BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5563 % 0,06
EUR/TRY 34,9534 % -0,06
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5563
% 0,06
34,9515
% -0,06
1,0728
% -0,02
44,89
-0,46
2.330,22
% -0,10
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Haftanın gündemi

Bu hafta piyasalara yön verecek gelişmeler

Bu hafta piyasalara yön verecek gelişmeler
BUSINESSHT 30 03 2015, 09:06

Bu haftanın gündemini belirleyecek ve piyasalara yön verecek, dikkatle izlenmesi gereken gelişmeler:

1.Yunanistan için kritik hafta

9 Nisan'da temerrüde düşme tehlikesiyle karşı karşıya olan Yunanistan, mali yardım karşılığında talep edilen reformları cuma günü kreditörlere sunmuştu.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, haftasonu Brüksel’de Atina hükümeti yetkilileri ve ülkenin kreditörlerinin temsilcileri arasında gerçekleşen görüşmeler ile ilgili Pazartesi günü kanun yapıcılara bilgi verecek.

Özellikle Avrupa Merkez Bankası (AMB) parasal genişleme programının yarattığı baskıyla beraber, Yunanistan konusunda devam eden belirsizlik, geçen hafta toparlanan euronun bu haftaki seyrini etkileyecek gibi duruyor.

2. İran nükleer görüşmeleri

İran ve Batılı ülke temsilcileri arasında Lozan'da devam eden nükleer müzakereler haftasonu önemli bir ivme kazanmış gibi gözükse de, anlaşma için ihtiyatlı davranan yetkililer hala temel bazı noktaların çözülmesi gerektiğini belirtiyor.

Bugün de devam edecek görüşmelerin ardından yarına kadar bir anlaşmaya varılması hedefleniyor. Uzlaşı sağlanması halinde İran üzerinde yıllardır devam eden yaptırımların kaldırılmasıyla piyasadaki petrol arzının artacağı beklentileriyle, petrol haftaya düşüşle başladı. Petrol piyasasının gözü de özellikle Salı günü de Lozan'daki görüşmelerden çıkacak sonuçta olacak.

3. Yemen operasyonu

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de Husi milislere karşı yürüttüğü operasyon geçen hafta doları zayıflatırken, petrol arzına tehlike arz ettiği endişeleriyle fiyatları yüzde 6 civarında yükseltmişti.

Suudi Arabistan Kralı Selman, haftasonu yapılan Arap Zirvesi'ndeki konuşmasında, "Yemen güven ve istikrara kavuşana kadar Kararlılık Fırtınası devam edecek" dedi. Petrol fiyatlarında İran endişeleri öne çıkmış gözükse de, Orta Doğu'da dengeleri değiştirebilecek operasyon piyasaları etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor.

4. ABD istihdam verileri

Piyasalar, Cuma günü açıklanacak olan ABD tarımdışı istihdam verilerine odaklanacak. Paskalya tatili öncesi açıklanacak veri Fed'in faiz arttırım zamanlaması konusunda sinyal verecek.

Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı bir konuşmada, ABD'de politika faizinin büyük olasılıkla bu yıl içinde artırılacağını ifade ederken, para politikasında sıkılaştırmanın kademeli ve ekonomik verilere bağlı olacağına dikkat çekmişti.

5. Euro Bölgesi enflasyonu

Salı günü de Euro Bölgesi için fiyat değişimlerini gösteren enflasyon verisi açıklanacak. Wall Street Journal anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu Mart ayında fiyatlardaki düşüşün yavaşlamasını ve ekonomide toparlanmaya işaret etmesini bekliyor.

Yukarı

Business HT×