BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5459 % 0,03
EUR/TRY 34,9911 % 0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5459
% 0,03
34,9913
% 0,05
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,46
% 0,70
89,18
% 1,32
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye seçimini yaptı

CANLI BLOG - 5 ay önce yapılan seçimlerden sonuç alınamaması nedeniyle Türkiye bugün yeniden sandık başına gitti

Türkiye sandık başında
BUSINESSHT 01 11 2015, 11:12

Türk halkı beş ay önce 25. dönem milletvekillerini belirlemek için oy kullandı; ancak aradan geçen süreçte hükümet kurulamadı, şimdi bugün 26. dönem milletvekillerini seçmek için tekrar sandık başına gitti.

Seçim sonuçlarına ilişkin tüm gelişmeleri CANLI BLOG'umuzdan takip edebilirsiniz:

17:25 CHP ve HDP seçim koordinasyon merkezlerinden ihlal şikayetleri geldi. İki partiden yapılan iki ayrı açıklamada özellkle sabahtan boş tutanaklara imza atıldığı konusunda pek çok şikayet geldiği belirtildi.

17:00 Sandıklar kapandı; ilk sonuçlar gelmeye başlayacak. YSK'nın seçim yasaklarını kaldırımasıyla beraber sonuçları buradan takip edebilirsiniz. 

16:36 Amasya'yı karıştıran Belediye Başkanı Kemal Şahin, ise tepkiler üzerine, "Facebook'ta paylaştığım oy pusulası şakadan ibarettir, sanal ortamda yapılmış bir şakadır" açıklamasında bulundu.

16:00 Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 32 şehirde 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma süresi sona erdi. Batıda ise oy verme işlemi saat 17:00'de sona erecek.

14:41 Amasya'da Göynücek Belediye Başkanı Ak Partili Kemal Şahin, dün kendisine ait Twitter hesabından Ak Parti üzerine mühür vurulmuş bir oy pusulası fotoğrafı paylaşmış ve sosyal medya büyük olay yaratmıştı.

Fotoğrafı gören MHP ve CHP İl başkanlıklarının yönetimi söz konusu paylaşımla ilgili polise gidip şikayetçi oldu.

14:30 Siirt’in Eruh ilçesinde ikamet eden ve Türkiye’nin en yaşlı seçmeni olan 130 yaşındaki Mehmet Esen, oyunu torunlarının yardımıyla kullandı. Esen, 1 Kasım seçimlerinin kardeş halklar olan Türkler ile Kürtlere barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

14:25 Dünyanın da gözü Türkiye'deki seçimlerde:

AFP: Fransız haber ajansı Agence-France Presse (AFP), seçimlere ilişkin geniş bir analiz ve bugüne nasıl gelindiğine dair kapsamlı bir kronoloji yayınladı.  

AP: Amerikan ajansı Associated Press (AP) ise “Türkler, iktidar partisinin son 13 yıldır elinde bulundurduğu parlamento çoğunluğunu tekrar sağlayıp sağlayamayacağını belirleyecek kritik seçimler için sandığa gidiyor” yazdı. Haberde seçimlerin, “Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) şaşırtıcı bir şekilde tek parti yönetimini kaybettiği Haziran ayındaki seçimlerin tekrarı” olduğu aktarıldı.

REUTERS: İngiltere merkezli Reuters haber ajansı da seçimleri yakından takip ediyor. Reuters’ın geçtiği haberde, “Türkler, kötüleşen güvenlik durumu ve ekonomik endişeler içinde erken parlamento seçimleri için oy kullanıyor” ifadesi yer aldı.

BBC: İngiliz yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) da internet sitesinde 1 Kasım seçimlerine geniş yer verdi. "Gergin Türkiye tekrar sandığa gidiyor" başlığını tercih eden BBC'nin öne çıkardığı nokta da "Türkiye'nin son beş ay içerisinde ikinci kez seçime gittiği" oldu.

Al Jazeera: Katar merkezli yayın kuruluşu Al Jazeera ise Türkiye'deki seçimi internet sitesinin manşetine taşıdı. "Türkler çok önemli erken seçimlerde sandığa gidiyor" başlığını kullanan Al Jazeera, "Şiddet ve gerilim ortasında son beş ayda ikinci kez parlamento seçimleri düzenlenirken, ülke istikrar arıyor" ifadesine yer verdi.

14:10 İstanbul ve Diyarbakır'dan elektrik kesintisi haberleri geliyor. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Güngören'de dört mahalleye elektrik verilemezken, haftalardır elektriklerin kesilmediği Diyarbakır'ın Sur ve Bağlar ilçelerinde elektrikler kesildi.

13:51 Doğu ve Güneydoğu'da oy kullanma işlemi polis ve özel harekat birimlerinin sıkı gözetimi altında yapıyor. Özellikle Diyabakır ve Şırnak'ın pek çok yerinde vatandaşların üst aramasının ardından okullara alındığı belirtiliyor.

13:20 Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun açıklama yapıyor.

Alaboyun dağıtım ve iletim hattında olabilecek sıkıntılara karşı aldıkları önlemleri anlattı. Bakan, "Amacımız tüm spekülasyonlara yanıt verebilmek" dedi.

Bakan 4 helikopterlerinin devrede olduğunu ve 4 bin güvenlik mensubunun görev yaptığını söyledi.

Alaboyun; "4 bin kendimize ait özel güvenlik mensubumuz var. 8 bin kolluk güçlerinden destek istedik. 12 bine çıkarttık sayıyı. Anında müdahale edebilelim diye arızalara. Bugün amacımız tamamen doğabilecek spekülasyonlara müdahil olmak, cevap vermek. Sosyal medya üzerinden algı operasyonu oluşturuluyor. Seçim gün ışığından yararlanarak yapılıyor. Elektriğe ihtiyaç duyulmadan gün ışığından yaralanabilecek şekilde oylar verilsin hatta sayım da yapılsın. Elektriğin seçimle doğrudan bir ilişkisi yok. 4 helikopterimiz devrede" açıklamasında bulundu. 

