BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0137 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0137
% -0,01
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İspanya'da Yunan sendromu

İspanya'daki seçimler, Avrupa'da yeni bir 'Yunanistan krizi' korkusu yaratıyor

İspanya'da Yunan sendromu
MARKETWATCH 25 05 2015, 14:25

İspanya'da da Yunanistan'dakine benzer bir fiyasko yaşanmasına yönelik endişeler arttı.

İspanya'da Pazar günü gerçekleşen belediye ve bölge seçimlerinde iktidarda olan Popular Parti (PP) sol eğilimli Podemos ve merkez-sağdan Ciudadanos partileri karşısında yenilgiye uğradı. İspanyol kamuoyunda kemer sıkma politikaları ve yolsuzluktan şikayet edilmesinin ardından, politik olarak Barcelona ve Madrid şehirlerinde düzen değişikleri bekleniyordu. Yerel seçim bazında PP son 20 yıldır en büyük kaybını yaşadı.

Varlıklı Katalonya Bölgesi'nde, Barcelona'nın valilik yarışını aktivist Ada Cloau kazandı. Geçmişte Colau, ipoteklerini ödeyemedikleri için evlerinden atılan bireylerin hakları için protestolar düzenleyen bir organizasyon kurmuştu. Colau, "indignados" denilen eylemcilerden önemli bir konumda iktidara gelen ilk kişi.

Yorumculara göre PP, başka önemli bölgelerde de çoğunluk sağlamakta zorluk yaşayabilir. Bu seçimlerde Colau, uzun süredir bölgede üstünlük kurmuş muhafazakar parti Convergence ve Union'ın adayını geride bırakarak başa geldi.

Wall Street ve pek çok Avrupa borsası bugün kapalı ancak Yunanistan'da kötüleşen finansal durumun ve İspanya'da yerel seçimlerin ardından borsalarda düşüş görüldü.

İspanya'nın IBEX 35 endeksi gün içinde yüzde 1.8'lik bir düşüşle 11350,50'ye gerilerken Yunanistan'ın Athex Composite Share endeksi yüzde 2.2 geriledi.  Bu iki borsada yaşanan gerilemenin etkisiyle İtalya ve Portekiz borsalarında da sırasıyla yüzde 1.9 ve 1.1'lik düşüşler görüldü.

Londra, Almanya ve Wall Street, Pazartesi günü ulusal tatiller dolayısıyla kapalıydı.

YUNANİSTAN'IN TEKRARINDAN KORKULUYOR

Dailyfx.com'ın kur stratejisti Ilya Spivak'a göre İspanyol seçimlerinin sonuçları politik parti Podemos'un büyüyen etkisini gösteriyor. Podemos, Yunanistan'ın tasarruf karşıtı partisi Syriza'nın İspanyol versiyonu olarak görülüyor.

Spivak, euroda görülen olumsuz etki, Kasım'da gerçeleşecek asıl seçimlerde ortaya çıkabilecek bir Podemos zaferinin habercisi olabileceğini söylüyor. Aynı şekilde Spivak, Podemos'un politik olarak güç kazanıp, koalisyon hükümetiyle müzakere etmesinin Yunanistan benzeri bir fiyasko olasılığını artıracağını öngörüyor.

Euro ve açık olan bir kaç Avrupa borsası da yeni Yunanistan endişelerinden kaynaklanan baskıyı hissetti. Pazar günü Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis, Mega'da yaptığı açıklamaya göre, Yunanistan 5 ile 19 Haziran arasında IMF'ye borçlu olduğu 1.54 milyar euroluk ödemeyi gerçekleştiremeyecek. Voutsis, "Bu para verilmeyecek, çünkü elimizde yok" diye konuştu.

Societe Generale'in uluslarası ekonomi müdürü Michala Marcussen, Yunanistan için durumun Temmuz'dan önce çok kötü duruma gelme olasılığı olmadığını çünkü ödemeyi yapmak için süre verileceğini söyledi.

Marcussen, "Kısa vadede gördüğümüz asıl risk, geç ödemelerden bahsedilmesi Yunanistan'da daha fazla paniğe neden olarak bankaların boşalmasına ve sermaye kontrollerine neden oluyor" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×