İnfografik: Dünya kripto paralara nasıl bakıyor?
Ülkelerin kriptoparalara yaklaşımı ne yönde?
"Dijital altın" olarak tanımlayabileceğimiz Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paraları resmi olarak kabul eden çok az ülke olmasına rağmen, küresel çapta değeri ve önemi gittikçe artıyor.
Hakkındaki tartışmalar devam ederken, kripto paralar hakkındaki görüşler ise üç’e ayrılıyor; yasadışı kabul edenler, yasal görenler ve kararsızlar…
Çoğu ülkenin “temkinli ve kararsız” yaklaştığı kripto paralar, yasal bir ödeme aracı olarak tanınmıyor. Fakat, kişisel bir değişim aracı olarak kullanılması yasaklanmamış olmasına rağmen, bazı ülkeler riskleri hakkında endişelerini dile getirmekten de çekinmiyor.
Bu ülkeler arasında Endonezya, Litvanya, Malezya, Filipinler, Slovakya, Güney Afrika, Güney Kore ve Tayland bulunuyor. Bununla birlikte, Litvanya ve Malezya, kriptoparaları gelecekte yatırıma değer bir teknoloji olarak gördüklerini söylüyor.
Buna karşılık, Danimarka, İrlanda ve Kolombiya gibi ülkeler, Bitcoin’in para birimi olmadığını ve dijital bir para piyasası düzenleyemeyeceklerini açıkladılar.
Brezilya, Hong Kong ve Pakistan, kripto para birimi piyasasını, resmi pozisyonlara bakılmaksızın yeni bir oluşum olduğu ve düzenlemek için henüz çok erken olduğunu söylüyor.
Türkiye’nin de dâhil olduğu ve Şili, Kıbrıs, Yunanistan, Malta ve Portekiz gibi ülkeler ise kripto para konusunda resmi bir tavır almayı tercih edenler arasında.
Birleşik Krallık ve İtalya gibi bazı ülkeler, kripto para birimlerine dayanan ticari operasyonların vergilendirildiği bir modeli izliyor.
Dünyanın çok tartışılan sanal paralara bakışı şöyle;