PİYASALAR

Cari işlemler dengesi 6 yıl sonra ilk kez fazla verdi

Cari işlemler hesabı Eylül'de 6 yıl aradan sonra 95 milyon dolarla ilk kez fazla verdi

Türkiye Eylül ayında 95 milyon dolar fazla verdi. Böylece Ekim 2009'dan bu yana cari işlemler hesabı ilk kez fazla verdi. Ağustos verisi de 163 milyon dolar açıktan 27 milyon dolar fazlaya revize edildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci veri sonrası yaptığı açıklamada cari açık / GSYH oranının yılsonunda yüzde 5’ler seviyesine, hatta daha da aşağısına inebileceğinin görüldüğünü kaydetti.

Cari hesap Ocak-Eylül döneminde 25,6 milyar dolar açık verirken, yıllıklandırılmış cari açık 43 milyar dolardan 40,6 milyar dolara indi. Yıllıklandırılmış açık da Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Fonlama tarafından net hata noksandaki güçlü artış eğiliminin devam ettiği görüldü. Net hata noksan Eylül'de  1 milyar 980 milyon dolar fazla verirlen, 9 aydaki fazla 13,4 milyar dolar oldu.

PORTFÖY AKIMLARI ZAYIF

Buna karşın zayıf portföy akımları devam ediyor. Eylül'de hisse senetlerinden 233 milyon dolar, tahvillerden 1,3 milyar dolar çıkış görüldü. Yılbaşından bu yana ise 6,4 milyar dolarlık portföy çıkışı gerçekleşti.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan finansman tarafından portföy yatırımlarının zayıflıyor olmasının ciddi bir ivme kaybı olduğunu gösterdiğini belirti.

Turan, "Finansman tarafında aşırı olumlu bir durum yok. Portföy ve doğrudan yatırımda bir azalma söz konusu. Bu azalmayı borçlanma ile finanse ediyoruz. Bu borçlanmanın vadesinin değişmesi ise olumlu bir durum" değerlendirmesini yaptı.

Turan TL'deki değer kaybının rekabetçilik açısından da uzun vadede sağlıklı bir durum olmadığını söyledi. Turan, "TL'deki her değer kaybı rekabetçiliği artırır dersek enflasyon ve finansal istikrar üzerinde olumsuz etkisi olur. Uzun vadede TL'deki zayıflamanın rekabet için olumlu karşılanması sağlıklı bir strateji olmaz" dedi