BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5711 % 0,01
EUR/TRY 34,8945 % 0,12
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5711
% 0,01
34,8945
% 0,12
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.317,04
% 0,04
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Jobs filmine sert eleştiriler

“Steve Jobs” filmi Jobs'un yakınları tarafından sert eleştirilere maruz kalıyor

Jobs filmine sert eleştiriler
BUSINESSHT 08 10 2015, 16:30

Geçtiğimiz Cuma Amerika'da vizyona giren ve Universal Studios'un yapımcılığını üstlendiği “Steve Jobs” filmi, Apple'ın kurucusunun yakınları tarafından eleştirilere maruz kalmaya devam ediyor.

Jobs'un eşi Laurene Powell Jobs ve Apple'ın CEO'su Tim Cook'tan sonra şimdi Apple'ın tasarım şefi Jony Ive da filmin Jobs'un bıraktığı mirası “çaldığını” söyledi.

Steve Jobs'un ölümünün dördüncü yıldönümünden hemen sonra vizyona giren ve Walter Isaacson'un 2011 yılında yayınladığı aynı adlı biyografiden uyarlanan filmin senaristliğini Aaron Sorkin yaparken, yönetmen koltuğunda ise Danny Boyle vardı. Steve Jobs ise Michael Fassbender tarafından canlandırıldı.

Jobs'un hayatının, üç ürününün piyasaya sürüldüğü dönemini merkezine alan filmin vizyona girmesinin hemen ardından eleştirmenler Jobs'un fimde acımasız ve kavgacı bir kontrol manyağı olarak gösterildiğini söylediler. Jobs'un yakınları da filmi eleştiri topuna tuttu.

Laurene Powell Jobs: Film Jobs'u merhametsiz gösteriyor 

Wall Street Journal'ın haberine göre Steve Jobs'un dul eşi, daha en başından kocasıyla ilgili yeni bir film daha çekilmesinin engellemeye çalışmış, Sony Pictures ve Universal Pictures'a karşı lobi çalışmaları yapmıştı.

Söylentilere bakılacak olursa, Powell prodüksiyon sürecini engellemeye çalışmış ve Christian Bale, Leonardo DiCaprio gibi ünlü aktörleri arayarak onlardan projeden çekilmelerini rica etmişti. Powell'ın filmin çekilmesini engellemeye çalışmasının en önemli sebebi olarak ise filmin Isaacson'un aynı adlı biyografisinden uyarlanacak olması gösterildi, Powell kitapta Jobs'un acımasız ve merhametsiz bir insan olarak anlatıldığını düşünüyordu. Powell'ın konu hakkındaki tek yorumu, böyle bir biyografiden yola çıkılarak çekilecek hiçbir filmin gerçekçi
olmayacağı yönünde oldu.

Tim Cook: Film yapımcıları fırsatçı davranıyorlar

Apple CEO'su Tim Cook, geçtiğimiz ay Steven Colbert'ın programında, Jobs'u konu alan hiçbir filmi izlemediğini ve izlemeyi de düşünmediğini belirterek film yapımcılarını fırsatçılıkla suçladı. Cook “Benim tanıdığım Steve inanılmaz bir insandı. En iyi işinizi ortaya koymak isteyeceğiniz türden biriydi” şeklinde konuştu. Cook, Jobs'la birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığını, onu çok sevdiğini ve çok özlediğini dile getirirken, “Bir çok insan fırsatçılık yapmaya çalışıyor ve bundan nefret ediyorum. Bu dünyamızın pek de güzel olmayan tarafı” dedi. 

Sir Jonathan Ive: Jobs'un bizlere bıraktığı miras “çalındı”

 Apple'ın tasarım şefi Ive, arkadaşı ve eski meslektaşının mirasının çalındığını söyledi. Çarşamba günü San Fransisco'da yapılan Vanity Fair konferansında konuşan Ive, filmdeki Jobs'u tanıyamadığını dile getirdi.

Kendisinin filmi izlemediğini söyleyen Ive, ortak arkadaşlarıyla bu konuyu tartıştıklarını belirtti. Bu tarz bir “saçmasapan” portrenin Jobs'un meşhur fikirlerini görmezden geldiğini, ve bu fikirlerin onun yaratıcılık sürecinin çok önemli bir parçası olduğunu dile getirdi.

Jobs'un yanında 14 yıl çalışan Ive, “Nasıl betimlendiğimiz ve nasıl tasvir edildiğimiz, yakın ailemiz ve arkadaşlarımızınkinden çok daha farklı gündemleri olan insanlar tarafından saptırılabilir. Şu anda oldukça üzgün ve sersem durumda oğullar, kızlar, dullar ve yakın arkadaşlar var. Huysuzluk yaptığım için üzgünüm, ama bu durumu çok üzücü buluyorum” şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×