BIST 100 9.942,94 % 2,33
USD/TRY 32,4447 % -0,28
EUR/TRY 34,7759 % -0,56
Piyasalar
9.939,63
% 2,29
32,4452
% -0,28
34,7766
% -0,56
1,0709
% -0,19
44,70
-0,19
2.340,71
% 0,35
89,62
% 0,69
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankalarda Fed stresi

Fed’in küresel bankalar üzerinde artan denetimi yabancı şirketlerde panik yaratarak, merkez bankasının artan beklentilerini karşılamak için çalışan sayısını arttırmasına ve operasyonlarını gözden geçirmesine sebep oldu

Bankalar stres testine hazırlık yapıyor
WSJ / RYAN TRACY VE MATT TURNER 05 03 2015, 00:29

Fed’in küresel bankalar üzerinde artan denetimi yabancı şirketlerde panik yaratarak, şirketlerin merkez bankasının artan beklentilerini karşılamak için çalışan sayısını arttırmasına ve operasyonlarını gözden geçirmesine sebep oldu.

Konuya yakın kaynaklara göre, Fed’in stres testlerinin Deutsche Bank AG and Banco Santander SA gibi bazı yabancı bankaların ABD birimlerinin risk yönetiminde bir takım yetersizlikler saptaması bekleniyor. Fed bu yılın testlerinin ilk sonuçlarını Perşembe günü, tüm sonuçları ise 11 Mart’ta açıklayacak.

Yabancı bankalar hem sermaye yeterlilikleri hem de büyüyen operasyonlarının risklerini ve kayıplarını ölçmede ve öngörmede Fed’in gördüğü kusurlar bakımından baskı altındalar. Geçmişte düzenlemelere tabi tutulmayan pek çok işlem de bunlara dahil.

Örneğin geçen Mart ayında Fed, Santander’in stres testinde ve ABD operasyonlarının yönetimi de dahil olmak üzere sermaye planlamasında “önemli ve geniş alana yayılmış eksiklikler” buldu. Merkez bankası şirketin ABD kolunun temettü ödemelerini yasakladı, ancak yönetimin zorluğunu kanıtlar şekilde, Santander’in ABD araç kredisi alt kuruluşu Fed’in bu yasağını delen bir temettü açıkladı.

Araç kredisi birimi temettü ödemesi yanlış adımı konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Potansiyel stres testi başarısızlıkları, Avrupalı şirketlerin üst üste ikinci yıl Fed’in nicelikselden ziyade niteliksel beklentilerini karşılayamamaları demek olur.

BANKALAR KESENİN AĞZINI AÇTI

Bu yüzden Deutsche Bank, Barclays PLC, Credit Suisse AG ve UBS AG gibi denizaşırı bankalar büyük harcamalar yapıyor ve proje yöneticileri, veri uzmanları ve Fed’in yıllık testlerinde kullanılan karmaşık bilgisayar modellerini kullanmak için gereken elemanlar yetiştiriyor. Böylece burada yapılan harcamalar da Avrupa’da uyum için yapılan daha bile yüksek harcamalara ekleniyor.

ABD’deki test bir bankanın şiddetli gerileme dönemlerinde de borç vermeye devam edip edemeyeceğini değerlendiriyor ve merkez bankası birşirketin hissedarlarına sermaye getirisi sağlamasına izin verip vermeyeceğine karar veriyor.

HSBC yöneticileri ABD birimi 2014 testlerinde başarısız olan bankanın küresel mevzuat ve uyum maliyeti geçen yıl 774 milyon dolar artarak 2.4 milyar dolara ulaştı. Maliyet artışında bankanın İngiltere biriminin yeniden yapılanması ve ABD ve Avrupa'daki stres testlerini geçmek için yapılan yatırımlar da dahil. Finans direktörü Iain Mackay, dünya genelinde stres testleri “geçmiştekinden çok daha zorlayıcı hale gelmeye başlıyor” dedi.

2008 finansal krizinin tekrarlanmasından korkan Fed, geçen yıl yaptığı bir değişiklikle, daha önce Amerika-merkezli bankaları da iş yapış biçimlerini değiştirmeye zorlamış olan mevzuat düzenlemesine yabancı şirketlerin Amerikan operasyonlarını da tabi tutmaya başladı. Fedin dayattığı kurallara göre, denizaşırı bankaların 2016 yılının ortasına kadar tüm ABD operasyonlarını tek bir şirket altında toplaması gerekiyor. 2017 itibariyle ise bu şirkette minimum sermaye seviyelerini korumalarını bekleyen bir kurala uymak zorundalar.

BANKACILIK DÜZENLEMELERİNDE NİCELİKSEL ARTIŞ 

Geçtiğimiz ay, Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse ve UBS sosyal ağ sitesi LinkedIn’de AD stres testleriyle alakalı pozisyonlar için iş ilanları verdiler. İlanlara göre, Credit Suisse, bankanın tüm operasyonlarının Fed’in beklentileriyle uyumlu olacağından emin olmak için bir ABD stres testi yönetimi grubu kuruyor. Barclays ise testlere hazırlık amacıyla teknoloji tasarımı ve kurulumu konusunda destek olacak elemanlar alıyor.

