1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi’nin 2 milyar 265 milyon euro tutarındaki kredisi için finansman sağlandı.
Finansmanın yüzde 70’i olan 1 milyar 582 milyon yabancı finans kuruluşlarından ve geri kalan 683 milyon euro Türk bankalarının yabancı şubelerinden geldi.
Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye (ÇOK İYİ A.Ş.) Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağlanırken talep kredinin 1,5 katı tutarında 3,6 milyar euro oldu. Uluslararası Proje Finansman standartlarda yapılandırılan kredi, ECA ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor.
Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor.
10 ÜLKE 24 BANKA
10 ülke; Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye olarak belirtildi. 24 banka ise, The Export-Import Bank of Korea, The Korea Development Bank, ICIEC, EKF, KSURE, Bank of China, Deutsche Bank, DZ BANK, KEB Hana Bank, ICBC, ING, Intesa SanPaolo, Kuwait Finance House K.S.C.P, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Natixis, Shinhan Bank, Siemens Bank, Standard Chartered, Akbank, Finansbank, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası olarak sıralandı.
GÜNEY KORE İÇİN BİR İLK
Güney Koreli ihracat kredi destek kuruluşları “KEXIM” ve “KSURE” 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye’deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Koreli ECA kuruluşlarına ilave olarak Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı.
İSLAMİ FİNANSMAN DESTEĞİ
İslami Bankacılığın Dünya’daki en büyük oyuncularından Kuwait Finance House’un iştiraki Kuveyt Türk ile beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkı ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan İslami Finansmanın kullanıldığı Türkiye’deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı. Doğrudan İslami Finansman katkısına ilave olarak İslam Kalkınma Bankası’na bağlı yatırım sigortası ve ihracat kredisi destek kuruluşu “ICIEC”in sağladığı garanti ile İslami Finansmanın payı 300 milyon euro seviyesine ulaştı.
İSTANBUL'U KUZEY EGE'YE BAĞLAYACAK YOL
Türkiye'nin dördüncü boğaz geçişi Çanakkale 1915 Köprüsü, İstanbul'un güneyindeki Silivir ilçesine bağlı Kınalı Köyü'nden başlayacak, Tekirdağ ve Çanakkale'den geçerek Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde sona erecek 352 kilometrelik otoyol projesinin bir parçası.
1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün toplam uzunluğunun 2.023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ayrıca 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam 4.608 metre olması öngörülüyor. Köprü 2 x 3 trafik şeritli olacak. Köprü tabliyesinin 45,06 m genişlikte ve 3,5 metre yükseklikte olması öngörülmekte olup tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları ve bakım şeridi 3 metre teşkil edecek. Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte deniz tabanında konumlandırılacak. Çelik kule yüksekliği yaklaşık 318 metre ve kule en üst tepe noktasının ise 333 metre olması öngörülüyor.
Temel atma töreni 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen köprü için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü olan 2023’te, hatta daha önce tamamlanacak” demişti.