BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5061 % -0,07
EUR/TRY 34,6881 % 0,01
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5061
% -0,07
34,6881
% 0,01
1,0658
% 0,14
45,44
-0,05
2.390,72
% 0,49
87,23
% 0,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bir halka arzın iptal oluş hikayesi: Global Tower

Global Tower'ın halka arzı neden rafa kalktı?

Bir halka arzın iptal oluş hikayesi: Global Tower
GÖKHAN ŞEN 24 10 2016, 16:01

Turkcell'in iştiraki Global Tower 27 Ekim'de halka arz edilmek üzereydi. Gerekli onaylar çıkmış, yatırımcılar ile görüşülmüş, kurumlara sunumlar yapılmış ve talep toplama başlamıştı. Hisse başına 3,82-4,46 TL aralığında alıcılar bekleniyordu. Böylece şirket 1,3-1,5 milyar lira aralığında bir piyasa değerine kavuşacaktı. Bu, son yıllarda halka arz susuzluğunda kıvranan sermaye piyasası için de oldukça olumlu bir haber olacaktı. Halka arzın büyüklüğü Pegasus'tan bu yana en büyük piyasa değerine işaret ediyordu. Son 3 yılın en önemli işi. İptal oldu...

Şirketten gelen açıklamada "Global Tower, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimlerinin ve FED'in almayı düşündüğü faiz kararlarının piyasalardaki muhtemel etkileri ile siber riskleri de dikkate alarak yaptığı değerlendirme sonucunda, ana ortağı Turkcell ile de mutabık kalarak, borsada işlem görme günü 27 Ekim Perşembe olarak planlanan halka arz işlemini, piyasaların daha güvenli ve istikrarlı hale gelişine kadar ertelemiştir" denildi.

Bu açıklamayı okuyunca ben, "Zaten arz edilirken bunlar bilinen olaylardı. Bir de siber saldırı sosu ile garip bir açıklama yapmaya ne hacet vardı" diye düşündüm. Açıkçası, şirket ile konuşmasam bu fikre ikna şekilde yazıp çizebilir, yorum da yapabilirdim. Bölgenin iletişimini sağlayan şirketin, kendi iletişimini daha etkili yapmasını beklerdim. 

Şirketle görüştüm; hikaye, yaptıkları açıklamadan çok daha kapsamlı ve doyurucu görünüyor. Kısaca aktarmaya çalışayım.

Şirket 2. çeyrek sonuçlarını tam denetime tabi tutarak halka arz olmak istiyor. Bu tarihten sonra SPK mevzuatına göre 135 gün içinde halka arz olmalı. İşte önümüzdeki hafta tam da bu sürenin bitimine tekabül ediyor. Diğer yandan, halka arz mevsimi olarak tanımlayabileceğimiz sürenin de sonuna geliyoruz. Fonlar defterleri kapatıyor, yurt dışı Noel tatiline çıkıyor derken yatırımcı kalmıyor; bu sebeple de Ekim sonu arz etmek için de son tarih denebilir. Daha sonra pencere Mayıs gibi yeniden açılıyor. Bu tarihleri not edip devam edelim.

Global Tower 'roadshow'a çıkıyor ve fonlarla tek tek görüşüyor. Avrupa, İskandinavya gayet güçlü talepler giriyorlar. ABD ile yapılan görüşmelerde birçok fon söz veriyor. Mutlaka 'book'ta yer almak istiyoruz diyor. Zaten yerlilerden toplam talebin yüzde 30'unu karşılamayı bekleyen kurum da buna yaklaşılacağını düşünüyor. Avrupa gerçekten beklenen talepte bulunuyor. Yurt içi de beklendiği ölçüde ortalama bir talebi yakalıyor. Böylece arz edilen hisselerin tamamına talep geliyor. Ancak bir yerde sorun var. ABD'den sadece 2 fon şirkete ortak olmak için başvuruyor. Onca söze rağmen sadece 2 fon. Yönetim kademesi bir terslik olduğunu düşünüyor ve oradaki bağlantılar ile tek tek  görüşülüyor. Alınan cevaplardan sonra kurumların istekli oldukları ancak talep giremedikleri anlaşılıyor. ABD'ye TSİ 16:00'da başlayan DDOS atağı yüzünden bağlantıda sorunlar olduğu anlaşılıyor ancak bu sürede 'defterler' de kapanıyor.

Böylece şirket istediği büyüklüğe ulaşıyor ancak istediği coğrafi talebi görmediği için, hisselerin tamamını satma imkanı olmasına rağmen satıştan çekiliyor. Arzdan alan yatırımcıları yeterli ancak düşük talep ile ürkütmek yerine ertelemeyi tercih ediyor.

Buradan sonra şirketi hemen önümüzdeki hafta tekrar halka arz etmeye çalışırlarsa onları kısıtlayan 135 günlük süre var. Yok, eğer SPK'den bir istisna talep ederlerse kurul belki hızlıca toplanıp karar verebilir ancak bu da yönetimi pek tatmin etmiyor. Peki en erken ne zaman olabilir? Bilançoyu açıkladıktan sonra 135 gün içinde. Bu durumda baharda bekleyebilir miyiz? Sanırım o belirsizliği yaratmak için de şirket ABD seçimleri ve Fed faiz artışından bahsetmiş.

Toparlamak gerekirse, böylesi bir ortamda şirket gayet iyi bir talep toplamış ancak ABD'deki sorun onları vazgeçirmiş ve kat kat talebe ulaşamamışlar. Bu noktadan sonra yeniden halka arz olur mu? Artık net değil. 

 


* Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Aktüerya, yüksek lisans eğitimini aynı üniversitesinin Finans Bölümü'nde tamamlayan Gökhan Şen, kariyerine 2007'de Ata Yatırım’da Yatırım Danışmanı olarak başladı. 2010-2013 yılları arasında Bloomberg HT’de Araştırma Müdürlüğü yapan Şen, görevine Ekonomi Koordinatörü olarak devam etmektedir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×