BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5868 % 0,18
EUR/TRY 34,7700 % 0,24
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5868
% 0,18
34,7700
% 0,24
1,0648
% 0,05
45,44
-0,05
2.394,54
% 0,65
87,36
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye yasta

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da 86 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası açıklama yapıyor

Başbakan Davutoğlu'ndan saldırı sonrası ilk açıklama
BUSINESSHT 10 10 2015, 16:39

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da 86 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından üç gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı.

"Bu saldırı doğrudan demokrasiyi hedeflemiştir" diyen Davutoğlu, "Bu saldırının acısını hissetmeyen hiçbir vatandaşımız olduğu kanaatinde değilim" diye konuştu.

Davutoğlu, saldırının 2 canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğine dair çok kuvvetli bulgular olduğunu vurgulayarak, "Şu anda böyle bir saldırıyı yapma kapasitesine sahip örgütler bellidir. DEAŞ, PKK, MLKP ve DHKP-C" dedi.

Başbakan, "Türkiye ateş çemberi içinde istikrarınını korumayı başaran örnek bir ülkedir. Çok derin bir üzüntü içerisindeyiz. Bu saldırı herhangi bir şekilde tek bir gruba veya herhangi bir siyasi topluluğa karşı değildir. Bu saldırı ülkemizin bütününe yapılmış bir saldırıdır" diye konuştu.

'KILIÇDAROĞLU VE BAHÇELİ İLE GÖRÜŞECEĞİM'

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Davutoğlu, siyasi liderlere de terörü yapana göre değerlendirmeme talebinde bulundu. Davutoğlu, "Terörü yapana göre, mağduruna göre değerlendirmeyelim. Terörü yapan suçludur, katliamı yapan insanlık düşmanıdır" dedi.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile de tekrar görüşmeyi düşündüğünü ifade eden başbakan, "Gün ortak bilinçle hareket etme günüdür. Siyasi parti liderlerine Ak Parti Genel Başkanı olarak hitap etmiyorum" dedi.

'DEMİRTAŞ'IN MASKESİ DÜŞTÜ'

Davutoğlu HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş hakkında ise sert eleştirilerde bulundu. "Demirtaş'ın açıklamasını okuyunca düşen maskeleri gördük" dedi.

Başbakan, "Ortak kader dili kullanmak yerine, onca askerimiz ve polisimiz şehit edilmişken, hayatını kaybeden siviller varken saldırıyı yapanlara dair kesin veri yok iken devleti mesul göstermek yakışmaz. Bu tahriktir. Demirtaş'ın açıklamaları açık bir tahriktir" dedi.

Demirtaş'ın daha önce Suruç ve Diyarbakır'da düzenlenen saldırıların faillerinin de bulunmadığına yönelik eleştirilerine de cevap vererek, "Bu katliamı işleyen kimse gereği yapılacak. Suruç'ta da Diyarbakır'da da sorumlular yakalandı. Bizim görevimiz yakalayıp adalete teslim etmektedir. Hiçbir terör olayının üstü örtülmemiştir. Her terör olayına karşı gereken cevap verilmiştir" dedi.

"Demirtaş’ın vicdanı kelepçelenmiştir" diyen Davutoğlu, "Halkı devlete kışkırtıyorsa bunlar sorgulanacaktır. Hiçbir siyasi böyle bir saldırı karşısında devleti suçlamaz, teröristleri suçlar" dedi.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR MIYDI?

Davutoğlu, "Cumhuriyet tarihimizin en acı olayı. Herhangi eksiklik zaaf söz konusu ise kesinlikle zaafın giderilmesi için gereken tedbiri aldık. Son üç günde pek çok canlı bomba yakalandı" dedi.

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Art niyetli grup içine sızmış iki canlı bomba olarak orada patlamayı gerçekleştirmiş olabilirler. Detaylar incelenir.

Fedailer üzerinden kaos çıkarılacağı yolunda istihbarat vardı. DHKP-C bağlantılı canlı bomba İstanbul'da yakalandı. Tek boyut, tek eksenli değil . Türkiye'de kaos ortamı yaratılmak isteniyor."

Ankara'da bugün Barış Mitingi için toplanan korteje düzenlenen çifte saldırıda en az 86 kişinin hayatını kaybederken, 186 kişi yaralandı. 

(devam edecek) 

Yukarı

Business HT×