BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5905 % 0,19
EUR/TRY 34,7905 % 0,30
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5905
% 0,19
34,7905
% 0,30
1,0654
% 0,11
45,44
-0,05
2.388,04
% 0,38
87,20
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

 "Yellen'ın halefi Yellen olmalı"

Bloomberg köşe yazarlarından Narayana Kocherlakota'ya göre hatalı uygulamaları olsa da gelecek sene ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen'ın yerine gelecek kişi yine Yellen olmalı

 "Yellen'ın halefi Yellen olmalı"
NARAYANA KOCHERLAKOTA 16 06 2017, 16:12

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın görev süresinin bitimine altı ay kala, Trump yönetimi Yellen'ın yerine kimin geçeceğini tartışamaya başladı. Eğer ABD Başkanı, ekonomide en iyi sonucu yakalamak istiyorsa Yellen'dan iyisini bulamaz.

Yellen'ın bugüne kadar yaptıklarına bir bakalım. Şubat 2014'ten bu yana Federal Açık Pİyasa Komitesi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Yellen, Merkez Bankası'nın maksimum istihdam ve fiyat istikrarını politikasının kilit ismi.

Yellen'ın görev süresi boyunca ayda 200 bin istihdam yaratılması işsizlik oranını yüzde 6,6'dan 4,3'e düşürdü. Bu süreçte çekirdek enflasyon ise Fed'in yüzde 2'lik hedefinin altında seyretti. Nisan itibariyle çekirdek enflasyon oranı yüzde 1,5. Yani Yellen politikaları istihdam piyasasının toparlanmasına katkı sağlarken, enflasyonu da hedef altında tutacak kadar da temkinliydi.

Bazıları bunu başarı olarak görebilir ancak Fed'in temkinli politikasının aşağı yönlü etkisi de var: Piyasalar, Merkez Bankası'nın hedefi tutturmakta isteksiz hatta yetersiz olduğunu düşünüyor. Hazine bonoları fiyatlarına bakıldığında yatırımcıların Fed'in gelecek 5 ila 10 yılda enflasyon hedefini yüzde 2'nin altında tutacağı beklentisi ön plana çıkıyor. Bu böyle devam ederse, güvenilirliğini yitiren Fed,  bir sonraki resesyonda daha az mühimmata sahip olabilir.

Peki, Yellen'a alternatif olabilecek kişiler daha iyi iş çıkaracak mı? Bloomberg'in anketine katılanlar, Glodman Sachs'ın eski Başkanı ve Trump'ın yeni Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Gary Cohn, eski Fed yöneticisi Kevin Warsh, Standford Üniversitesi Profesörü John Taylor, Columbia Üniversitesi Profesörü Glenn Hubbard gibi isimlerin aday olabileceğini öngörüyor.  Cohn'un parasal politikayla ilgili görüşleri hakkında çok bir bilgim yok ancak geçmiş tecrübeleri, halkın Fed hakkındaki düşüncelerini kirletebilir. Bu nedenle bence Cohn , liste dışı bırakılmalı.

Warsh, Taylor ve Hubbard ise Yellen yönetimindeki Fed'in biraz fazla güvercin olduğunu düşünüyor ve kendilerinin ekonomik toparlanmayı desteklemek için daha az şey yapacaklarını söylüyor. Ancak bu yaklaşım, daha yüksek işsizlik seviyeleri ve daha düşük enflasyona neden olabilir.

Üstelik şunu hatırlatma fayda var ki, Taylor ve Warsh, işsizliğin neredeyse yüzde 10, enflasyonun yüzde 1 gerilediği Kasım 2010'da ilave parasal teşviğe karşı çıkmışlardı. Aşırı enflasyonla ilgili endişeleri de tamamen yanlış çıkmıştı.

Yellen'ın alt edilmesi zor birçok başarısı var. Mevcut veriler gösteriyor ki diğer adaylar daha iyi bir performans gösteremeyecek. Bu nedenle Başkan Trump'ın yeniden Yellen'ı göreve getirmesi gerekiyor.


 

* Rochester Üniversitesi Ekonomi Profesörü Narayana Kocherlakota'nın Bloomberg View için kaleme aldığı makalesinden çevrilmiştir. Kocherlakota, 2009-2015 yılları arasında Fed Minneapolis Başkanlığı yapmıştır. 

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×