BIST 100 9.081,96 % 0,02
USD/TRY 32,3710 % 0,08
EUR/TRY 34,9585 % -0,17
Piyasalar
9.081,96
% 0,02
32,3710
% 0,08
34,9585
% -0,17
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa enerjisi Atina'ya bağlı

ABD, Yunan hükümetini Türk Akımı yerine TAP'a katılması için ikna etmeye çalışırken, Avrupa enerjisinin güvenliği Yunanistan'a bağlı olabilir

Avrupa enerjisinin anahtarı Yunanistan’ın elinde olabilir
BUSINESS INSIDER 13 05 2015, 15:09

ABD, Yunanistan'ı Türkiye’den geçecek Batı destekli bir boru hattı yapımına ikna etmekte yol katettiğini belirtiyor. İnşa edildiği takdirde bu boru hattı, Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını Hazar denizinden karşılayacak, ve Avrupa’ya doğalgazı Rusya’dan temin etmeyi planlayan Moskova destekli alternatif bir boru hattı projesinin önüne geçmiş olacak.

Yakın zamanda Washington, İçişleri Bakanlığı’ndan enerji işleriyle ilgili özel temsilci Amos Hochstein’i doğal gaz olasılıklarını konuşmak için Atina’ya yollamıştı. 8 Mayıs’ta yaptığı bir açıklamada Hochstein iki tarafın da birbirlerine‘katılmamaktan çok katıldıklarını’ belirtti.

Hochstein, Rusya’nın önerdiği Türkiye’den geçecek boru hattı planı için, “Türk Akımı diye bir şey yok” dedi. Hochstein ‘[Türk Akımı’nı] inşa etmek için gereken birlik yok, anlaşma yok...Bu arada biz önemli olan şeylere odaklanmalıyız—bizim çoktan anlaştığımız boru hattı, Yunanistan’ın onayladığı boru hattı’ diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir süredir Yunanistan’ın solcu başbakanı Alexis Tsipras’ı Türkiye, ve kabul ederlerse Yunanistan, üzerinden geçecek bir boru hattının Yunanistan gibi nakit ihtiyacı olan bir ülke için verimli bir gelir kaynağı olacağına ikna etmeye çalışıyordu. Putin’in teklif ettiği Türk Akımı boru hattı Rus devleti tarafından işletilen Gazprom’dan alacağı doğalgazı Ukrayna’yı atlayarak, Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya temin etmeyi planlıyor.

Amerika ise Yunanistan’ı Trans-Anatolian Pipeline’nın (TANAP) bir uzantısı olacak Trans-Adriatic Pipeline (TAP) projesini desteklemesi yönünde teşvik ediyor. TAP boru hattının Azerbaycan kıyılarındaki Hazar sahalarından alacağı doğalgazı Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya ve Adriatik denizine ulaştırması planlanıyor.

Yunan Dış İşleri Bakanı Nikoz Kotzias Rusya destekli boru hattının Yunanistan kısmının Atina’ya milyarlarca dolar kazandırabileceğini söylüyor. Ancak bütün projeyi beklemede bırakan bir önemli detay var: Moskova ve Ankara henüz teklif edilen boru hattının Türkiye’den geçecek kısmıyla ilgili anlaşmaya varabilmiş değil.

7 Mayıs’ta Putin ve Tsipras telefonda teklif edilen Türk Akımı projesi hakkında konuşmuştu ve Yunan başbakanının ofisi, Yunanistan’ın kendi enerji kaynağına sahip olmak istediğini, Rusya ve Türkiye anlaştığı sürece Yunanistan’ın da projenin bir parçası olmak istediğini belirtmişti.

Hochstein ise Atina’da bulunduğu süre boyunca Yunan yetkililerine birden fazla enerji kaynağı kullanmanın avantajlarını açıklamaya çalıştı. ‘Sonuç olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmek tedarik güvenliği sağlamanın en iyi yöntemi,’ diyen Hochstein ‘Ve bu demek oluyor ki Rus olmayan başka enerji kaynakları da getirebiliyor olmanız gerekiyor ki rekabet olabilsin’ diye sözlerine devam etti.

Amerikan elçisi Hochstein çeşitlendirmenin ve rekabetin Avrupa’nın enerji güvenliğini arttıracağını söyledi.

‘Yeni kaynak, yeni tedarik, yeni rota’ diyen Hochstein sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Ve bu tek bir ülkenin altyapıyı ve doğalgaz üretimine hükmetmesi yerine pek çok şirketin, farklı birliklerin, farklı ülkelerin [hükmetmesi]...tek bir element bunu bozamaz veya baskı için kullanamaz.’

Hochstein Rusya’nın Yunanistan’ın sahip olduğu büyük borcu ödemesine yardım etmekle ilgilenmediğini de söyledi. New York Times’a verdiği demeçte Hochstein Türk Akımı projesinin ‘ekonomik bir proje değil,’ tamamen ‘politikayla ilgili’ olduğunu belirtti.

Ancak Rusya boru hattına politik bir fırsat olarak gören tek taraf değil. Amerika da TAP boru hattının Avrupa’nın Rus doğalgazına olan bağlılığını azaltmakla kalmayıp, Doğu taraftarı Balkanlarda bir NATO dostluğu yaratacağını ve Rusya’nın iki süpergüç için uzun yıllardır rekabet konusu olan bu bölgedeki politik etkisini azaltacağına inanıyor.

Yukarı

Business HT×