BIST 100 9.099,31 % 0,21
USD/TRY 32,3762 % 0,10
EUR/TRY 34,9963 % -0,06
Piyasalar
9.093,19
% 0,15
32,3731
% 0,09
34,9872
% -0,09
1,0782
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacılıkta geleceğin altı mesleği

HSBC, bankacılık sektöründe altı yeni mesleğin gözde olacağını tahmin ediyor. Raporda, geleceğin altı mesleği için gerekli ortak üç becerinin olduğu ifade edildi. Merak, yaratıcılık ve iletişim becerilerinin iş gücünde insanları robotlardan ayıracağına dikkat çekildi.

Bankacılıkta geleceğin altı mesleği
BUSINESSHT 05 07 2018, 10:37

Geleceğin mesleklerinin ne olacağı tartışılmaya devam edilirken bankacılık sektöründe geleceğin en önemli yeteneğinin yapay zeka teknolojileri olmayacağı görüşü öne çıkıyor.

HSBC raporunda dijital devrimin insanların iş gücündeki rolünü dönüştüreceğinin belirtilirken bankacılık sektöründe altı yeni mesleğin gözde olacağı tahminine yer verildi.

Raporda, geleceğin altı mesleği için gerekli ortak üç becerinin olduğu ifade edildi. Merak, yaratıcılık ve iletişim becerilerinin iş gücünde insanları robotlardan ayıracağına dikkat çekildi.

Raporda görüşlerine yer verilen Fütürist Tom Cheesewright, "Yarının iş gücünde insan ve robotların rolü dünya genelinde çokça tartışılıyor ancak otomasyonun pozitif etkileri büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Makineler daha robotik süreçleri yürütürken, insan kaynağının önemi daha da ön plana çıkacak. Merak, yaratıcılık ve empati gibi nitelikler bizi makinelerden ayırmaya devam edecek." dedi.

İşte, bankacılıkta geleceğin altı mesleği:

1) KARMA GERÇEKLİK DENEYİMİ TASARIMCISI

Rapora göre; karma veya artırılmış gerçekliğin (MA/AR) gelecekte dijital dünyaya açılan birincil arayüz olacağına ilişkin dünya genelinde fikir birliği sağlanmak üzere. Fiziksel dünyayı dijital veri ile birleştirmenin, hayal edilebilir herhangi bir karakter veya objenin yaratılmasına, bunların gerçekleşmişcesine fiziksel bir alana konumlandırılmasına imkan vereceği öngörülüyor ve bu teknolojinin gelecekte bazı bankacılık ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacağı tahmin ediliyor.

Gerekli beceriler: Karmaşık üç boyutlu (3D) arayüzlerin düzgün ve sezgili şekilde tasarlanması, gelecekte önemli bir yeni istihdam alanını oluşturacak. Estetik tasarım, markalama, kullanıcı deneyimi ve 3D mekaniği gerekli beceriler arasında yer alacak.

2) ALGORİTMA TEKNİSYENİ

Karar verme sürecinin önemli bir kısmı, hızlı bir şekilde sonuca ulaşılması için çeşitli veriler ile beslenmiş algoritmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak algoritmalar, regülasyonların hızla değiştiği, yeni bilgilerin ortaya çıktığı ve ürünlerin sürekli geliştiği bir ortamda faaliyet gösteriyor. Bu algoritmaların müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve 'biilgisayar hayır diyor' anlarından kaçınılması için sürekli olarak ayarlanması ve değişime uyumlu hale getirilmesi bankacılık sektöründe gittikçe daha fazla talep edilen bir beceri haline gelecek.

Gerekli beceriler: Teknoloji faaliyetlerinde az kodla / kodsuz yazılım geliştirme ortamına geçilmesi ile birlikte bu rol, teknolojik uzmanlıktan ziyade risk yönetimi, hizmet tasarımı ve finansal okuryazarlık gibi beceriler gerektirecek.

