BIST 100 9.792,56 % 0,78
USD/TRY 32,5911 % 0,16
EUR/TRY 35,0043 % 0,09
Piyasalar
9.792,56
% 0,78
32,5925
% 0,17
35,0037
% 0,09
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.344,40
% 0,51
89,65
% 0,72
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Petrol olmasa küresel ekonomi nasıl görünürdü?

Morgan stanley analistleri petrol var olmasa ekonominin nasıl farklı görüneceğinin tablosunu çizdi

Petrol olmasa küresel ekonomi nasıl görünürdü?
BLOOMBERG NEWS 02 02 2016, 14:59

Petrol fiyatlarındaki düşüşün küresel piyasalar genelindeki etkisine dair milyonlarca şey yazılıp çizildi.

Fakat Morgan Stanley analistlerinin bu konuda şaşırtıcı bir görüşü var. Analistlere göre, arada bir dereceye kadar ilişki olduğu doğru olsa da, enerji fiyatlarındaki değişimin hisse ve tahvillerle arasındaki korelasyon abartılmış durumda.

Ancak makro görünüm için aynı şey geçerli değil: Enerji sektörünün etkisi çıkarıldığında sanayi üretimi, şirket gelirleri ve enflasyon anlamında tüm dünyada bambaşka bir tablo ortaya çıkıyor. 

"Petrolün anlık piyasa hareketleri üzerindeki etkisi abartılıyor; ama daha geniş makro tartışmalar açısından önemi büyük" diyen analistler, "Enerji şirketleri artık önde gelen hisse ya da tahvil endekslerini yukarı ya da aşağı hareket ettirmiyor. Bize göre, petrol ve piyasalar artık beraber hareket etmiyor çünkü benzer şeylerle yön buluyorlar: Büyüme endişeleri, risk iştahının olmaması, [ve] inatçı bir biçimde güçlü seyreden ticaret ağırlıklı dolar" diyor.

Peki enerji sektörünün etkisi çıkarılsa küresel ekonominin görünümü nasıl olur?

SANAYİ ÜRETİMİ

Düşük petrol fiyatları pek çok analistin tahmin ettiği ekonomik patlamayı beraberinde getirmese de, Morgan stanley'e göre ABD sanayi üretimi gibi kalemlerde daha dengeli bir görünüm sağlayabilirdi. Böylece son aylarda analistlerde artan resesyon endişeleri de azalabilirdi.

ŞİRKET GELİRLERİ

Enerji etkisinin çıkarılması ABD ve Avrupa borsalarının görünümünde de belirgin bir iyileşme yaratabilirdi. Yılık bazda gelirlerinde düşüş kaydetmeye hazırlanan S&P 500 şirketleri ve 48 aydır durgun seyreden MSCI Avrupa şirketleri daha iyi performans kaydedebilirdi. Morgan stanley analistleri, enerji etkisinin dışarıda bırakılması durumunda ABD'de yüzde 5, Avrupa'da yüzde 4'lük bir gelir büyümesi olacağını tahmin ediyor.

ENFLASYON

Petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisini en belirgin gösterdiği alanlardan biri de enflasyon. ABD, Avrupa ve Japonya'da enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek göstergelere bakıldığında fiyat değişim trendlerinin son dokuz aydır yukarı yönlü olduğu görülüyor. 

Tabi ki analistler, tüm buların akademik bir egsersiz olduğunu ve enerjis sektröün geçrek varlığının yok sayılmasının mümkün olmadığının da altını çiziyor.

"Sanayi üretimi, şirket gelirleri ve enflasyondaki düşüşlerin hepsi mevcut döngünün sağlığı açısından endişe verici işaretler" diyen analistler, "Ancak olumsuz havanın görünümüne bakılırsa, tüm bunların nasıl yalnış yönlendirici olabileceğini göz önünde bulundurmakta da fayda var" diye ekliyor.

Yukarı

Business HT×