BIST 100 9.800,54 % 0,81
USD/TRY 32,5034 % -0,20
EUR/TRY 34,9556 % 0,29
Piyasalar
9.800,54
% 0,81
32,5034
% -0,20
34,9556
% 0,29
1,0727
% 0,26
44,84
-0,51
2.325,25
% 0,39
88,04
% 0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Verginin hisselere etkisi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin cep telefonu ve tabletlere vergi getirileceği yönündeki açıklamaları, teknoloji perakendesi şirketlerinden iletişim şirketlerine kadar birçok şirket hissesini etkileyebilecek

Verginin hisselere etkisi
SELÇUK OKTAY 03 07 2015, 12:42

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, gelecek ay gümrük vergilerinde özel tedbirler alınacağını ve elektronik ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğini açıklamasının ardından teknoloji perakendesi ve iletişim şirketlerinin pozisyonunda değişiklikler yaşanması bekleniyor.

Teknoloji perakendesi, iletişim ve elektronik sektörünü takip eden analistler portföylerinin önemli bölümü ithal olan perakende şirketlerinin baskı göreceğini öngörürken, kontratlı satışlar dolayısıyla iletişim şirketlerinin ve yerli üretim yapan elektronik şirketlerinin belli düzeyde avantaj yaşayacağını ifade etti. 

HANGİ ŞİRKETLER OLUMSUZ ETKİLENİR?

Vergi düzenlemelerinden en çok etkilenecek şirketlerin başında Bimeks ve Teknosa geliyor. Ata Yatırım analisti Ender Kaynar vergi düzenlemelerinden sonra talebin etkileneceğini ve bu durumun bu şirketlere yansıyacağını belirtti.

Kaynar, "Henüz vergi düzenlemelerinin kapsamını bilmediğimiz için detaylı bir değerlendirme yapmak zor. Fakat vergi düzenlemesi gelmesi ithal ürünlere yönelik talebi bir miktar etkileyecektir. Bimeks ve Teknosa'nın portföylerinde ithal ürünlerin önemli bir payı bulunuyor. Bununla birlikte üst segmentte talebin o kadar da esnek olmadığını söyleyebiliriz. Bu kitle bu tip ürünlere talep göstermeye devam edecektir" değerlendirmesi yaptı. TEB Yatırım analisti Kenan Coşguner de vergi düzenlemelerinin kapsamının televizyonlar ve kameralar gibi diğer ürün gruplarına da genişletilmesi durumunda Teknosa ve Bimeks üzerinde daha fazla olumsuz etki yaratacağını belirtti.

HANGİ ŞİRKETLER AVANTAJ YAŞAR?

Zeybekci'nin açıkladığı vergi düzenlemeleri yerli elektronik üreticileri ve iletişim şirketleri açısından avantajlı bir ortam yaratıyor. Son dönemde akıllı telefon pazarındaki pazar payını genişletmeye çalışan Vestel avantaj yaşayacak şirketlerin başında geliyor.

Bununla birlikte Ender Kaynar Vestel'in hali hazırda telefon pazarındaki konumunun sınırlı olduğunu, dolayısıyla etkinin de sınırlı olacağını ifade etti.

Düzenlemelerden olumlu etki görecek bir diğer yerli üretici ise Arçelik. Kenan Coşguner "Arçelik'in gelirlerinin yüzde 15'i elektronik ürünlerinden geliyor. Bunun yarısı ihraç edildiği için şirketin gelirleri içinde iç pazarın ağırlığı yüzde 7-8. Dolayısıyla söz konusu düzenlemeler hafif de olsa olumlu etki yaratacaktır" ifadelerini kullandı. Vergi düzenlemelerinin ardından tüketicilerin kontratlı cep telefonu satışlarına yönelmesi olasılığı da düzenlemelerin iletişim şirketlerine de avantaj sunacağını gösteriyor.

Ender Kaynar, "Düzenlemeler Turkcell, Vodafone ve Avea'yı kontratlı satışlar dolayısıyla olumlu etkiler. Özellikle Avea üzerinden Türk Telekom'da olumlu bir etki görülür. Avea, telefon satışlarında Türkiye'yi dört bölgeye ayırdı ve satışları bayileri üzerinden yapıyor. Dolayısıyla Turkcell'de ticari alacak olarak görülen telefon satışları Avea'ya daha sağlıklı yansıyor. Bu süreçte Avea üzerinden Türk Telekom hisselerinin en iyi etkiyi göreceğini düşünüyorum" dedi. 

Yukarı

Business HT×