BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5489 % 0,04
EUR/TRY 34,9322 % -0,12
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5489
% 0,04
34,9322
% -0,12
1,0724
% -0,06
44,89
0,00
2.332,60
% 0,01
89,32
% 0,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yoğun diplomasi

Seçimlerden sonra koalisyon hükümetini AK Parti karşısındaki yüzde 60’lık blokun kurması gerektiğini belirten ve MHP ile “arka kapı” görüşmelerini başlatan CHP, HDP bariyerine takıldı

Seçimlerden sonra koalisyon hükümetini AK Parti karşısındaki yüzde 60’lık blokun kurması gerektiğini belirten ve MHP ile “arka kapı” görüşmelerini baş
DÜZGÜN KARADAŞ - HABERTÜRK 20 06 2015, 10:55

Resmi olmayan görüşmelerin tümünde MHP’nin “HDP ile hiçbir seçenekte yokuz” yaklaşımını ortaya koyması, CHP’nin elini kolunu bağladı. İki parti arasında birkaç kanaldan yürüyen gayriresmi görüşmeler, MHP Lideri Bahçeli’nin HDP konusundaki olmazsa olmaz tavrı yüzünden bir-iki gün önce kesildi.

Partinin önde gelen isimlerinin verdiği bilgiye göre Bahçeli, CHP ile koalisyonun HDP’nin desteğiyle mümkün olduğu bir tabloya ilişkin “HDP ile bırakın koalisyonu, aynı cümlenin içinde bile olmamız mümkün değil” dedi.

CHP’nin önerisinin arkasında, AK Parti ile koalisyona karşı çıkan MHP ile koalisyon isteyen parti tabanına, “Başbakanlık bile önerdik, kabul etmediler” mesajı verme çabası bulunduğunu savunan Bahçeli, CHP’nin, tabanını seçeneklerin tükendiğine ikna etmeye çalıştığını belirtti.

AK PARTİ-MHP

MHP kurmayları, Bahçeli’nin öneriye “Kırmızı plakayla kırmızı çizgiyi birbirine karıştırmasınlar. Kırmızı çizgilerimizden geri çekilmemiz söz konusu olamaz” diye tepki gösterdiğini anlattı.

MHP kurmayları, hiçbir partiyle resmi temas halinde olmadıklarını, bunun için öncelikle hükümeti kurma görevinin verilmesi gerektiğini ifade ediyor ancak bazı isimleriyle diyalog içinde bulundukları partilerin nabzını genel merkeze aktarmayı sürdürüyor. Bu temaslarda, AK Parti’de 4 eski bakanın yargılanması konusunda olumlu bakış oluştuğu izleniminin alındığı da dile getiriliyor.

"Muhalefet partileri arasında koalisyon"da ısrarcı olan Kılıçdaroğlu, kesilen görüşmeleri yeniden başlatmak için bu kez MHP Lideri'ne "dönüşümlü Başbakanlık" teklifinde bulundu. Ancak CHP'de ağırlıklı görüş, MHP'nin HDP'yi bahane ederek AK Parti ile olası bir koalisyonu tercih edebileceği yönünde. MHP'yi, AK Parti'siz koalisyon konusunda ikna edemeyen CHP ise AK Partili seçenekleri gündemine aldı.

AK PARTİ-CHP

Habertürk'ün CHP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, CHP ile AK Parti arasındaki temaslarda Kılıçdaroğlu'nun sıraladığı Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlarına çekilmesini de öngören 14 maddelik koalisyon ilkeleri konusunda bir sorun yok. Sorun "dönüşümlü Başbakanlık" ve bakanlıkların iki parti arasında eşit dağıtılmasında yaşanıyor. 

Yukarı

Business HT×