Wall Street Journal’ın 1Mart’ta çıkan bir haberine göre Santander ABD birimine yeni bir CEO atadı. Mevzuat uyumu güçlendirme çabaları kapsamında, daha önce yeni finans ve risk görevlileri atamış, teknoloji yatırımı yapmış ve yönetim politikalarını değiştirmişti.

Tüm bankalar stres testi hazırlıkları konusunda yorum yapmak istemediklerini söyledi.

Deutsche Bank ve Santander uyumu arttırmak için çalıştıklarını söylediler.

Hukuk şirketi Paul Hastings’in Washington ofisi küresel bankacılık birimi ortaklarından V. Gerard Comizio, “Kesinlikle ABD’de yabancı bankacılık düzenlemelerinde niceliksel olarak algılanan bir artış söz konusu” dedi.

Fed de spesifik bankaların stres testi performansıyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Merkez bankası yetkilileri, ekstra sermaye ve stres testi yeterliliklerini açıklamak için yabancı şirketlerin ABD operasyonlarının son bir kaç 10 yılda çok genişlediğini ve bunun ABD’deki finansal istikrarı etkileyebileceğini söylediler.

2008 finansal krizi sırasında, piyasalar yalpalayıp buz kesince yabancı şirketler ağırlıklı olarak günlük dolar cinsinden borçlara bel bağlamışlardı. ABD merkez bankası şirketlere dolar cinsinden finansman sağlayarak “olağanüstü destek” sağlaması gerekmişti.

Buna rağmen, bazı Avrupalı yetkililer, Amerika-merkezli alt şirketlerde minimum sermaye yeterliliğine ihtiyaç olmadığını söyleyerek ABD denetimlerinden rahatsız oldular. Avrupalı ana şirketler sermaye pozisyonlarını önemli derecede düzelttiklerinden buna gerek olmadığını söylüyorlar.

Deutsche Bank ve Santander Ekim’de Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan stres testlerini geçtiler, ancak bu incelemeler Fed’in aradığı pek çok niteliksel kriteri kapsamıyordu.

BANKALAR KATI KURALLARA UYMAK ZORUNDA KALACAK

Avrupa Komisyonu finansal istikrar direktörü Jonathan Faull, “Kesinlikle farklı yargı sistemlerinin farklı stres testleri olmaması gerektiğini söylemiyoruz. Bence mantıklı olan metodolojilere ve mümkün olduğunca sonuçlara beraber bakmamız” dedi.

Testten başarısız olmanın etkisi Amerikan bankaları için çok daha bariz olsa da, Amerika birimleri küçük de olsa yabancı şirketler için de hem bir halkla ilişkiler darbesi hem de finansal sıkıntı kaynağı olabiliyor. Genelde yatırımcılar nezdinde bankanın Amerikan düzenlemelerini yönetme kabiliyetinin sorgulanmasına sebep oluyor. Başarısız olan bankaların ABD şirketleri ana şirkete kar bildirmekte de sıkıntı yaşıyor.

Deutsche Bank ve Santander’in yaşadığı zorluklar onlara özel değil. Yedi yabancı sermayeli şirket bu sene stres testlerine girecek ama Fed’n tahminlerine göre 10 tane daha yabancı banka eninde sonunda yeni ve daha katı kurallara uymak zorunda kalacak. Tahminlere göre bu kapsamda ABD’de minimum sermaye yeterlikli tek bir şirket kurmak zorunda kalacak olan bu şirketler 2018 itibariyle stres testlerine tabi olacaklar.

Santander uyum çabaları kapsamında bankacılık alt şirketini, Santander Consumer USA Holdings isimli dev araç kredi iş koluyla entegre etti.

Santander Consumer, Fed tarafında düzenlenmiyordu ve risk kontrolleri, yönetim yapıları, vs. gibi yeterliliklere tabi değildi.

Geçen Mayıs ayında, Santander Consumer 52 milyon dolarlık temettü beyan etti, ancak Fed bu beyanın ABD’li ana şirketine merkez bankasının stres testinde başarısız olmasından dolayı getirilen yasağı ihlal ettiğini söyledi.

Kasım’da Santander Consumer Adalet Bakanlığı’ndan araç kredilerinin “garantisi ve menkulleştirilmesine” ilişkin bir inceleme için bir mahkeme celbi aldığını söyledi.

Deutsche Bank da karlı menkul kıymetlerini ve yatırım bankacılığı işlerini ABD’deki banka holding şirketi Deutsche Bank Trust’a entegrasyonu sürecinden geçiyor. Konuya yakın kaynaklara göre ABD’li şirketinin stres testlerinde başarısız olması bekleniyor.

Moody’s Analytics yatırım risk çözümleri direktörü David Little, “Tahmin edersiniz ki bunlar çok önemli altyapı inşaları ve kaynak açısından çok zorlayıcı. Bunun yanında herkes neredeyse aynı bilgi tabanının peşinden koşuyor” dedi.

Yukarı

Business HT×