BIST 100 9.941,01 % 2,31
USD/TRY 32,4509 % -0,27
EUR/TRY 34,7828 % -0,54
Piyasalar
9.942,29
% 2,32
32,4509
% -0,27
34,7828
% -0,54
1,0709
% -0,19
44,70
-0,19
2.338,21
% 0,25
89,58
% 0,64
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İspanyollar hala umutsuz

Avrupa yetkililerinin başarı hikayesi olarak gösterdiği İspanya'da vatandaşlar ekonomik büyümenin etkilerini hala hissedememekten şikayetçi

İspanyollar Avrupa'daki büyümeyi neden hissedemiyor?
WSJ 04 06 2015, 15:03

Avrupa yetkililerinin başarı hikayesi olarak gösterdiği İspanya'da vatandaşlar ekonomik büyümenin etkilerini hala hissedememekten şikayetçi.

Ekonomoni son yedi çeyrekte yüzde 2,7 büyüdü, ancak işsizlik oranı hala yaklaşık yüzde 24 seviyesinde ve Avrupa Birliği'nin yaptığı bir ankete göre İspanyolların yüzde 97'si ekonomik durumun hala kötü olduğunu düşünüyor. Hükümet anketlerine göre ise İspanyolların yüzde 40'ı beklenmedik harcamalar için nakit tamponu olmadığını ve bir haftalık bir tatili karşılayamayacaklarını söyledi.

İspanya gibi Portekiz ve İrlanda da yıllar süren kemer sıkma politikalarının ardından hesap açıklarını artıya çevirmeyi başardılar. Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel üst düzey yöneticilerinden Zslot Darvas, durumu düzelmeye başlayan üç ekonominin de artan ithal ürün tüketimi yüzünden tekrar bütçede açık verme ve borç yüklerini arttırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. 

Portekiz kamu çalışanlarının maaşlarını kesti ve özel sektörde de aynısının yapılmasını kolaylaştırdı. Ancak tüketici harcamasında yaşanan düşüş ülkenin ekonomisini aşağı çekerken, iş gücü masrafları ihraç büyümesini tetikleyecek kadar düşük seviyede değil. Aynı şekilde iş gücü masrafları İtalya ve Fransa'da da ekonomiye zarar vermeye devam ediyor.

Büyüyen Avrupa ekonomilerinde bile pek çok aile azalan gelirler ve artan borçlarla boğuşuyor. İspanyol Ulusal İstatistik Enstitüsü'ne göre İspanya'da ortalama hanehalkı geliri 2008 ile geçtiğimiz yıl arasında yüzde 13 düştü. Azalan gelirler ve değişmeyen borç miktarları, hanehalkı birikimlerini olumsuz etkiliyor. İspanya Bankası'na göre 2012 ile geçtiğimiz yıl arasında borç ödemeleri yüzünden hanehalkı birikim miktarı neredeyse sıfıra indi.

Kamu ve kurumsal sektörleri kapsayan İspanyol ekonomisi, dünyadaki en büyük borç miktarlarından birine sahip. İspanyol borcu, ülkenin yıllık üretiminin neredeyse üç katı ve bu borcun yarısından fazlasının yabancı kreditörlere olması, İspanya'yı uluslarası finansal piyasalarada olan değişimlere karşı korunmasız bırakıyor.

Euro Bölgesi'nde beklenen ekonomik canlanmanın düşen fiyatlardan olumsuz etkilenmesiyle ilgili endişeler yüzünden Avrupa Merkez Bankası Mart ayında hükümet senetleri gibi varlıklar almak için para basmaya başladı. Geçtiğimiz yıl 19 ülkelik euro bloğunda tüketici fiyatları İspanya'da yüzde 0,7 olmak üzere genelde yüzde 0,1 düşmüştü. 

Bu politika euronun döviz kuru oranını düşürerek Avrupa'da ihracat yapanlara umut verdi. Mayıs ayında AMB başkanı Mario Draghi, bölgede ekonomik büyümenin hızlanması ve enflasyon beklentilerinin artmasıyla durumunun değişmeye başladığını söyledi. Mayıs ayında Euro Bölgesi içinde fiyatlar yıllık yüzde 0,3 oranında büyüdü.

Çoğu ekonomist alınan önlemlerin enflasyon oranını merkez bankasının hedefi olan yıllık yüzde 2 seviyesine çıkaracağını düşünmüyor. Barcelona merkezli ekonomist Edward Hugh, geçtiğimiz Temmuz ayından beri düşüşte olan İspanyol fiyatlarının yüksek işsizlik seviyeleri, zayıf yatırımlar ve düşük maaşlar yüzünden düşük kalmasını bekliyor. 

Yukarı

Business HT×