GÜNCEL

Asya ülkelerinde teknolojiyle birlikte işsizlik artıyor

Asya Kalkınma Bankası'nın yaptığı araştırmaya göre teknolojinin gelişmesiyle Asya'da birçok ülkede işsizlik oranı artıyor.

Asya- Pasifik bölgesinde sürdürülebilir ekonomik büyümeyi amaçlayan Asya Kalkınma Bankası'nın salı günü yayınladığı rapora göre gelişen teknolojiyle birlikte artan robotlar, üç boyutlu yazıcılar ve bulut sistemleri bölgedeki işsizliği artırıyor. En büyük risk grubundaki ülkeler ise Tayland ve Kazakistan.

Düzenli aylık maaş ödemesi yapılan mesleklerin Kazakistan'da yüzde 28'si, Tayland'da yüzde 26'sı, Endonezya'da yüzde 21'i ve Filipinler'de yüzde 20'si tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Geçici ve yarı zamanlı işlerde ise bu oranlar iki ya da üç katına çıkabiliyor.

Raporda yer alan ifadeye göre yüksek kalitede eğitime yatırım yapan ekonomiler, teknolojik yeniliklerden en az seviyede etkilenecek. Mühendisler, grafik tasarımcıları ve yazıcı operatörlerine talep artarken, daha basit ve rutin görevleri içeren meslekler yavaş yavaş azacalak.

OTOMASYON İŞSİZLER ORDUSUNU BÜYÜTÜYOR

İş gücü ücretlerinin dünya ortalamasına göre en düşük olduğu Asya kıtasında Singapur ve Hong Kong teknoloji alanında en gelişmiş iki ülke. Hindistan ve Filipinler'de robotlaşma ve otomasyon giderek canlanıyor. Çin'de de özellikle akıllı telefonlar gibi kullanımı giderek yaygınlaşan ürünlerin üretimleri için fabrika otomasyonlarına geçiliyor. Tüm bu gelişmeler giderek artan işsizliği de beraberinde getiriyor.

En güncel verilere göre işsizlik oranları Hindistan'da yüzde 9,4, Filipinler'de yüzde 6,5, Pakistan'da yüzde 6, Endonezya'da 5,81 ve Tayland'da yüzde 0,78.

BİLGİSAYARLAR KİMLERİ İŞİNDEN EDECEK?
 
ROBOTLAR KİMLERİ İŞSİZ BIRAKACAK?
JAPONYA'DA YAŞLI NÜFUS SORUNU ROBOTLARLA ÇÖZÜLÜYOR