BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5719 % 0,01
EUR/TRY 34,9068 % 0,15
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5719
% 0,01
34,9068
% 0,15
1,0697
% -0,02
45,35
0,00
2.316,16
% 0,00
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bakandan vergi açıklaması

İthal ‘cep’e ek vergi ile ilgili ‘kuru fasulye’den örnek veren Bakan Zeybekci, “Kuru fasulyede ithalat vergisi sıfırlandı, fiyat düştü. Şirketler Türkiye’de üretimi düşünürse kararı gözden geçiririz” dedi

Bakan Zeybekci: Cepte 'kurufasulye etkisi' olabilir
DENİZ ÇİÇEK - HABERTÜRK 09 07 2015, 07:36

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ithal cep telefonlarına vergi koymaya dahi gerek kalmadan ithalatçı firmaların gereken adımları atabileceği mesajını verdi.

Daha önce fiyatları hızla artan kuru fasulyede ithalat vergisinin sıfırlandığını ve fiyatın birden düştüğünü hatırlatan Zeybekci, cep telefonunda da aynı psikolojik etkiyle gerekli adımların atılabileceğini dile getirdi.

Zeybekci, Habertürk’e ithal telefon soruşturmasına yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:

İTİRAZA GÖRE DÜZELTME YAPARIZ: Yerli şirketlerin, haksız rekabete uğradıkları şikâyeti üzerine soruşturma açtık. Teknik anlamda bitti. Şimdi soruşturma sonucu duyurulacak ve itirazlar alınacak. 1 ay içinde kesin sonuç yayımlanacak.

MALİYETİN ALTINDA GELİYOR: Pek çok ithal ürün, maliyetinin altında bir fiyatla Türkiye’ye geliyor. Daha ucuz ürünün gelmesi, buradaki ürünü zorda bırakıyor. Telefonda işçilik fiyatı, malzeme fiyatı belli. Bazı ülkeler bu ürünlere özel destekler veriyor. Soruşturma ile bu sonuca ulaştık.

KURU FASULYE ÖRNEĞİ: Kuru fasulyede fiyatlar inanılmaz yukarı gitmişti. Biz de kuru fasulyede vergi indirip ithalat kararı aldık. Ancak daha 1 kg bile ithal etmeden fiyatlar düştü. Biz de o tedbiri, kullanmadan geri çektik. Cep telefonu soruşturması da bu şekilde sonuçlanabilir. İstediğimiz noktaya doğru geliyor firmalar. Türkiye’deki üretimle ilgili endişeler ortadan kalkarsa biz de o kararımızı gözden geçiririz. Ülkeler, kendi cep telefonu üreticilerine haksız destek vermeyi bırakırsa, o zaman koruma tedbiri almamıza gerek kalmaz. Cep firmalarından da bazı olumlu dönüşler var.

HEDEFİMİZ O İKİ FİRMA DEĞİL: Cep telefonu soruşturmamız, o çok bilinen iki cep telefonu üreticisinin yüksek fiyatlı ürünlerini etkilemiyor. O gelişmiş iki markayı hedef almıyoruz. Bizim rekabet ettiğimiz, daha aşağı seviyedeki modeller. Bu soruşturmayı Dünya Ticaret Örgütü kuralları içinde yapıyoruz. Diğer ülkelerin bu soruşturma sonucuna itiraz hakkı saklıdır ve itiraz edebilirler.

BAŞBAKAN DA YERLİ İSTEDİ: 6 aydır yerli bir cep telefonunu kullandığını söyleyen Zeybekci, “Bildiğiniz tüm ürünlerin sahip olduğu özellikler var. Başbakanımız da istedi. Ona da vereceğim. Cumhurbaşkanımız ve bakanlarımız da kullanmalı” dedi. 

"VERGİ ORANI BEKLENENDEN ÇOK DAHA DÜŞÜK OLACAK"

İthal ürüne gelecek ek vergi ile ilgili “Getirilecek vergi oranı, beklentilerden çok daha düşük olacak” diyen Bakan Zeybekci şunları söyledi: “Ürünün giriş fiyatına göre kademeli oran belirlenecek. Bilgisayar ve tablette bir soruşturmamız yok. Sadece 7 inç’in altındaki tabletlerde var. O da zaten cep telefonu sayılıyor. Yerli yüzde 15 desteklenmeli ve korunmalı. Ama yerli olsun pahalı olsun mantığına da karşıyız.”

"GELİRLERSE EKSTRA TEŞVİK DAHİ VERİRİZ"

İki büyük firmadan birisine, Türkiye’de üretim yapmasını teklif ettiklerini ve onlardan da olumlu karşılık aldıklarını anlatan Zeybekci, “Sermayesi Japon olur, Amerikan olur, Türk olur. Öyle bir ayrımımız yok. Türkiye’de yapılacak cep telefonu üretimi için öncelikli ve stratejik yatırım teşviklerimiz var. Yurtdışından cep telefonu firması satın alınmak istenirse, 500 bin dolar danışmanlık ve 3 milyon dolar faiz desteği veriyoruz. Firmalardan birisine direkt çağrıda bulundum. ‘Burası inanılmaz bir tüketim pazarı, üretim üssünüz Türkiye olsun’ dedim. Gelirlerse kişiye özel teşvik vermek için ne gerekiyorsa yapar, ekstra teşvik dahi veririz. Türkiye’de üretime ikna edecek gibiyiz. Belki montajla başlayıp sonra üretim yapacaklar” dedi.

‘CEP’TE HADDİNİ AŞAN BİR TÜKETİM SÖZ KONUSU

“Cep telefonu tüketiminde haddini aşan bir tüketim toplumu haline gelmişiz” diyen Zeybekci, “Yılda 14 milyon adet ithalat yapıyoruz. Korkunç bir rakam. İnsanların elindeki telefonlara bakıyorum, en son modeller. Bunun bilgi toplumuyla alakası yok” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×