BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Instagram’dan nasıl para kazanılacağının okulu açıldı

Yalnızca yedi yıldır hayatımızda olan Instagram artık yalnızca bir fotoğraf paylaşım alanı değil. Kendisinin de tüketicinin de satıcının da alışveriş dehlizlerinde kaybolduğu bir platform

Instagram’dan nasıl para kazanılacağının okulu açıldı
BLOOMBERG INTERNATIONAL 08 07 2018, 11:52

Basit bir fotoğraf paylaşım uygulamasıyken, sekiz yılda 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşan, giyimden mobilyaya kadar akla gelebilecek her ürünün satılabildiği bir online perakende platformuna dönüşen Instagram'la ilgili hâlâ akıllarda bir soru var: Instagram'dan parayı nasıl kırarız? 

 2012'de Facebook tarafından 715  milyon dolara satın alınan, bugün kullanıcılarından 150 milyonunun 25 milyon firma ile ortak iş yaptığı Instagram, son üç yıldır bu "alışveriş" bulmacasını çözmeye çalışıyor. 

Herkesin en az bir akıllı telefona sahip olduğu çağda alışveriş kültürü, tuğla ve harçtan yapılı mağazalardan, Amazon.com gibi online mağazalara adeta kitlesel bir göçle taşındı.

Hatta bazı uzmanlara göre bu nabız geç bile atmaya başladı. Zira, perakende devlerinin kendi online siteleri ve uygulamalarından "sosyal medya" mecralarına geçişi zaman aldı. Bunda tüketicinin de tercihi etkili oldu. Görsel araştırma şirketi ViSenze'nin 2017 raporuna göre tüketicilerin yüzde 54'ü online harcama zincirini sosyal medyada başlatmayı tercih etmiyor. 

 Büyük ve uluslararası markalara kıyasla küçük işletmelerin, genç girişimcilerin satış modelleri ise çoğunlukla Instagram'la başlıyor. Ancak onlar için de süreç yavaş işliyor çünkü her aşama elle yapılıyor.

SOSYAL MECRA MI DÜKKAN MI?

İster büyük ister küçük işletme olsun, Instagram, perakende sektörü ile arasındaki boşluğu kapatmak için ABD'nin New York kentinde bir  çalışma sınıfı oluşturdu. 

Çoğunluğu kadın 20 öğrenci arasında moda ve güzellik şirketlerinin yönetici ve pazarlamacıları yer alıyor. Ünlü moda tasarımcısı Cynthia Rowley ve Rowley'nin, Türkçesi "kitleleri etkileyen" anlamına gelen "influencer" kızı Kit Keenan bile bu sınıfın öğrencisi.

 

“Instagram sayfasından direkt harcama yapmak mümkün olacak mı yoksa satış yapan firmanın sitesine yönlendirme devam edecek mi?” , “Müşteri hizmetleri için herhangi bir araç üzerinde çalışıyor musunuz?”, “Direkt mesajları yönetmeyi kolaylaştıracak mısınız?”, “Instagram’ı masaüstünde daha rahata kullanabilmek için yatırım yapıyor musunuz?” gibi sorular da  sınıfın merak ettiği konuların başında geliyor. 

Öğrencilerin uygulamayı kullanarak nasıl daha fazla para kazanabileceklerini öğrendiği bu sınıfta Instagram da influencerların ne şekilde ticaret yollarını yarattığını görmek, müşterileri tanımak ve en hevesli şekilde nelere para harcandığını bilmek istiyor. 

AMATÖRLER DAHA İYİ İŞ ÇIKARIYOR

Instagram’ın kreatif ekibinin başındaki isim Kay Hsu, firmaları Instagram kullanmaya ikna etmedeki kilit isim.

Londra’dan Cannes’a kadar festivallere katılarak şirketinin yeni stratejisini yaymaya çalışan Hsu, Instagram sınıfının derslerine de giriyor. Derslerde çoğunlukla “amatörlerden” örnek veren Hsu, Instagram üzerinden ticarete yeni başlayanların pahalı ekipmanlara sahip olmadan, daha yaratıcı fotoğraf çekimleri yaptıkların ve sürekli olarak yeni şeyler denediklerini söylüyor. Hsu, 13 yaşındaki birinin binlerce Instagram sahibinden çok daha iyi içerik üretebildiğini ifade ediyor. 

Profesyonellerden de sağlıklı yaşam ve özel bir fitness programı sunan Avustralyalı spor eğitmeni Kayla Itsiness örneğini veren Hsu, 27 yaşındaki Itsiness’ın Instagram üzerinden herhangi bir siteye yönlendirmediğini ancak paylaştığı fotoğraf ve fitness önerileriyle 10 milyonluk takipçi kitlesini her gün büyüttüğünü söylüyor. 

GÖZLER AMAZON’UN KOLTUĞUNDA

Alışverişin doğrusal bir yolculuk olmadığını söyleyen Instagram Ürün Müdürü Vishal Shah, "Hatta bir piramit şeklinde de değil. Daha çok 'noodle' şeklinde" diyor. 

Söz konusu eğitime maksimum seviyede yatırım yapmaya hazır olduklarını belirten Ürün Pazarlama Müdürü Susan Buckner Rose'a göre ise amaçları yalnızca işletmeleri Instagram’da görünür kılmak değil sosyal platformun tüm araçlarını kullandırtabilmek. 

Ancak şirketin önünde “ufak” bir pürüz var: Amazon gibi bir online alışveriş devinin ve geleneksel perakendecilerin göz diktiği alana talip olmak. 

Bu konuda elini giderek güçlendiren Amazon’un moda departmanı Amazon Fashion, insanlara satacağı kıyafeti online ortamda denetmeye başladı bile. Amazon’da yer alan tüm markaların kendi Instagram hesapları var. Ancak bu hesaplardan websitelerine yönlendirmesi “sosyal platform ticaretinden” çok “reklam” görevi görüyor. Instagram bu açığı, diğer tüm rakiplerinden daha “trend” olmaya çalışarak kapatmaya çalışıyor. 

Yukarı

Business HT×