BIST 100 9.724,50 % -0,42
USD/TRY 35,1939 % 0,30
EUR/TRY 36,7444 % 0,74
Piyasalar
9.724,50
% -0,42
35,1939
% 0,30
36,7444
% 0,74
1,0430
% 0,65
43,45
-0,05
2.622,91
% 1,11
72,94
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'nın İtalya sorunu Brexit'ten daha büyük

İki buçuk aylık müzakerelerin ardından popülist bir koalisyon kuran İtalya'nın ekonomik ve sosyal pozisyonu, İngiltere'nin AB'den ayrılmasından daha tahrip edici olabilir

Avrupa'nın İtalya sorunu Brexit'ten daha büyük
CLIVE CROOK* 22 05 2018, 13:38

İtalya'da 4 Mart'taki genel seçimlerden iki buçuk ay sonra kurulabilen hükümet, olabilecek en acayip koalisyonlardan biri. Ya da amacınız Avrupa Birliği'ne sabotajsa, oldukça da etkili bir yol.

İtalyan macerasının ne yöne gideceğini tahmin etmek zor olsa da AB için Brexit'ten daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Luigi Di Maio yönetimindeki popülist sol parti Beş Yıldız Hareketi ve Matteo Salvini yönetimindeki popülist sağcı League'den oluşan koalisyon ortakları, birçok yönden taban tabana zıtlar. Ancak AB karşıtlığı, küçümseyen politikalar ve göç konusunda fikir birliğine sahipler.

Koalisyonun geçen hafta duyurduğu program, solun hırslı harcamaları ile sağ cenahın düşük vergi planlarını içeriyor. "Orijinal" sayılabilecek bu program, kamu borçlanmasında hızlı yükselişe işaret ediyor.

Yeni ortaklar, İtalya'nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 130'una tekabül eden borç yükü konusunda "korkusuz" ve Avrupa Birliği'nin yeni mâli düzenlemesinden ilham almış görünüyor. Ancak planları, AB'nin kurallarını ihlâl etmekten ziyade bu kurallara "gülüyor" görünüyor.

"Avrupa'nın asimetrik ve piyasa hâkimiyetine dayanan ekonomi yönetiminin yapısını yeniden gözden geçirmek gerekiyor" ifadesinin yer aldığı program, AB'nin mal, hizmetler, sermaye ve işgücü piyasasını tek çatıda toplayacak bir reform önerirken, göç politikalarının da ele alınması gerektiğini söylüyor.

Finansal strese İtalyan aileler ve küçük işletmelerin neden olduğu söyleyen plan, AB'nin bankacılık reformlarına da karşı çıkıyor. Leauge ve 5 Yıldız Hareketi ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nın İtalya'ya ait 250 milyar euroluk borcu silmesini talep ediyor. 

İtalyan hükümetinin vaatleri ve taleplerinin gerçekleşmemesi, İngiltere'nin gelecek yıl planladığı AB'den ayrılmasına benzer bir senaryoyu gündeme getirebilir. Ancak bu hamle, Avrupa projesi için Brexit'ten daha tehlikeli olacaktır.

İngiltere, pazarlık gücüne güvenerek herhangi bir planı olmadan AB'den ayrılmayı tercih etti.  Hatta AB'nin Baş Brexit Müzakerecisi Michel Barnier'in tabiriyle "Avrupa Birliği hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edecek".

Ancak aynı durum, İtalya için geçerli değil. Euro Bölgesi ve Avrupa projesine çok daha güçlü "gömülü"  olan ülkenin, projeye verebileceği tahribat daha yüksek olacaktır.  

Yunanistan'ın aksine göz ardı edilmemesi gereken İtalya'nın muazzam bir ekonomik ve finansal sorunları var. Yaşam standardının düşmesi, yüksek işsizlik, hassas bankacılık sistemi, felç eden kamu borcu bu sorunların arasında.

Şüphesiz ki İtalyan koalisyonu çöküşle ya da planlarının cumhurbaşkanlığı tarafından kısırlaştırılması ile son bulabilir. Ancak bu türden tahminlerle ilgili de dikkatli olunmalı.

İtalya'nın yıllardır süren geleneksel politik işlevsizliği, birçok İtalyan'ın AB yanlısı olmasına ve muktedir bir rekabetçi hükümetin varlığının hiç olmamasından daha iyi olduğuna inanmasına meydan veriyordu. Zaten bu nedenle 4 Mart seçimleri sonrası AB ile ilgili oluşan yeni "hayal kırıklığı" oldukça çarpıcı. AB'nin teknokratik yönetimine karşı popülist muhalefet, Avrupa'nın her yerinde yükselişte. İtalya'da ise ülkenin çok daha kalbinde. AB'nin bu durumla nasıl başedeceği ise belirsiz.

Avrupa Birliği,  şu an bulunduğu yere, amaçları ve methodlarına karşı çıkan popülist şüphelere boyun eğerek gelmedi. Örneğin, Avrupalılar tek bir para birimi istemedi. Ancak yine de aldılar. Siyasi entegrasyona karşı çıkanlar oldu, ancak politikalar yine de uygulamaya geçti.

Brexit'e, Macaristan'a, Polonya'ya, Fransa'nın Ulusal Cephesi'ne, Almanya'nın AfD'sine ve İtalya'ya rağmen, Avrupa Birliği'nin "daha da yakınlaşmış birlik" hayali şimdilik rafa kaldırılmış olsa bile hâlâ gündemde. Çünkü AB'nin başka işleyiş yöntemi yok.


* Gazeteci Clive Crook'un Bloomberg News için kaleme aldığı köşe yazısından çevrilmiştir. Magdalen Collage ve London School of Economics mezunu Crook, Financial Times Washington temsilciliği, Economist muhabirliği ve the Atlantic'te editörlük görevinde bulunmuştur.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×