BIST 100 9.098,14 % 0,20
USD/TRY 32,3771 % 0,10
EUR/TRY 34,9953 % -0,06
Piyasalar
9.098,14
% 0,20
32,3771
% 0,10
34,9953
% -0,06
1,0783
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara'da Türkiye'nin en kanlı saldırısı: 97 ölü

Ankara'da düzenlenen Barış Mitingi'ne düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 97'ye yükseldi

Ankara'da gar meydanında patlama
BUSINESSHT 10 10 2015, 10:51

Ankara'da Gar Meydanı'nda sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği Barış Mitingi sırasında düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 97'ye yükseldi.

Saldırı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı saldırısı olarak kayda geçti. Bugüne kadarki en kanlı terör eylemi 2013 yılında Reyhanlı'da 52 kişi hayatını kaybettiği bombalı saldırıydı. 

Sıhhiye Meydanı'nda dün "Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi" konulu toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecekti. Mitingin toplanma yeri tren garı olarak belirlenmişti.

KESK, DİSK, TMMOB ve Tabipler Birliği ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımı ile saat 09:30 itibariyle Ankara Tren Garı önünde toplanmaların başladığı ve katılımın devam ettiği sırada, saat 10:04 civarında henüz sebebi belirlenemeyen iki ayrı patlama meydana geldi.

Saldırının ardından tüm ülkede üç günlük ulusal yas ilan edilirken bugün Ankara'da anma ve uğurlama törenleri yapıldı.

REUTERS: İLK BULGULAR IŞİD'İ GÖSTERİYOR

Reuters'ın haberinde, Türk güvenlik kaynaklarının saldırıda ilk işaretlerin IŞİD'i gösterdiğini söylediği belirtildi. 

Adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir kaynak, "Bu saldırı, Suruç benzeri ve tüm işaretler, o saldırının kopyası olduğunu gösteriyor. Bulgular IŞİD'i gösteriyor" dedi.

Diğer kaynak da "Tüm bulgular saldırıyı IŞİD'in gerçekleştirmiş olabileceğini gösteriyor. Tamamen IŞİD'e odaklandık" diye konuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın patlama ile ilgilli 6 savcı görevlendirdiği öğrenildi.

ANMA TÖRENİ

Bugün sabah saatlerinde Ankara'da toplanan binlerce kişi patlamaların meydana geldiği bölgeye giderek, saldırı alanına karanfil bıraktı.

Ankara'da barış mitingini organize eden KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin yanı sıra mitinge katılan kurumların temsilcilerinin yer aldığı Koordinasyon Komitesi'nin düzenlediği törene katılan binlerce kişi Sıhhiye Meydanı'nda toplandı.

Törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dünkü terör saldırısında 128 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

DİSK, KESK, TMMOB VE TTB saldırı sonrasında yaptıkları açıklamada yas ilan ettiklerini ve 12-13 Ekim tarihlerinde greve çıkacaklarını açıklamıştı. 

KILIÇDAROĞLU VE DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu saldırının ardından bugün 1,5 saat süren bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, içişleri ve adalet bakanlarının istifa etmesi gerektiğini söyledi.

CHP lideri ayrıca Davutoğlu'nun HDP lideri Demirtaş'ı devre dışı bırakmasının doğru olmadığını düşündüğünü aktardı.

CHP genel başkanı dün saldırı sonrası yaptığı ilk konuşmada da çarpıcı  açıklamalarda bulunarak terörü bitirmek için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtmiş ve "Dayatmayı terör noktasına taşımak hangi vicdan kabul eder. Terörü bitirmek için şunu yapalım. Hay hay şunu yapalım. Terörü bitirmek mi istiyorsunuz? Bitirin kardeşim. Bizden bir şey mi istiyorsunuz? Yapmaya hazırız. Bütün gücümüzle" demişti.

Dün saldırı sonrası yaptığı açıklamada Davutoğlu Demirtaş'a yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu.

"Demirtaş'ın açıklamasını okuyunca düşen maskeleri gördük" diyen başbakan, Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli'ye görüşme davetinde bulunacağını, ancak Demirtaş'la görüşmeyeceğini söylemişti.

CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından saldırı sonrasında yapılan açıklamada ise, "Birlik ve beraberliğimize kast eden bu saldırıyı şiddetle kınıyorum" denildi.

İstanbul'daki programlarını iptal eden Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada, "Saldırı kardeşliğimizi, geleceğimizi hedef almaktadır. Göstereceğimiz dayanışma en anlamlı cevap olacaktır. Devletimiz olayı aydınlatmak için tüm gücüyle çalışmaktadır. Saldırının amacı farklı toplum kesimlerini birbirine düşürmek. Her türlü terör eylemi ve terör örgütünün karşısındayız" dedi. 

BAKANA İSTİFA SORUSU

Patlamaların gerçekleştiği bölgelere girişlerde polis araması yapılıp yapılmadığı ve güvenlik önlemlerin yetersiz olup olmadığına yönelik ise sorular devam ediyor. 

Yetkililer, aramanın toplanma alanında değil, "daha önceki eylemlerde olduğu gibi" mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'nda gerçekleştirildiğini belirtti.

Basın toplantısında konuşan Selami Altınok da, "Güvenlik açığıyla alakalı hiçbir şey söz konusu değildir. Miting Sıhhiye Meydanı'ndadır ve miting alanının etrafı bariyerlenmiştir, miting alanına girişlerde arama yapılacaktır" dedi.

Altınok, "İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise, "Güvenlik zaafiyeti olduğunu düşünmüyorum" diyerek yanıt verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, "Ankara’da bir yürüyüş yapılırken çevrede de çok ciddi aramaların yapılması, bu tür eylemlerin meydana gelmemesiyle ilgili tedbirlerin alınması icabet ederdi. Bu tedbirler alınmış mı alınmamış mı? Olayın bir de bu yönünün araştırılması gerekir. Bir, bu eylemi kimler hangi amaçla yapmıştır, iki bu eylemin meydana gelmemesiyle ilgili güvenlik güçlerimiz üzerlerine düşen görevi yapmış mıdır? İki hususun çok ciddi araştırılması gerekir" dedi.

Yukarı

Business HT×