BIST 100 9.135,29 % 0,61
USD/TRY 32,3881 % 0,14
EUR/TRY 35,0382 % 0,06
Piyasalar
9.139,24
% 0,65
32,3882
% 0,14
35,0336
% 0,05
1,0793
% 0,05
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Emtia umut vaat ediyor

Küresel ekonomik büyüme, zayıf dolar ve arz/talep dengesi ile emtialar umut vaat ediyor

Emtia umut vaat ediyor
ARZU TOKTAY* 15 01 2018, 16:54

Emtia piyasası 2018 Ocak ayına hızlı bir başlangıç yaparken bu süreç özlenen reflasyon fiyatlamasının yakalanacağı bir ilk çeyrek imajı veriyor. Tespit için belki bir süre daha beklemek gerekebilir ancak şartlar o derece uygun ki,ortalama bir fikir beyan etmek nerede ise olanaksız!

1.Küresel ekonomik büyüme; Amerika vergi reformu desteği iyileşen Avrupa ve Japonya ekonomisi yanında Çin, Brezilya ve Rusya…

Hemen hatırlatalım emtialar için pozitifiz derken bütün bir sene için bu fikri beyan etmiyoruz. Büyüme pozitif tablo yılın ilk yarısında etkili olur iken yılın ikinci yarısında bu etki zayıflayarak yerini ürün bazında arz/talep tarafında değişen koşullar ile fiyatlamaya bırakabilir. Buna rağmen yılın ilk çeyreğinde yaşanacak coşkulu bir yükseliş reflasyon fiyatlaması tanımı için yeter de artar bile. İşte sırf bu nedenle “altın piyasasında” iştahlı yükselişe şaşırmamak gerekiyor.

ENFLASYON BEKLENTİSİ VE ALTIN

Kaynak: Bloomberg

Altın piyasasının esas olarak enflasyon ile beslendiği bilinen bir gerçek. Normal piyasa koşullarında enflasyona karşı korunma amaçlı altın talebinde artış olması beklenir. Normal koşullar kısmı önemli yakın geçmişte aşırı kolay para politikaları ve sonrasında çıkış süreci ile piyasalarda hangi ürün kendi iç dinamiklerine göre fiyatlandı ki?

Yukarıdaki grafikte dikkat çeken 2016 senesinde enflasyonda artış beklentisine altının düşüş ile karşılık verdiğine şahit olduk. 2017 senesine gelince altının eski dostu enflasyona biraz yaklaşmasının ardından 2018 Ocak’ta aşırı bir sevgi gösterisi var. Artık inanalım mı ne dersiniz gelişmiş ülke merkez bankaları bu sene enflasyon hedeflerine ulaşabilir?

2. Zayıf dolar ile artan talep; 2018 yılında üç faiz artırımı ve bilanço ile kolay para politikalarında çıkış sürecine rağmen ABD Doları değer kaybediyor.

Vergi reformunun bütçeye getireceği ekstra maliyet, uluslararası ticari ve siyasi manevralara ilişkin kafa karışıklığı zayıf dolara adres olabilir. Biraz daha piyasa gözüyle bakınca her sıkılaştırma süreci ardından zayıflayan Amerikan Doları dikkat çekiyor. Bu senaryoda Mart ayı yaklaştıkça 2018 yılının ilk faiz artırım beklentisi ile döviz piyasası dolar pozitif fiyatlamaya geçmek isteyebilir. Ancak Ocak ve Şubat ayları içinde nispeten zayıf bir görünüm emtia piyasasında yükselişin devamı için yeterli olacaktır.

Kaynak:Bloomberg

Amerikan doları değer kaybettikçe dolar cinsi fiyatlanan emtialar ithalatçı ülkeler için daha ucuz hale gelerek bu ülkelerden talep görür. Tabi bu beklenti için sağlıklı ekonomik koşullar aranır, ilginç olan son iki aylık dolar emtia ilişkisi ile bu tarafta da normalleşme var.

3.Ürün bazında öne çıkan arz/talep dengesi, 2018 yılının ikinci yarısından itibaren büyüme etkisi azaldıkça emtialar kendi temellerini daha fazla fiyatlamak isteyecektir.

Bu süreçte altın piyasası diğerlerinden bir miktar ayrışıyor. Fiziki ve yatırım amaçlı talep bu sene enflasyon beklentisi ile şekillenir iken altın dolar ters korelasyonu içinyükseliş beklenebilir.

Endüstriyel metallere gelince, yükselen fiyatlar üretim artışını destekliyor ve yılın ikinci yarısında arzın talebi karşılamakta zorlanmayacağı temeller ile karşılaşabiliriz. Öte yanda ilk yarı performansı geçen seneyi aratmayacak gibi görünüyor.

ENDÜSTRİYEL METALLER PERFORMANS

Kaynak:Bloomberg

Endüstriyel Metal ürün grubunda 2016 senesinde görülen fiyat artışı arada yaşanan düzeltmelere rağmen gücünü koruyor.

Petrol fiyatlarına gelince; OPEC ve Rusya’nın üretim kısıntısı uygulamasının fiyatlar üzerindeki etkisi azalırken şimdiden üzerinde konuşulmaya başlanan çıkış stratejileri ile 2018 yılı için piyasa düzeltmeye açık diyebiliriz.

ABD ÜRETİMİ VE PETROL FİYATI

Kaynak: Bloomberg

Bir başka önemli ayrıntı, grafikte açıkça görüldüğü üzere artan ABD üretimi ve gelecekte fiyatlara yansıyabilir. 

Tahıl piyasası, 2017 yılının en zayıf performans gösteren ürün grubu ve bu sene arz/talep dengesi ve hava koşulları etkisi ile izlenmeye alınmalı. Çin ithalatı ile beslenen pamuk piyasasına gelince geçtiğimiz haftanın zirvesine yenilerinin eklenmesi sürpriz olmaz. Ancak sonrasında düzeltme yapabilecek ürünler arasında yerini alıyor.

Özetleyecek olursak, emtialar seneye iyi başladı ve bu eğilimin en azından ilk çeyrek için devam etmesinibeklemek makul görünüyor.  Sonrası için Amerika başta olmak üzere gelişmiş ülkeler, Çin başta olmak üzere gelişen ülkelerin talebi belirleyici iken inişli çıkışlı bir seyir izlenebilir. 

* Stratejist. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi mezunu olan Toktay eğitim hayatını İşletme İktisadı Enstitüsü Finansal Kurumlar Yöneticiliği programı ile tamamlayarak 1993 yılında iş hayatına atıldı. O tarihten bu yana aracı kurum, portföy yönetimi, özel bankacılık, vadeli ve opsiyon piyasası ve araştırma bölüm yöneticiliği olmak üzere finans sektörünün çeşitli alanlarında çalıştı. 2017 Haziran ayından itibaren uzmanlığı olan döviz ve emtia piyasasında analiz ve danışmanlık faaliyetlerine lisanslı olarak devam etmektedir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×