3) ETKİLEŞİMLİ ARAYÜZ TASARIMCISI

Makineler son yıllarda etkileşimlerinde gittikçe daha insansı hale geldiler. Rehber robotlar (Chatbot) bankacılıkta halihazırda basit soruların yanıtlanmasında ve bilgi toplanmasında kullanılıyor. Talimatların karmaşık kod dizileri olduğu dönem geri kaldı. Artık makinelerle konuşulabiliyor ve makinelerin ihtiyaçları anlamaları sağlanabiliyor. Etkileşimli arayüz tasarımı,yeni ortaya çıkan ve ses ve metin Chatbot'larından en iyi verimin elde edilmesine yardımcı olan bir beceri. Teknolojinin daha da yaygınlaşması ile birlikte bu beecerinin önem kazanacağı öngörülüyor.

Gerekli beceriler: Müşteri memnuniyetinin sağlanmasında anlık güçlüklere çözüm getirilmesinin ötesine geçen doğal, düşük sürtünmeli arayüzler inşa edilmesi için yaratıcı olmak, sözel ve antropolojik becerilere sahip olmak gerekiyor.

4) EVRENSEL HİZMET DANIŞMANI

Dijital, fiziksel ve uzaktan hizmet ortamları arasındaki ayrım ortadan kalkıyor. Bir banka müşterisi herhangi bir zamanda şubeden konuşma uygulaması, ses veya artırılmış/sanal gerçeklik yoluyla hizmet almayı talep edebilir. Karma gerçekliğin insanlar ve makineler arasındaki ana arayüz haline gelmesi ile birlikte, geniş bir ürün yelpazesinde müşterilere destek verecek yüksek becerilere sahip hizmet temsilcileri, sanal ve fiziksel ortam arasındaki farkı sorunsuz bir şekilde ortadan kaldırarak müşteri ihtiyaçlarını mekan ve zamandan bağımsız olarak karşılayabilecek.

Gerekli beceriler: Yarının müşteri danışmanı için kritik öneme sahip beceriler, ürün bilgisinin ve uzmanlığın mükemmel müşteri ilettişimi ve empatiyle birleşiminden oluşuyor. Bu da temel iletişim tekniklerinde uzmanlık ve sanal bir ortamda çalışma becerilerini gerektiriyor.

5) DİJİTAL SÜREÇ MÜHENDİSİ

Bankacılıkta, hesap açılışından kayıp bir kartın yeniden çıkarılmasına, pek çok müşteri etkileşimi, güvenlik ve regülasyon gereksinimlerini dengeleyen standartlaştırılmış süreçlerden oluşuyor. Bu süreçlerdeki değişim hızının artacağı ve süreçlerin birden fazla kaynaktan hizmet ve bilgi bileşenlerini bir araya getirmeleri ile birlikte daha karmaşık hale gelecekleri tahmin ediliyor. Bir dijital süreç mühendisinin ise bu iş akışlarını analiz etmesi, birleştirmesi, iyileştirmesi ve verimliliği artırırken uyuşmazlıkları en aza indirmek için sürekli olarak düzeltmesi gerekiyor.

Gerekli Beceriler: Dijital süreç mühendisinin, büyük çaplı ve bağlantılı iş akışlarını anlaması, problem ve tıkanıklıkları tespit etmesi, prototipler oluşturması ve çözümleri test etmesi için üstün keşfetme ve yaratıcılık becerilerine sahip olması gereekiyor.

6) ORTAKLIK AĞ GEÇİT SAĞLAYICISI

İş dünyasının gittikçe daha bağlantılı hale geldiği günümüzde, finansal teknoloji şirketleri (Fintech'ler) ve global teknoloji şirketleri gibi iş ortakları ile dijital ilişkiler takip, bakım ve müzakere ihtiyacını beraberinde getirecek. Hem para hem de müşteri verilerinin potansiyel olarak organizasyonlar arasında akacak olması ile birlikte performans ve regülasyon uygunluğu konularının yanı sıra kullanım ve yürütme üzerinde titiz bir denetim uygulanacak.

Gerekli beceriler: Ağ geçit denetimcileri dijital arayüzler ile ilgili teknik bilgiyi güvenlik ve risk yönetimi anlayışı ile dengeleyecek. İş ortakları ile ilişkilerin yönetilmesinde gerekli iletişim becerilerine sahip olunması da önemli olacak.

 

Yukarı

Business HT×