BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5928 % 0,08
EUR/TRY 34,9758 % 0,35
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5833
% 0,05
34,9740
% 0,35
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.310,65
% -0,24
88,03
% 0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'IŞİD ihtimali üzerinde duruluyor'

Davutoğlu Ankara'daki patlama üzerine açıklamalarda bulunuyor

Davutoğlu: Seçime gölge düşürme çabası var
12 10 2015, 11:31

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki saldırıyı geçekleştiren iki canlı bombadan birinin ismine çok yaklaşıldığını söyledi. 

NTV yayınında soruları yanıtlayan Başbakan, Ankara'da 97 kişinin hayatını kaybettiği saldırı için "Türkiye’nin yükselen itibarı bazıları için tehdit unsuru olarak görülmüş olabilir. Lokal bir olay değil" dedi.

Soruşturmanın devam ettiğini söyleyen Davutoğlu, ek tedbirler alacaklarını ifade etti.

Davutoğlu bu saldırının "Türkiye'yi Suriye yapmayacağını" ve "gelişmiş demokratik bir ülkeye yapılmış bir saldırı" olduğunu belirtti. 

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığına ilişkin bir soruya ise, "Zaaf ve ihmal nerede varsa gerekli değerlendirmeler yapılır, adımlar atılır" diye yanıt verdi.

Herkesin gelip bireysel olarak miting meydanında toplanması gerektiğini söyleyen başbakan, organizatörlerin de emniyet güçleriyle daha yakın çalışması gerektiğini belirtti. "O alan dışında kimsenin toplanmaması lazım
Sıhhiye var. Garın önünde de 7-8 bin kişi toplanmışsa orası açık yara gibi görünüyor.
Tek başına emniyetin alacağı bir şey değil bu. Organizatörlerle birlikte anlaşıp alınacak tedbirlerin beraber alınması lazım" dedi.

'BİR İSME YAKLAŞTIK, BİR ÖRGÜTÜ İŞARET EDİYOR'

"DEAŞ'ı birinci öncelik olarak araştırıyoruz" diyen Davutoğlu, "Bazı genel istihbaratlar var. DEAŞ’ın 'ölümsüzler' adını verdikleri timleri hazırladıklarına yönelik. PKK’nın bazı hazırlıkları yaptığına yönelik" dedi.

Başbakan, IŞİD, DHKP-C ve PKK örgütleri üzerinde durulduğunu ve bu üç örgütün de takip edildiğini söyledi. Davutoğlu, "Arka planına bakınca ya DEAŞ’tır… Ya PKK’dır… Her halükarda bunun odağına gidebilmek için bütün çaba gösteriliyor. 90’lı yıllardaki gibi faili meçhul kalan bir olay yok. 48 saat içinde önemli veriler elde edildi" dedi.

'İKİ İSİMDEN BİRİNE ÇOK YAKLAŞILDI'

Saldırının canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen başbakan, isimlerinden birine çok yaklaşıldığını ve ismin bir örgütü işaret ettiğini açıkladı. Ayrıca canlı bombaların oraya nasıl geldiğinin de belirlendiğini söyledi.

Davutoğlu, "DEAŞ operasyonunda 768 kişi gözaltına alındı. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyor. Olaydan 3 gün önce Ankara ve İstanbul'da canlı bomba yakalandı. İlk andan itibaren DEAŞ'ı birinci öncelik olarak araştırıyoruz" diye konuştu.

'KALABALIKLAR HALİNDE MİTİNGE GİTMEYİ ENGELLEMEK LAZIM'

Başbakan, "Bir uyuyan hücre varsa şöyle davranamayız: Bunların hepsini toplayın bir yere atın ve kimse götürmesin. Hukuka uygun davranmak durumunda olmamız herkes için geçerli.
Bu uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyor. IŞİD elemanıysa sakalını kesiyor, hayat tarzını değiştiriyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye’de intihar eylemi yapabilecek kişilerin belli bir listesi dahi var. Takip ediyorsunuz ama bu eylemi gerçekleştirme noktasına kadar şey yaptığınızda başka bir protestoyla karşılaşıyorsunuz. Ankara Garı’nda ve İstanbul’da başka bir yerde toplanıp büyük kalabalıklar şeklinde miting meydanına gelmeyi engellemek lazım"

