BIST 100 8.718,11 % -1,25
USD/TRY 32,3379 % 0,09
EUR/TRY 35,2074 % 0,12
Piyasalar
8.718,11
% -1,25
32,3379
% 0,09
35,2074
% 0,12
1,0874
% 0,02
48,91
0,00
2.161,01
% 0,03
86,76
% -0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kariyer dersleri

Kariyeriniz başlangıcı sizin zayıf yönlerinizin üstesinden gelme değil, güçlü taraflarınızı daha da güçlendirme zamanı

20'lerinizde öğrenmeniz gereken 4 kariyer kuralı
04 03 2015, 15:55

Ben Hindistan'ın muhafazakar şehirlerinden olan Patna'da doğduktan sonra ülkenin en iyi üniversitelerinden olan IIT'ye giren ilk kadın oldum.

Bu başarının önemine rağmen bunu gerçekleştiren ilk kadın olmam aynı zamanda bütün kariyerimi de kendim planlayacağım anlamına geliyordu. Kendime örnek aldığım birisi olmadığını düşündüğünüz zaman bu oldukça zor bir şeydi. Birçok acı verici hatanın ardından 5 yıl önce Piazza isimli toplumsal işbirliği ve işe alım platformunu kurduktan sonra ayaklarım yere sağlam basmaya başlamıştı. Ben genelde üniversiteden yeni mezun olanları işe alıyorum ve ne mutlu ki benim şirketim benden daha iyi yol gösterimlerinde bulunabiliyor. Kariyerine yeni başlayanlar için benim önerilerimden bazıları şöyle:

Kendinize profesyonel mentörler arayın. Kariyerimin başlarında şunu fark ettim ki büyük firmalarda geri bildirim sizin kariyeriniz doğrultusunda değil proje bazlı yapılıyor ve çok sık yapılmıyor. Dolayısıyla Piazza'yı kurduğum zaman kendi mentörlerimden kısa vadeden ziyade uzun vadede hedeflerimin ne olması konusunda tavsiyeler aldım. En zeki mühendisleri, satış elemanlarını ve girişimcileri işe soktum ve ne kadar çok başarılı insanın benimle tanışmak istediğini görünce şaşkınlığa uğradım. Onların bana verdikleri tavsiyeler her zaman için benim kendi yaptığım işe ve önceliklerime yönelikti; bu durum benim düşünce şeklimi daha da olgunlaştırdı ve uzun vadeli kariyer planları yapmamı sağladı. Aradan geçen 5 yılın ardından hala bir zorluk yaşadığım zaman onlara dönüp tavsiyelerini istiyorum.

Girişimci bir ortamda çalışın. Eğer istediğiniz kariyere nasıl ulaşacağınızı 20'li yaşlarınızda biliyorsanız size tebrikler! Kesinlikle azınlıktasınız. Geriye kalanlar için bu dönem heyecan verici bir keşif dönemi olmalı. Sizi bir noktada tıkayıp bırakmayacak ve karar verebilmeniz için sizi çok farklı projelerde çalıştıracak bir kurum bulmak isteyeceksiniz. Bir start-up firması olması şart değil - sizin güçlü yanlarınızı ve ne istediğinizi size fark ettirebilecek bir kurum olmalı.

Güçlü yönlerinize odaklanın. Benim görüşüme göre çok fazla sayıda genç, güçlü yanlarını nasıl daha da güçlendireceklerini düşünmek yerine kariyerlerinin başlangıcını zayıf yönlerini güçlendirmeye zaman harcıyorlar. Örneğin ürün yöneticilerimden bir tanesi pazara yeni ürün sunmak konusunda bir uzman. Ve bu işi çok hızlı yapıyor ki küçük bir şirkette çalıştığınız zaman bu çok önemli. Dolayısıyla herkesten daha güçlü olduğu yönlerine hitap eden bir bölümde çalıştığı için kısa zamanda takımın en önemli üyelerinden birisi haline geldi.

Geri bildirimleri kabul edin. Bir CEO olarak her gün bana sert geri bildirimler gelir. İtiraf edebilirim ki birçok şeyi ilk defa yapıyorum ve doğal olarak bazı hatalarım oluyor. Geribildirimler benim için bir hediye gibidir; eğer kabul etmezsem kesinlikle bir lider olarak büyüyemem. Kariyerinizin başlarında sizi zayıf veya yetersiz gösterdiği için size verilen önerileri reddetmek çekici gelebilir. Fakat bence bunun yerine hassas yönlerinizi kabul ederek aktif bir şekilde etrafınızdakiler ve arkadaşlarınızdan tavsiyelerinizi istemeniz gerekir. Bütün bunlarla beraber aldığınız bütün tavsiyeleri de olduğu gibi kabul etmeyin; muhakemenizi yapın ve kendi yolunuzu takip etmekten kaçınmayın.

Yukarı

Business HT×