BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5964 % 0,23
EUR/TRY 34,7837 % 0,41
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5964
% 0,23
34,7837
% 0,41
1,0661
% 0,07
45,35
-0,09
2.300,25
% -1,16
86,71
% -0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borsalarda siber saldırı tehditi

Son 25 yılda küresel piyasalarda artan siber saldırı tehtidi, güvenliğin artırılması için yeni regülasyonların gerekliliğine dikkat çekiyor

Borsalarda siber saldırı tehtidi
MARKETWATCH 03 08 2015, 15:15

Dünya borsaları ciddi güvenlik tehtidiyle karşı karşıya!

Dünyanın en değerli borsası New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) işlemlerin 8 Temmuz'da yaklaşık 4 saat durmasının ardından siber saldırı tehditi bir kez daha gündemde.

Ve küresel piyasaların siber saldırılara karşı ne kadar kırılgan olduğuna dair yapılan araştırmalar birçok borsanın siber saldırıya uğradığını gösteriyor.

Dünya Borsalar Federasyonu (WEF) ve Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün 2013 yılında yayınladığı rapora göre 2012 yılında 46'dan fazla borsa siber saldırıya uğradı. Amerikan borsaları ise yüzde 67 siber saldırı tehdidiyle karşı karşıya.

Artan siber saldırılar finans sektörünün en büyük tehtidi olarak görülüyor. ABD menkul kıymetler ve borsalar komisyonunun Şubat ayında yayınladığı rapora göre brokerların yüzde 88'i ve danışmanların yüzde 74'ü siber saldırıya uğradı. En büyük Amerikan bankalarından biri, Temmuz ayında gerçekleşen bir duruşmada her 34 saniyede bir siber saldırıya uğradığını yönünde ifade vermişti.

NYSE'deki güvenlik sıkıntısı da en kötü senaryonun gerçekleşme ihitmalinin çok yüksek olduğunu bir kez daha gözler önünde serdi.

Securities Industry ve Financial Market Association'dan Karl Schimmeck, “Bu çağda, [siber saldırı] her zaman büyük bir endişe kaynağı. [Borsaların] finansal hizmet sektörüyle çok kritik bağlantıları var. Sorumluluklarını biliyor ve ona göre büyük yatırımlar yapıyorlar” dedi.

MarketWatch'a konuşan NYSE sözcüsü, "Bilgi güvenliği ve siber riskleri çok ciddiye alıyoruz. NYSE ve Kıtalararası Borsalar bilgi güvenliğini kontrol altına almak için ciddi yatırımlar yaptı ve yapmaya devam edecek. Prosedürlerimize, çalışanlarımızın bilincine, eğitimine ve kullandığımız teknolojiye güveniyoruz,” diyerek" dedi.

New York Borsası, 19 trilyon 351 milyar 417 milyon 200 bin dolarlık piyasa değeriyle dünya borsaları arasında birinci sırada yer alıyor. 8 Temmuz'da işlemlerin 4 saatliğine durduğu sırada Wall Street Journal ve United Airlines’ın da siber saldırıya maruz kaldığı iddiaları üzerinde NYSE’nin de hacklendiği endişeleri gündeme gelmişti.

SİBER SALDIRI GEÇMİŞİ

Son 25 yıldır küresel piyasalarda kullanılan bilgisayarların güvenlik sistemleri ciddi tehdit oluşturuyor.

1991'de, ABD hükümeti denetleme kurulu, NYSE'nin de içinde bulunduğu beş borsada 68 güvenlik açığı tespit etmişti. 5 yıl önce ise Rus hackerlar, ABD'li Nasdaq Bileşik Endeksine siber saldırı girişiminde bulunmuştu. Temmuz 2009'da, iki Amerikan borsasının uğradığı saldırıda websiteleri çalışmaz hale gelmişti. İki yıl sonra Nasdaq endeksinin ana şirketi, hackerların yöneticilerin kullandığı online portalın güvenliğini kurmayı başardığını doğrulamıştı.

Haziran ayında Pentagon Virginia'daki askeri üssünde bankaların ve şirketlerin olası saldırıya karşı nasıl tepki vereceğini test etmek için 3 günlük tatbikat gerçekleştirdi.

DAHA FAZLA DÜZENLEME

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan Luis Aguilar Haziran ayında gerçekleştirilen endüstri konferansında siber saldırılara karşı piyasaların nasıl cevap vereceği ile ilgili daha fazla yönlendirme olması gerektiğini belirtti.

“Brokerların hesaplarının hacklendiğini ve yetkilendirilmemiş işlemlerin gerçekleştirildiğini biliyoruz ama daha bir yönledirmemiz yok. Umarım yakın zamanda gerçekleştiririz. Borsalar yardım talep ediyor,” dedi.

Komisyon geçen sene borsaların siber savunma için yeni düzenlemeler getirdi. Yeni kanunlarar göre, şirketler olası saldırıları izlemeli, anında cevap vermeli ve 24 saat içinde rapor etmeli.

Yukarı

Business HT×