BIST 100 9.588,45 % 0,67
USD/TRY 32,5996 % 0,22
EUR/TRY 34,8669 % 0,52
Piyasalar
9.594,57
% 0,73
32,5996
% 0,22
34,8669
% 0,52
1,0670
% 0,25
45,44
-0,05
2.382,40
% 0,14
86,51
% -0,69
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Emlak kampanyaları sektöre can suyu"

İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, son dönemde birbiri ardına gelen, tüketicilerin omuzundaki emlak borcu yükünü hafifletecek kampanyaları BloombergHT'ye yorumladı

"Emlak kampanyaları sektöre can suyu"
BUSINESSHT 01 08 2016, 17:46

Yüksek seyreden kredi faizlerinin de etkisiyle yılın ilk yarısında özellikle kredili konut satışlarına görülen düşüşün darbe girişimi sonrası daha da büyüyeceği endişesi gayrimenkul sektörünü harekete geçirdi.

Emlak Konut GYO geçtiğimiz hafta, 30 farklı projede bir ay boyunca düzenleyeceği kampanya kapsamında aylık kredi faizini yüzde 0,7'ye, peşinatları yüzde 25'ten 20'ye düşüreceğini duyurmuştu. 

Sektörün çatı örgütü konumundaki Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de bünyesindeki 39 firma ile Ağustos ayı boyunca 86 proje için kampanya düzenlediğini açıkladı. Buna göre "Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye" kampanyası kapsamında projeler, 10 yıl vadeli ve aylık yüzde 0,7’lik bir kredi faizi ile tüketiciye sunulacak. Ayrıca satılacak konutlar için peşinat yüzde 25 yerine yüzde 20 olacak. 1-31 Ağustos tarihleri arasında geçerli olacak kampanya kapsamında 56 bin konut ve 3 bin 200 ofis satışa sunulacak. Kampanyanın büyüklüğü ise yaklaşık 50 milyar lira seviyesinde olacak. 

Son olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) pazar günü yapılan açıklamada da 22 Ağustos'ta başlayacak ve 175 bin alıcının yararlanacağı indirim kampanyasının müjdesi verildi. Buna göre, 22 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında yaptıkları başvuruyla borcunu ödeyip tapusunu almak isteyen vatandaşları için yüzde 20 indirim uygulanacak. 

SEKTÖRE "CAN SUYU"

BloombergHT'ye konuşan İstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Dr. Ahmet Büyükduman, tüm bu gelişmeleri konut sektörüne "can suyu" olarak tanımladı. Büyükduman, şöyle konuştu:

"Satışlara baktığınız zaman geçen yılın ilk altı ayıyla bu yılın ilk altı ayında konut satışları hemen hemen başa baş. Geçen yılın ilk altı ayında 635 bin konut satılırken, bu yılın ilk altı ayında 630 bin konut satıldı. Kafa kafaya giden bu süreçte alınan önlemler, darbe girişiminin sonucu. Çünkü hepimiz biliyoruz ki tüketici güveninde bir sarsılma var. Uzun vadeli dayanıklı mallara yönelik bir tüketicilerin çekimserliği söz konusu. Dolayısıyla aslında gerçekten çok proaktif, hızla karar alınmış ve piyasayı son derece olumlu etkileyecek bir kampanya süreciyle karşı karşıyayız. Bu konuda Emlak Konut ve GYODER yöneticilerini tebrik etmek lazım. Gerçekten piyasanın ihtiyaç duyduğu can suyunu vermiş oldular."

"KAMPANYALAR OLMASAYDI SATIŞLAR BIÇAK GİBİ KESİLİRDİ"

Büyükduman'ın, "Bu önlemler hiç açıklanmasaydı, konut sektörü kısa vadede nasıl devam ederdi?" şeklindeki soruya yanıtı ise şöyle oldu:

"Elimizde net veriler yok ama piyasa duyumlarımız var. Mesela, otomotiv satışları temmuzda yaklaşık yüzde 40 geriledi diye duyuyoruz. Bu bir dayanıklı mal olduğuna göre benzer şekilde konut satışlarına da yansıyacaktır. Büyük ihtimalle, özellikle yeni projelerde satışlar bıçak gibi kesilecekti. Ancak karşı hamle tamamen bunu bertaraf etmeye yönelik bir çaba oldu. Yoksa insanlar uzun vadeli borçlanmaktan kaçınacaktı. Sabit yatırımlarını, uzun vadeli yatırımlarını erteleme yoluna gideceklerdi. Esas dikkatin çekilmesi gereken nokta faiz oranı. Bugün piyasada bulabileceğiniz en iyi faiz oranı 1,05 civarında. Bunu 0,70'e çektiğiniz zaman çok ciddi finansal avantaj yaratıyorsunuz. Bu da tüketicilere cazip gelecektir. Örneğin, 100 bin lira krediye bin 470 lira taksit ödemek yerine bin 235 lira taksit ödenecek. Dolayısıyla ciddi anlamda gizli bir fiyat indiriminden de bahsedebiliriz bu kampanyalarla."

SICAK PARAYLA YENİ PROJELER

Büyükduman, TOKi'nin borcunu erken ödeyenlere yapacağı indirimi ise şu şekilde yorumladı:

"TOKİ zaten borcu olan kişilere 'Erken ödeme yaparsanız yüzde 20 iskonto yapacağım' diyor. Bu TOKİ'nin kasasına sıcak para girmesi anlamına geliyor. Bu sıcak parayla da mevcut projelerin finansmanı sağlanmış olacak. Yeni konut alacak insanlara kaynak olarak kullanılacak."

BİR YILDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 10'U GEÇTİ

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, konut satışları Haziran'da bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 4, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise yüzde 10,2 geriledi.

İlk altı aydaki düşüş ise ipotekli satışlarda yüzde 17, toplam satışlarda yüzde 0,7 olarak gerçekleşti.

Yukarı

Business HT×