PKK’NIN EYLEMSİZLİK KARARI

Başbakan saldırının PKK'nın ateşkes ilan etmesi beklenirken gelmesinin teasdüf olup olmadığına ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Hangi örgüt tarafından yapılmış olursa olsun bu seçimlere darbe vurma niyeti olduğu aşikar.
Böyle bir zamanlama örtüşmesi dikkate şayan. Hangi örgütün ne planı olursa olsun toplumsal refleksimizi sağlam tutmamız ve teröristlerin kimliklerini ortaya koyarak bu terör odaklarına gerekli mukabelede bulunmak önem taşır."

SURUÇ VE DİYARBAKIR SALDIRILARININ FAİLİ 

Suruç ve Diyarbakır'ın arkasındaki Suriye ve IŞİD bağlantıları tespit edildiği için cezalandırıcı operasyon yapıldı. Suruç’ta vatandaşlarımızı katleden örgüte karşı en şiddetli operasyonun yapılması gerekiyordu.

Ankara'daki saldırıda istihbarat zaafı olabileceği eleştirilerine ise, "Hangi istihbarat ile neleri engellediğimizi biz biliyoruz kamuoyu bilmiyor. Bir hafta içinde İstanbul ve Ankara’da engellenmemiş olsa farklı olaylar olabilirdi. Onlar engellendi. Sanki Türkiye’de, çağdaş ülkelerdekinden daha zayıf bir istihbarat yapısı var demek doğru değildir. Çevremizdeki 6 ülkede iç savaş var" diye yanıt verdi.

SİYASİ LİDERLERLE İLETİŞİM

"Şu anki hükümet Ak Parti hükümeti değildir. Bu hükümet ülkeyi seçime götürecek seçim hükümetidir" diyen Davutoğlu, "Böyle günlerde siyasi liderlerde bir araya gelebilmesi çok önemli" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'yla yaptığı görüşmeyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu:

"Oturduk baş başa samimi bir görüşme gerçekleştirdik. Tutumunu takdir ediyorum. Ama 2 hususta sükutu hayal kırıklığı yaşadım. Belli bir mahremiyet içinde konuştuğumuz konular 'burada kalsın' diyerek söylediğim hususlardı. Şimdi o söylememiş olsa ben burada o kadar açık söylemek zorunda kalmazdım.
İkincisi de bir açıklama metnini kendisine gösterdim. 'İtiraz edeceğiniz şeyler varsa çıkaralım' dedim.
Bir teklifte daha bulundum. 'Gelin ortak bir deklarasyon yapalım' dedim. 'Hayır' dedi. Bunu reddetti. Ona da saygı duydum. Ama esas beni üzen husus terör saldırısıyla ilgili olamayan konuları getirmiş olmasına rağmen, 'bunların yeri burası değil' diyebilirdi. Ama beraber olduğumuz için bunları paylaştım."

SEÇİM NETİCESİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ? 

Davutoğlu, "3 hafta sonrasını düşünmüyorum hayatını kaybeden 97 vatandaşımızı ve ailelerini düşünüyorum. 1 Kasım'da ne kadar oy alırız diye bir şey gündemimde olmadı. Olduğumuzda o iktidarı böyle zor günlerde irade göstermek için kullanacağız" ded.

SURİYE POLİTİKASINI REVİZE ETME SÖZ KONUSU MU?

Suriye politikalarına ilişkin ise, "Suriye rejimi bu saldırılara devam ederken bir tavır değiştiremeyiz. Revizyondan kasıt buysa. Rusya'nın tavrını meşru görmeyiz. İran'la da Rusya'yla da siyasal çözüm için konuşuruz. Suriye'de İran generali var, Rus uçağı var. Esad ülkenin yüzde 14'ünü kontrol edebiliyor. Kendi halkıyla savaşan bir rejimden bahsediyoruz. Türkiye'ye mülteci dalgası gelebilir" dedi.

Yukarı

Business HT×