BIST 100 9.067,94 % 2,97
USD/TRY 32,3144 % 0,07
EUR/TRY 35,1321 % 0,18
Piyasalar
9.069,41
% 2,98
32,3149
% 0,07
35,1332
% 0,18
1,0815
% -0,12
47,68
-0,25
2.207,75
% 0,59
87,32
% 1,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kurda Başçı'nın eli kolu bağlı

Yorum: Rezervlerin erimesi ve politik baskının elindeki en etkili müdahale aracını etkisiz hale getirmesi, TL'nin gerileyişi karşısında MB'nin elini kolunu bağlıyor

Kur karşısında Merkez Bankası'nın eli kolu bağlı
BLOOMBERG / ISOBEL FINKEL 10 03 2015, 10:51

Rezervlerin erimesi ve politik baskının elindeki en etkili müdahale aracını etkisiz hale getirmesi, liranın gerileyişi karşısında Türkiye Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlıyor.

Dolar kuru, cuma günü bu ay içindeki dördüncü rekorunu kırarak, geçen yılın Ocak ayından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. O dönemde, 18 milyon dolarlık döviz satışları TL'nin düşüşünü durduramayınca Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faizleri iki katına çıkarmak zorunda kalmıştı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ'a göre, Merkez Bankası'nın şu an elindeki seçenekler çok daha az.

Altuğ'a göre altı ayın en düşük seviyesinde olan rezervler ve düşük borçlanma maliyetleri için yapılan çağrılar bankanın yapabileceklerini sınırlandırıyor.

Başçı'nın üç katlı faiz koridorunu kullanarak lirayı destekleme çabalarının etkisi de bankalararası gecelik faizlerin zaten bankanın 24 Şubat'ta yaptığı kesintiden beri en yüksek seviyede seyretmesi sebebiyle sınırlı kalıyor.

Brezilya realinden sonra en çok düşen gelişmekte olan ülke para birimi TL, bu yıl başından beri yüzde 11.5 kayba uğradı. 

Credit Agricole ve Societe Generale geçen hafta lira için tahminlerini düşürürken, Societe Generale Stratejisti Bernd Berg'e göre 'Türkiye ev yapımı bir kur kriziyle karşı karşıya.'


BGC Başekonomisti Özgür Altuğ, “Lira bir tuzağa düşmüş gibi görünüyor. Piyasa oyuncuları, politik sürtüşmeden dolayı bankanın ellerinin neredeyse bağlı olduğunu bildiği için liradaki zayıflama trendi muhtemelen devam edecek” dedi.

ENDİŞE YOK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci 7 Mart'taki bir konuşması sırasında döviz kuruyla ilgili 'endişelenecek bir durum olmadığını' belirterek, "Merkez Bankası faizleri iki kez daha azaltmalıydı" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise geçtiğimiz haftasonu bankanın 'korkaklığı' bırakması ve yatırımları arttırmak için faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti.

Pazartesi günü açıklanan sanayi verileri de üretimde 2009'dan beri kaydedilen en büyük düşüşün meydana geldiğini gösterdi.

Ancak liranın zayıflığının da bir maliyeti var. Bankaların döviz cinsinden borçları, Aralık ayında dört kat artarak 2010'dan beri en yüksek seviyesini gördü.

Renaissance Capital Analisti Micheal Harris, liradan çıkışın diğer gelişmekte olan ekonomi para birimlerine göre daha fazla olduğunu ancak politikacıların faiz indirimi baskısını azaltması halinde güçlü göstergelerin yatırımcıların güvenini kazanacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen hafta yatırımcılarla buluşarak, Türkiye piyasasındaki gelişmelerle ilgili endişeleri gidermeye çalışmıştı.

Harris, “Eğer Erdoğan'ın liranın düşüşünden memnun olduğunu düşünseydik, yenilgiyi kabul eder ve yolumuza devam ederdik, ancak liradaki zayıflığın hükümetin sert tavrını yumuşatmasını sağlayacak seviyede politik sıkıntı yaratacağını biliyoruz” dedi.

TL'NİN ATEŞİ SÖNMÜYOR

Düşen petrol fiyatları sayesinde, 2013'te 65 milyon dolar olarak gerçekleşen Türkiye'nin cari açığı, geçtiğimiz yıl 46 milyon dolara düşmüştü. Çekirdek enflasyon ise Şubat ayında yedinci ay üst üste düştü.

Ancak Altuğ'a göre politik tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde bu göstergelerin liranın gidişatıyla ilgili belirleyiciliği çok sınırlı.

Toronto-Dominion Bank Gelişmekte olan Ekonomi Araştırma Birimi Direktörü Cristian Maggio da politikacıların söylemleri karşısında faizlerin yeterince sıkı olmadığını belirterek, liranın “ateşinin” yakın zamanda söndürülemeyeceğini söyledi.


Yukarı

Business HT×