bulunarak, "Şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Söz konusu erişim sıkıntısıyla ilgili çalışmalara devam ediyoruz. En kısa zamanda açıklamada bulunacağız" dedi.

Reuters'a konuşan bir banka yetkilisi de bankaların günlük çalışmalarını etkileyen bir saldırının yaşandığını belirtirken, internet servis sağlayıcısı Türk Telekom üzerinden yapılan saldırıda bankaların internet sitelerine erişimin kesildiğini ifade etti.

Başka bir bankadan bir görevli ise, internet sitesinin saldırı altında olduğunu belirten bir duyurunun kendilerine ulaştığını, ancak daha sonra bankanın internet sitesine erişimin düzeldiğini ifade etti.

Saldırıdan etkilenen diğer bir bankanın yetkilisi de, bankanın internet sitesine aralıklarla erişimin kesilmesi ve işlemlerin yapılamaması nedeniyle kullanıcı şikayetleriyle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Türkiye geçen haftadan bu yana çeşitli siber saldırı veya saldırı tehditleriyle karşı karşıya kaldı.

Adresleri .tr ile biten internet sitelerinin isimlerini yöneten Nic.TR geçen hafta başından itibaren bir haftayı aşan süreyle saldırı altında kalmıştı. Nic.TR saldırının yurtdışından kaynaklandığını ve organize olduğunu açıklamıştı.

Uzmanlar, suni internet trafiği üreterek internet sitelerini kullanıcılara cevap veremez hale getiren bu tür saldırıların hangi kişi veya grup tarafından gerçekleştirildiğini belirlemenin çok zor olduğunu belirtiyorlar.

Kendini Anonymous olarak adlandıran bir grup ise Pazar günü yayımlanan bir videoda Türkiye'nin İslam Devleti'ni "desteklemeyi durdurmaması" halinde saldırıların süreceğini belirtmiş, ancak Nic.TR'ye yapılan saldırıyı üstlenmemişti.

Yukarı

Business HT×