BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed üyeleri yine Aralık ayına işaret etti

Perşembe günü konuşan Fed üyeleri Aralık ayındaki faiz artışı beklentilerini destekleyen mesajlar verdi

Gözler 6 Fed üyesinin konuşmasında
BUSINESSHT 12 11 2015, 16:02

Özellikle geçen hafta beklentilerin çok üzerinde gelen ABD istihdam verisi sonrası Fed'in dokuz yılın ardından ilk faiz artırımını Aralık ayında yapabileceğine yönelik beklentiler hızla artmış durumda.

Yellen dahil beş Fed üyesinin yaptığı konuşmalardan çıkan mesajlar bu beklentileri daha da güçlendirdi.

İşte başkanların konuşmalarından öne çıkanlar:

New York Fed Başkanı William Dudley

Aralık'ta faiz artış ihtimalinin verilere bağlı olduğunu, faiz artışı için gerekli şartların kısa zamanda 'tatmin edici' hale gelebileceğini söyledi. Dudley, "Komite'nin para politikasında normalleşmeye başlamak için belirlediği şartlar yakın zamanda tatmin edici hale gelebilir" ifadesini kullandı. Ancak enflasyon konusunda endişeleri olduğunu dile getiren Fed yöneticisi enflasyonda aşağı yönlü baskının sürdüğüne dikkat çekti. Dudley konuya dair "Endişeliyim çünkü enflasyonda yüzde 2'lik hedefimizin altında kalmayı sürdürüyoruz ve aşağı yönlü riskler de devam ediyor" yorumunu yaptı.  

Chicago Fed Başkanı Charles Evans

Evans ise, "Faiz artırımından önce enflasyon konusunda daha fazla güven olmalı" dedi.

"Para politikasını erken normalleştirmenin ciddi maliyetleri olur" diyen Evans, artırımın zamanlaması ne olursa olsun artırımların kademeli şekilde olması gerektiğini söyledi. Her toplantıda 25 baz puan artırımdan daha yavaş bir artırım seyri izlenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Bir miktar gelişme görülmesine rağmen, işgücü piyasasının hala zayıf olduğunu söyleyen Chicago Fed Başkanı ilk artırımın zamanlamasından çok daha sonraki artırımların sıklığının önemli olduğunu vurguladı.

Evans, faizlerin 2016 sonunda yüzde 0,75-1 arasında olmasını uygun gördüğünü söyledi.

ABD'de devam eden asgari ücret tartışmasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Evans, "Asgari ücret artışının uzun süreli enflasyona sebep olacağını düşünmüyorum" dedi.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker

Lacker da Fed'in enflasyon hedefine faizleri kullanarak da erişebileceğini ve enflasyonun yüzde 2 seviyesine yükselmesini beklediğini söyledi.

Fed'in fiyat isitkrarı konusunda kredibilitesini yeniden sağladığını söyleyen Lacker, "Makul parasal genişlemenin ekonomi üzerindeki reel etkileri sınırlı oldu" dedi.

Lacker ayrıca finansal piyasalara verilen tepkilerde ihtiyatın temine edildiğini söyledi.

Fed Başkanı Janet Yellen

Spesifik konulara değinmeyen Yellen, yanlızca yeni bankacılık kurallarının para politikasına etkisinin anlaşılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Yellen'ın konuşmasının Fed politikası ve ekonomi hakkında değildi, Fed konferansının açılış niteliğindeydi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard

Konuşmalar St.Louis Fed Başkanı James Bullard'la başladı. Bu yıl oy hakkı bulunmayan Bullard, faiz artırımını en çok savunan üyelerden ve piyasa endişelerinin artırımı erteletmemesi gerektiğini düşünüyor.

Bullard bugünkü konuşmasında da Fed politikalarının normale döndürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 2'lik hedefe ulaşacağını düşündüğünü söyleyen Bullard, ABD Merkez Bankası'nın şimdiden bazı ölçütlere göre hedefine ulaştığını belirtti.

Bullard ayrıca, "Aşırı politikalarla deney yapmaya devam etmeye gerek yok" dedi.

Yukarı

Business HT×