BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5653 % 0,09
EUR/TRY 34,9459 % -0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5653
% 0,09
34,9541
% -0,05
1,0720
% -0,09
44,89
0,00
2.332,42
% 0,00
89,30
% 0,33
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Keynes'in ekonomi dışındaki hayatı

Radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Keynes'in ekonomi dışındaki hayatının bilinmeyen yönleri

Ekonomi dehası Keynes'in bilinmeyen hikayesi
THE ECONOMIST 18 05 2015, 15:05

John Maynard Keynes'in ekonomi içermeyen bir biyografisi olabileceğini düşünür müydünüz? "Universal Man: The Lives of John Maynard Keynes'in" (Evrensel adam: John Maynard Keynes'in 7 hayatı) yazarı Richard Davenport-Hines radikal düşünceleriyle ekonomide çığır açan Keynes'in ekonomik işleri dışında da hatırlanması gerektiğini vurgulayarak, ünlü iktisatçının sadece bir ekonomist olmanın ötesinde, bir deha, bir devlet memuru, bir aşık, bir duayen, bir devlet adamı ve güzelliğe çok değer veren biri olduğunu da hatırlatıyor. Keynes'in kendisi de zaten bunu bir sözünde belirtmişti: “Bir ekonomi ustasının nadir birçok özelliği barındırması lazım. Aynı zamanda hem matematikçi, hem tarihçi, hem devlet adamı, hem de bir nevi filozof olması lazım."

Yazara göre Keynes, Birtanya'yı en az iki kere finansal çöküntüye uğramasından korudu: ilki 1914'de savaşının başlangıcında Londra borç piyasası tamamen durduğunda felaketi önleyerek, ikincisi de Britanya'nın ikinci dünya savaşı sonrası borcunu düşürmes için ABD'nin gözünü korkutarak. Kısmi başarı, savaş sonrası İşçi Partisi hükümetinin refah devleti ve Ulusal Sağlık Hizmeti'ni kurmasını sağladı. Keynes’in zekası ve espri anlayışı kamuoyunu değiştirdi. Liberallere, Durgunluk'tan sonra kamu çalışmalarında harcalamalarının artırılması çağırılarında destek çıktı.

Keynes'in sayısız kitaplarını okuyan takipçilerine bunların hepsi zaten tanıdık gelecek. Ama Davenport-Hines bütün bu bilinenlerin yanı sıra, ekonomistin aşk hayatına dair az bilinen hikayelerden, akıllıca detaylardan ve merak edilenlerdan de bahsetmiş. Ünlü ekonomistin hayatını daha önce birçok kitabında kaleme alan Robert Skidelsky'nin ketumluğuna karşılık Davenport-Hines, kitabında genç Keynes’in eşcinsel aşk hayatını bütün detaylarıyla gözler önüne sermiş. Buna tabiki ekonomistin kayıt altında tuttuğu cinsel istatistikleri epey yardımcı oldu. Keynes, şubat 1909'dan sonra dokuz aylık bir süreç boyunca toplam 61 partneri olduğunu, takip eden yılda ise 65 farklı kişiyle daha ilişkiye girdiğini yazmış. Aynı bir pul koleksiyoncusu gibi bütün fetihlerini listeleyen Keynes'in cinsel geçmişi epey yoğun: "... Whitechapel aktörü, Etna'nın altındaki 16 yaşındaki çocuk, Vauxhall'daki asansördeki çocuk, Yahudi oğlan, Paris Hamamlarının grandükü Cyril" . Öyle ki, eski bir aşığı devrimci ekonomik düşünürü "demir çiftleşme makinası" olarak tanımlamış.

Aslında işin bu kısmında da acıklı bir hikaye var. Oscar Wilde'ın bir erkekle girdiği "uygunsuz" ilşki sonucunda davalık olmasından sonra Keynes’in birçok aşığı ya intihar etti ya da kadınlarla evlilik yaptılar. Keynes'in kendisi de daha önce cinsel ilişki kurduğu rus balerin Lydia Lopokova ile evlendi. Ama genç kadına yazdığı mektuplarda yazanlar karısına duyduğu derin bir aşkın varlığı yönünde. 

Yukarı

Business HT×