BIST 100 10.121,77 % 1,24
USD/TRY 35,7536 % 0,06
EUR/TRY 37,3137 % 0,05
Piyasalar
10.121,77
% 1,24
35,7536
% 0,06
37,3137
% 0,05
1,0429
% -0,01
38,07
-0,20
2.763,31
% -0,01
77,54
% 0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin ekonomisi ne kadar güçlü?

Bir ülkenin ne kadar güçlü olduğunu ölçmek için "büyüme" her zaman yeterli değil. Özellikle Çin gibi dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyse...

Çin ekonomisi ne kadar güçlü?
DANIEL MOSS 18 07 2018, 11:50

Çin'in pazartesi açıklanan ikinci çeyrek gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYİH) bakıldığında dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde işlerin iyi gittiği söylenebilir. Zira, bir ticaret savaşının arefesinde olan, üretimden tüketim odaklı ekonomiye kayan, borç kontrollerinin sıklaştığı Çin, bir yıl önceye göre yüzde 6,7 büyüdü.

Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak çeyrek verisi, diğer bazı konulardaki yavaşlamayı yansıtmak için yeterli değil.

GSYİH ile aynı gün açıklanan diğer bir veri de sabit varlık yatırımlarıydı. Buna göre hükümet ve kamu kurumları tarafından yapılan bu yatırımlar, bir büyüme gösterdi ancak bu büyüme, 2004'ten bu yana en düşük hıza sahip. Uzmanlara göre bu, endüstriyel üretimin soğumaya başlamasından kaynaklı. Önemli diğer iki veriden biri perakende satışları ise sağlıklı görünürken, cuma yayınlanan bir rapora göre gölge bankacılık sistemiyle sağlanan yeni krediler rekor seviyede düştü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı yasayla Çin mallarına ilave gümrük tarifeleri getirmesi, Çin'in de buna misliyle karşılık vermesi ise mevcut durumu daha da güçleştiriyor.

Çin Merkez Bankası, bankaların rezerv olarak tutması gereken nakit seviyesini keserken, haziran ayında Amerikan Merkez Bankası'nın gittiği yolun tersini izleyerek faiz oranlarında artışa gitmedi. Yine haziran verilerine göre, çevresel koruma, bilim ve teknoloji sektörleri nedeniyle hükümetin harcamaları da arttı. Bu hamleler, musluk valfinin açıldığını değil, Başkan Xi Jinping ve ekibinin risklere uyum sağladığını ve muhtemelen borç kesintisinden feragat etmeden ekstra adımlar atacağını gösteriyor.

GSYİH'a fazla odaklanmak birçok şeyi kaçırmaya neden olabilir ve bu durum Batı ekonomileri için de geçerli. Çeyrek büyümesi üç ay içerisindeki gelişmeleri sunarken, ekonominin gerçek zamanlı yönelimine ve hızına ışık tutmuyor.

"GSYİH'tan Sonraki Dünya" (The World After GDP ) kitabının yazarı Lorenzo Fioramonti, artık yeni şeylerin denenmesi gerektiğine vurgu yaparak Güney Pasifik Adası Nauru'dan örnek veriyor. Nauru'da hırslı bir madencilik politikası, GSYİH'ı şişirdi, ülkeye borç vermek isteyen yüzlerce bankanın dikkati çekildi. Büyüme verisi "her şey yolundaymış" gibi gösterirken, çevreye verilen zarar, ülkenin geleceğini de zora sokuyordu.

Bu ikilem için doğru bir cevap yok. Ancak ekonomik değerlendirmeler, bu beş harf üzerinden yapılırken çok dikkatli olunmalı. Özellikle dünyanın geri kalanını anında etkileyebilen Çin gibi ülkelerde.


*Küresel Ekonomi Yazarı Daniel Moss'un Bloomberg News için kaleme aldığı makaleden çevrilmiştir. Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) mezunu Moss, aynı zamanda Asya Society Yönetim Kurulu ve New York Ekonomi Kulübü'nün üyesi ve ANU Vakfı Direktörüdür.

**Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×