FOREX

Türk Lirası sürpriz cari denge verisinden destek buldu

Dolar, 6 yılın ardından ilk defa fazla veren cari işlemler dengesi sonrasında sert düştü

Türkiye'nin iki ay üst üste cari dengede fazla verdiğini gösteren veriler sonrası, Türk lirası gelişmekte olan ülkeler arasında en çok yükselen para birimi olurken, tahvil ve hisselerde de yükseliş görüldü.

Dolar kuru 2,89 seviyesinin de altına inerek 1 haftadan daha fazla süreden bu yana en sert düşüşünü yaşadı. Türkiye'nin cari işlemler dengesi 95 milyon fazla ile 6 yıldan bu yana ilk defa fazla vermişti. 

Cari işlemler verisi Fed'in faiz artışı öncesinde Türkiye için bir savunma mekanizması oluşturuyor. Rabobank gelişmekte olan ülkeler kur stratejisti Piotr Matys, Türkiye'nin cari açığını sermaye akımları ile finanse ettiği düşünülürse beklentilerden iyi gelen verinin Türk Lirası için teşvik edici bir işaret olduğunu söyledi. Matys sıkıntılar yaşamış Türk Lirası'nın Fed'in faiz artışının beklendiği dönemde her türlü olumlu işarete ihtiyacı olduğunu belirtti.     

Cari açık enerji fiyatlarının düşmesi dolayısıyla daralma eğilimi gösteriyordu. Yine de ekonomistler bu yıl Türkiye'nin cari açığının GSYH'ye oranının yüzde 5 olacağını, 2016'da ise bu oranın yüzde 5,4'e yükseleceğini belirtiyor.

Ata Invest stratejisti Batuhan Özşahin, Türkiye'nin cari açık vermeden büyüme kaydedemeyen bir ülke olduğunu söyledi.

6 YIL SONRA CARİ FAZLA