13:15 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Çankaya ilçesinde oyunu kullandı.

Bahçeli, "Milletimize, siyasi partilerine ve onların adaylarına hayırlı uğurlu olmasını niyaz ediyorum. Milletimizin geleceği açısından bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum" dedi.

13:08 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Ankara'da oyunu kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Demokrasi ve cumhuriyetimiz için çok önemli seçimler. Geldik oyumuzu kullandık. Hepimize hayırlı uğurlu olsun diyorum. Henüz ayrıntılar gelmedi, bütün olayları yakından izliyoruz. Teröre karşı olduğumuzu her ortamda dile getirdik. Bu ülkede biz huzur ve refah istiyoruz. Bu ülke hepimizin ülkesi. Barış huzur ve kardeşlik içinde yaşamak istiyoruz" dedi.

12:54 Batman'da Yezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde 16 seçmenden sadece ikisi oy kullandı.

Görevli 5 kişiden oluşan sandık kurulu üyeleri, sadece muhtar ve eşinin oy kullanacak olması nedeniyle muhtar Mehmet Alcu'nun evine geldi.

12:25 Seçim telaşı devam ederken, TSK'dan Şırnak ve Hakkari'de PKK'ya yönelik hava harekatı düzenlendiği haberi geldi.

TSK'dan yapılan açıklamada hava harekatında PKK'ya ait barınak ve silah mevzilerinin vurulduğu belirtildi.

12:22 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da oyunu İstanbul'da kullandı.

Erdoğan, "7 Haziran seçiminden sonra, sandıklardan istikrar çıkmayınca, sandıklardan rahat oluşacak bir hükümet çıkmayınca, böyle bir seçime gitme zarureti doğdu.

Bugün yapılacak olan seçim, inanıyorum ki; istikrarın milletimiz için ne kadar hayırlı olduğu ortadaydı. Milli iradenin ortaya koyacağı tavra, hep birlikte saygı duymamız gerekecek" dedi.

12:13 Herkes gibi yatırımcıların da gözü akşam sandıktan çıkacak sonuçlarda. Peki uzun süredir devam eden belirsizliğin bitmesini isteyen piyasalar için en olumlu ve olumsuz seçim senaryoları neler? İşte cevabı: 

12:09 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de oyunu Beykoz'da kullandı. Gül, "Seçim günleri milletin hakemliğine başvurma günü olmuş oluyor. Herkes oyunu kullanıyor. Hayırlısı olsun inşallah vatan için millet için" dedi.

11:50 Seçim heyecanı yaşayan ülkeyi bir yandan da fırtına korkusu sarmış durumda.

Meteoroloji geçtiğimiz günlerde bugün için pek çok bölgede tam fırtına' uyarısı yapmıştı. DHA'nın haberine göre özellikle Marmara'da 'tam fırtına' etkili oluyor. Çanakkale'de iki gündür etkili olan poyraz fırtınası nedeniyle dün yapılamayan Gökçeada ve Bozcaada seferleri, bu sabah da gerçekleştirilemedi. Gün içinde seferler yapılamazsa, oy kullanmada sıkıntı yaşanabileceği bildirildi. İstanbul'da da şiddetli rüzgar nedeniyle bir çok sefer iptal edildi.

11:25 Başbakan Ahmet Davutoğlu da memleketi Konya'da oyunu kullandı. Davutoğlu oy verdikten sonra Konya'daki evine gidecek ve seçim sonuçlarını buradan takip edecek. 

Okul çıkışında açıklama yapan Davutoğlu, "Bugün bir kez daha vatandaşlık görevimizi yapmak üzere sandık başına gidiyoruz. Milletimiz, insanlık için hayırlı olmasını diliyorum" dedi. 

Davutoğlu balkon konuşmasını da yapmayı planladığını söyledi. Dili sürçen Davutoğlu, 'balkon konuşması' demek isterken "Bayram konuşması yapacağım" dedi.

11:00 Selahattin Demirtaş liderler arasında oyunu kullanan ilk isim oldu.

Demirtaş İstanbul Sultanbeyli'de oyunu kullandıktan sonra şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye siyasi tarihi açısından çok önemli bir seçim gerçekleştiriyoruz. Umut ediyorum ki bugün yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak siyasi sonuçlar hepimiz açısından en hayırlı bir sonuç olacaktır. En fazla ihtiyacımız olan şey barış ve huzurdur. Seçim döneminde zorlu sıkıntılı bir kampanya oldu. Serçimin hayırlı sonuçları, uğruna canını feda eden bütün arkadaşlarımıza acılı ailelere bir teselli olur diye umut ediyorum. Allah bir kez daha hepimize hayırlı uğurlu etsin Geleceğimizi belirlemek halkın elindedir" ifadelerini kullandı.

10:40 Bu şeçimde partilerin kaderini şehirler belirleyebilir. Hangi partiyi ne kadar etkilyebileceğini görmek için şu habere bakmakta fayda var:

10:30 Bugünkü seçinde ülke genelinde kayıtlı 54 milyon 49 bin 851 seçmen, 175 bin sandıkta oy kullanacak.

10:00 Seçime giden süreç ve sonrası ile ilgili bilmeniz gerekn her şeyi öğrenmek için bir kılavuz 

09:55 Oy verme işleminin saat 07.00’de başladığı iller şunlar:

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Kilis, Bayburt, Batman, Iğdır, Şırnak ve Ardahan.

Yukarı

Business HT×