BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6003 % 0,22
EUR/TRY 34,7251 % 0,11
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6003
% 0,22
34,7251
% 0,11
1,0636
% -0,07
45,49
0,00
2.383,49
% 0,19
88,79
% 1,93
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tahvil kitapları çöpe atıldı

Son dönemdeki merkez bankası politikaları yatırımcılara tahvillerle ilgili tüm bildiklerini yeniden sorgulatıyor

Klasik tahvil yatırımı mantığı nasıl altüst oldu?
LISA ABRAMOWICZ - BLOOMBERG NEWS 27 08 2015, 18:53

Merkez bankaları küresel tahvil piyasalarıyla oynadıkça, yatırımcılar neye nasıl yatırım yapacağını daha çok şaşırıyor.

Mesela ABD Hazine tahvilleri gibi güvenli varlıkların hisse kayıplarına karşı koruma sağlayacağını düşünürsünüz değil mi? Her zaman değil. Veya merkez bankalarının borçlanma maliyetleri üzerinde gerçekten kontrolü olduğunu? Veya Almanya, İsviçre, Fransa ve Belçika'ya borç vermek için ödeme almanız gerektiğini? Bu iki sorunun cevabı da hayır.

Piyasada yaşanan son sarsıntı da tahvil piyasasının Çinli, Avrupalı ve ABD'li politika yapıcılar tarafından domine edildiği bir ortamda geleneksel mantığa güvenmenin ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Tüm dünyada hisseler iki haftadan kısa sürede 5 trilyon dolar değer kaybederken bile tahvillerde şaşırtıcı hareketler görüldü.

Genelde riskli varlıklardan kaçan yatırımcılar için güvenli liman olan ABD Hazine tahvilleri, Çin'in büyümesini canlandırmak için yuanı devalüe ederek piyasaları sarsmasının ardından değer kaybetmişti. Bank of America Merrill Lynch endeks verilerine göre, uzun vadeli ABD Hazine tahvilleri 17 Ağustos'tan bu yana yüzde 2,3 değer kaybetti.

Tamamen ekonomik bakış açısıyla bakıldığında bu durum mantıklı değil. Çünkü klasik bakış açısına göre, daha yavaş büyüme beklentilerinin bu menkul kıymetleri daha cazip hale getirmesi beklenirdi, daha az değil. Ancak şartları belirleyen başka bir faktör daha var: 2003 yılından bu yana trilyon dolarlarca yabancı varlık biriktiren dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, artık Hazine tahvilleri de dahil olmak üzere bu kağıtların bazılarını satmaya başladı. 

BÜYÜK ÇIKIŞLAR

Deutsche Bank AG stratejisti George Saravelos 26 Ağustos'ta yayınladığı raporunda, "Çin'den daha fazla çıkış görülme potansiyeli çok yüksek. Reel getiriler daha da yükselirken, enflasyon beklentileri daha da düşebilir" dedi.

Öte yandan, Çin'i elindeki Hazine tahvillerini satmak zorunda bırakan ekonomisindeki yavaşlama, aynı zamanda Fed'in 2006'dan bu yana ilk kez yapmayı planladığı faiz artırımı kararını da gözden geçirmesine sebep oluyor.

New York Fed Başkanı William Dudley dün yaptığı açıklamada, "Benim açımdan Fed'in normalleşme sürecini Eylül toplantısında başlatma kararı birkaç hafta öncesine göre daha az zorunlu görünüyor" dedi.

Bu açıklama beklendiği gibi hisselere olumlu yansıdı. Ancak türev traderları Fed'in ne zaman faiz artıracağına dair beklentilerini ileriye atarken bile iki yıllık Hazine tahvillerinin faizleri yükselmişti.

Avrupa'da ise mantık tepetaklak olmuş durumda. Bölgenin büyük ekonomilerinin bir çoğunda iki yıllık tahvillerin faizi eksi getiri sağlıyor. 

Avrupa bir resesyona girmek üzere durumda olsaydı bu durum mantıklı olabilirdi, ancak Avrupa Merkez Bankası büyümeyi canlandırmak için teşvik programını genişletmeye hazır olduğunu açıkladı. Bu durum traderların şu anda fiyatladıklarından bile daha çok kayba uğramasına sebep olabilir. 

Yani eğer tahvil piyasasında bir sonraki aşamada ne olacağını bildiğinizi düşünüyorsanız, son gelişemeler ışığında bunu tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir.

Yukarı

Business HT×