BIST 100 9.092,65 % 0,14
USD/TRY 32,3867 % 0,13
EUR/TRY 35,0551 % 0,11
Piyasalar
9.084,27
% 0,05
32,3868
% 0,13
35,0551
% 0,11
1,0799
% 0,10
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bilişim harcamalarının sadece yüzde 1'i sibere güvenliğe gidiyor

Türkiye'de yaklaşık olarak 20 milyar dolar bilişim harcaması yapılıyor. Bu harcamaların sadece yüzde 1'i siber güvenlik önlemlerine harcanıyor. Dünya ortalamalarına bakıldığında bilişim harcamaları arasında siber güvenliğin payının yüzde 2-2,5 seviyesinde olduğu görülüyor. Bu rakamlara göre Türkiye'de siber güvenlik yatırımlarının alacağı önemli bir mesafe bulunuyor.

Bilişim harcamalarının sadece yüzde 1'i sibere güvenliğe gidiyor
BUSINESSHT 11 06 2018, 15:54

Türkiye'de özel sektör de siber korsanların saldırılarına daha çok maruz kalırken, siber güvenlik harcamalarının dünya ortalamalarının gerisinde kaldığı görülüyor. 

Aon Risk Yönetimi Danışmanlığı’ndan (AGRC) sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman Türkiye'de yaklaşık olarak 20 milyar dolarlık bilişim harcaması yapıldığını, bunun ancak yüzde 1'inin siber güvenlik operasyonlarına ayrıldığını söyledi. Eryaman dünyada bilişim harcamalarında siber güvenliğin payının yüzde 2-2,5 seviyesinde olduğunu söyledi. 

Eryaman, “Siber saldırıların şirketleri milyar dolarlık zarara uğratması ve AB Veri Koruma Yönergesi gibi yakın zamanda yürürlüğe giren yasal düzenlemeler sebebiyle, siber risklerin şirketler, hükümetler ve kamuoyunun gündeminde yüksek öncelikli bir konu olarak üst sıralarda yer alacağı açık. Ancak artan ihlallere, harcamalara ve düzenlemelere rağmen pek çok organizasyon siber güvenlik alanındaki yeni uygulamalardan haberdar değil” şeklinde konuştu.  

Ahmet Eryaman

TÜRKİYE'DE DENEYİP DÜNYADA UYGULUYORLAR

Bu rakamlar Türkiye'de siber güvenlik için potansiyelin yüksek olduğunu gösterirken, son dönemde yaşanan saldırılar da dikkatleri siber güvenliğe çekiyor. Son zamanlarda özellikle Kuzey Kore'den Türk bankacılık sistemine yönelik saldırılar öne çıkıyor. Eryaman, özellikle yaptırım altında olan Kuzey Kore gibi ülkelerin ihtiyaç duyduğu dövizi elde etmek için bu tip saldırılar yaptıklarını, saldırıları Türkiye'de denediklerini ve sonra da dünyanın farklı noktalarında da gerçekleştirdiklerini söyledi. 

ŞİRKETLERİN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKLERİ RİSKE EDİYOR

Söz konusu saldırılar şirketlerin itibarı kadar finansal sürdürülebilirlikleri açısından da oldukça büyük riskler yaratıyor. Eryaman'ın dikkat çektiği araştırmalar, ciddi bir siber saldırı geçiren ve siber güvenlik sınavında sınıfta kalan şirketlerin hemen ardında kayda değer hisse senedi değer kaybına uğradıklarını gösterdi. Güvenlik Danışmanlığı Firması CGI ve Oxford Economics’in yaptığı araştırmada 2013’ten bu yana siber saldırılardan etkilenen 65 şirketin yaşadığı siber saldırılar incelenerek şirketlerin üçte ikisinin hisse senedi fiyatlarının kötü düşüşler yaşadığı ortaya kondu. Aynı araştırma bazı ihlal vakalarının şirketinin değerlerinin yüzde 15’inin kaybıyla sonuçlandığı gösterdi. Zarardan en çok etkilenen şirketlerin ise finans şirketleri olduğu ortaya kondu.    

Yukarı

Business HT×