YORUM

Her piyasa profesyonelin mutlaka okuması gereken kitaplar

Şant Manukyan, her piyasa profesyonelinin okuması gereken kitapları yazdı

Uzatmadan ve zaman kaybeden listeye başlıyorum.

Manias,Panics and Crashes (Cinnet, Panik ve Çöküş) – Charles P. Kindleberger

Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds (Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı) –Charles Mackay

Neden?  Her iki kitapta tarih boyunca yaşanan balonlar, krizler ve spekülasyonları derinlemesine inceler. Ve aynı ana fikre sahiptir. İnsan doğasında bulunan hırs ve korku bir noktada finansal kararları yönlendirir. “İnsanlar grup halinde çılgınlaşır ve fakat kendilerine teker teker gelirler.”  Bu kitapları okuduğunuzda neden “bu defa farklı” olmadığını anlarsınız.

Technical Analysis of Financial Markets (Finansal Piyasaların Teknik Analizi)- John Murphy

Tanıdığım bir teknik analist “ben size teknik analiz öğreterek para kazanıyorum, umarım siz teknik analizi kullanarak para kazanırsınız” demişti. Teknik analiz konusunda inancınız ne olursa olsun tamamen göz ardı edebileceğiniz bir konu değildir. Üstelik kitaplarda yazandan daha fazlasını merak ettiğinizde ezoterik bazı bilgileri de öğrenmeniz söz konusu olur. Bu kitap benim için teknik analize giriştir.

A random walk down Wall Street (Borsada Rastgele Seyir)- Burton G. Malkiel

Piyasaların etkin çalıştığına inananların başucu kitabıdır.  Günümüze uyarladığımızda ise Pasif fonların neden tercih edilmesini gerektiğini anlatan bir içeriğe sahiptir diyebiliriz. Ancak son yıllarda olan bitene baktığımızda finansal piyasalara fazlası ile pembe gözlüklerle bakar.

Bir Spekülatörün Anıları-Edvin Lefevre

Rocky filmleri boksa veya body buildinge başlayanlar için nasıl bir “gaz” kaynağı ise bu kitap da okuyan her tradera aynı “gazı” verir. Hayatının bir döneminde kendisini Livermore zannetmeyen hiçbir trader arkadaşım olmadı. Kitap en iyinin bile zayıf yanlarını kontrol edemezse nasıl hüsrana uğrayacağını son derece akıcı bir şekilde anlatır. Herkes Livermore’un çok para yaptığını bilir ancak sonunda bahsetmez.

This Time It’s Different (Bu Kez Farklı)- Carmen Reinhart & Kenneth Rogoff

Finansal krizleri inceleyen ve data bankası olarak kullanacağınız bir kitap.  Kriz kelimesinin alt kırılımları olduğunu ve farklı kriz türlerinin farklı sonuçlar doğurduğunu anlamanız açısından çok faydalıdır. Okuduğunuzda “aaaaaa Yunanistan hep böyleymiş” dersiniz.

Flash Boys&Liar’s Poker – Michael Lewis

Geçmişte ve günümüzde piyasaların iç işleyişini anlamak için okunması gereken kitaplardır. Özellikle algolarla ilgili bir fikir edinmeniz için Flash Boys giriş kitabı olarak kullanılabilir.

Security Analysis&The Intelligent Investor- Benjamin Graham 

Edebiyatseverler ikiye ayrılır. Proust’un Kayıp Zamanın İzinden kitabını/serisini okumuş olanlar ve okumamış olanlar. Temel analize ilgi duyanlar da Securty Analysis’i okuyanlar ve okumayanlar olarak 2’ye ayrılır. Warren Buffett’ın her ikisini de okuduğunu söylersem ana fikri zaten vermiş olabileceğimi düşünüyorum.

Capital 21. Century (21. Yüzyılda Kapital)- Thomas Piketty

James Joyce’un Ulysses’ini herkes bilir. Hatta bazı kaynaklara göre modern edebiyatın zirvesindedir. Ancak tamamını okumuş kimseye rastlayamazsınız. Piketty’nin kitabı hakkında herkes birkaç satır yazmıştır ve fikri vardır ancak tamamını okuyan az sayıda insana rastladım. Tezi tartışmaya açık olabilir ancak sermayenin ve end. ülkelerin gelişimi ve eşitsizlik üzerine faydalı bir fikir masaya koyar. Yine de bir Kapital değildir.

"Ne yani sadece 10 tane kitap mı?" diyorsanız editör Kerim Karakaya’dan ikinci bir tur izni de alabileceğimizi düşünüyorum.

----

Şant Manukyan, İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü

TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ANLAMAK İÇİN OKUMANIZ GEREKEN KİTAPLAR