BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5070 % -0,19
EUR/TRY 34,9642 % 0,32
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5066
% -0,19
34,9672
% 0,33
1,0735
% 0,34
44,89
-0,46
2.329,27
% 0,57
88,07
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Değişken piyasalarda seyretmenin 6 kuralı

Küresel piyasalardaki karmaşa sırasında yatırımcıların yol bulmak için kullanabileceği altı yöntem

Değişken piyasalarda seyretmenin 6 kuralı
MOHAMED EL-ERIAN 12 10 2015, 15:26

Geçen Çarşamba günü Amerikan hisse senedi piyasalarında meydana gelen dönüşler - Dow Jones Borsası Endüstri Endeksi en başta neredeyse 200 puan arttı, eksilere döndü ve günü 122.10 puanla bitirdi - artan yaygın değişkenliğin bir başka göstergesi oldu.

Bugünlerde Dow'daki birkaç yüz puanlık sallanmalar istisnadan çok kaideye dönmüş durumda, ve günün havadisleri küçük de olsa, büyük de olsa, hatta varolmasa bile bu sallantılar meydana geliyor. Ve bu geniş Amerikan dalgalanmaları, en azından geçici ve gergin olan küresel piyasalar tarafından hem etkileniyor, hem de bu piyasaları etkiliyor.

Özellikle ekonomik, finansal, politik ve teknik dönüşümlerin bir parçası da olduğundan pazarlardaki bu değişkenlik dögüsü bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Bireysel menkul kıymetler ve piyasa göstergelerindeki geniş dalgalanmalara ek olarak, bu durum geçici fiyat aşırılıklarına, piyasa sektörlerinin içinde ve karşısında bulaşmalaravarlık sınıfları arasında alışılmadık ilişkilere ve bazı sert geri tepmelere sebebiyet verebilir. 

İşte bu ortamda yatırımcılar için altı büyük olası çıkarım:

1. Gerçekten düşük seviyelerde ticaret yapan güvenilir ticari isimler için fırsat kollayın : Birkaç hafta evvelki gibi piyasadaki ani değer kayıpları en kıymetli kağıtları bile kötü durumlara düşürerek yatırımcılara dikkate değer fırsatlar sunabilir. Bu özellikle piyasa likidite tayfının iki ucunda yer alan hisseler için geçeri bir durum: sadece birkaç küçük işlem bile yeniden fiyatlanmaya sebep olabildiğinden oransız hareketlenmeler yaşayan kısıtlı akışkanlığa sahip menkul kıymetler, ve çok benimsendiklerinden diğer varlıklarında likidite yoksunluğu çeken yatırımcılar için ATM hizmeti veren menkul kıymetler.

2. Periyodik olarak yaşanan piyasalardaki sert geri tepme devrelerini fiyatları kaliteli bir şekilde pahalılandırmak için kullanın: Piyasalardaki bu gibi ani düzelmeler yatırımcılara portföylerini geliştirme imkanı verir. Bu gibi kıymetli kağıtlarda yüksek fiyatlarla satış yaparken, yatırımcılar şirketlerin ve bireylerin yeni (ve daha yüksek) değişkenlik paradigmalarını başarılı bir şekilde idare etmelerini sağlayan niteliklere özellikle dikkat etmelidir. Bu özellikler sağlam bilançolar, düşük borç yükleri, iyi yönetim ve rakiplerin kolayca taklit edemeyeceği bir işletme biçimidir.

3. Yüksek piyasa fiyatları üzerinden düzenli kar/zarar beyanı riskinden etkilenen temelde bozulmuş piyasa sektörlerine maruz kalırken test edilmiş araştırma teknikleri kullanın: Değişkenlik paradigmalarındaki değişiklikler temel talep ve arz şokları -petrol ve gelişmekte olan piyasalardaki gibi- tarafından dengesi bozulmuş varlık sınıflarının sıkıntılarını arttırmakta. Bundan doğan katliam uzun vadede oldukça kazançlı olma ihtimali olan fırsatlar sunuyor. 

4. Şimdilik, nakit parayı çeşitlendirilmiş portföy içinde stratejik (sadece taktiksel değil) bir paylaşım olarak düşünün: Varlık sınıfı ilişkilerinin tahmin edilebilirliğinin ve güvenilirliğinin azalmasıyla birlikte, geleneksel portföy çeşitlendirmesi artık yatırımcılara riskleri hafifletecek aynı tedbirleri sunmuyor. Bu durum, tahviller ve hisse senedlerinin yüksek başlayan değerlendirmeleriyle de vurgulanıyor. Bunun bir sonucu olarak, yatırımcılara ellerinde normalden daha yüksek bir nakit dengesi- sadece pazarlık yapma konusunda taktiksel bir fırsat sunmak değil, ayrıca stratejik bir risk yönetimi için de - tutmaları tavsiye edilecektir.

5. Merkez bankasının likidite enjeksiyonları tarafından doğrudan etkilenmemiş fırsatlar aramaya devam edin: Bu fırsatlar zor bulunur, ama özellikle karlıdırlar. Yeni teknolojinin gelişen yeni şirketleri ve bazı olgunlaşmakta olan sektörler, aynı şekilde gelişmekte olan daha sağlam ekonomilerdeki dönüşümsel teknolojiye dayalı sektörler bilhassa cazip durmaktalar.

6. Ülke esaslarındaki belli farklılıklar her zaman, daha iyi performans sergileyen finansal piyasanın orantılı olduğu anlamına gelmez: Her ne kadar ABD'nin ekonomik görünümü diğer ülkelerin büyük çoğunluğundan daha parlak olmayı sürdürse de, daha iyi performans sergileyen finansal piyasa genel hatlarıyla o kadar da güçlü olmayabilir. Değerlendirmeler az da olsa oynamış durumda. Hisse senedi ve özel sektör tahvillerin toplam risklerinin geneleksel indeksleri, gelişmelerden ve dünyanın geri kalanından tam olarak yalıtılmış durumda olmaktan çok uzak. Bir önemli nitelik: Amerikan şirketleri hala bilanço tablolarında oldukça fazla nakit bulundurma eğilimindeler. Bu durum, dünyanın geri kalanındaki benzer aktif varlıklarla karşılaştırıldığında, Amerikan kurumsal riskinde fazla pozisyon alma isteğinde olanlar için farklılaştırıcı bir faktör. 


*Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Mohamed El-Erian'ın Bloomberg View için kaleme aldığı makaleden çevrilmiştir.

** Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve BusinessHT'nin editöryel politikasını yansıtmayabilir. Ayrıca burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değil, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yukarı

Business HT×