BIST 100 10.643,58 % 3,14
USD/TRY 32,2295 % -0,15
EUR/TRY 35,0126 % -0,35
Piyasalar
10.643,58
% 3,14
32,2295
% -0,15
35,0126
% -0,35
1,0869
% 0,02
42,50
-0,03
2.415,22
% 1,61
83,98
% 0,85
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bir kripto imparatorluğu sekiz ayda sıfırdan nasıl kuruldu?

Çin asıllı Kanadalı girişimci Zhao Changpeng'in, Haziran 2017'de kurduğu Binance, günlük 1,7 milyar dolarlık işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası

Bir kripto imparatorluğu sekiz ayda sıfırdan nasıl kuruldu?
BLOOMBERG INTERNATIONAL 21 04 2018, 12:38

Kripto paralara dair tüm "başarı hikayelerinin" arasında Zhao Changpeng'ki belki de en fazla öne çıkanı. Zira Zhao, 2017'de kurduğu Binance'i sekiz ay gibi bir sürede dünyanın en büyük kripto para borsasına çeviren isim.

Günlük 1,7 milyar dolarlık işlem hacmine sahip Binance, sekiz aylık ömrünün ikinci çeyreğinde 200 milyon dolarlık kâr açıklamıştı. Zhao'nun ise 2 milyon dolardan fazla bir servete sahip olduğu tahmin ediliyor.

BINANCE'IN ÖNÜNDEKİ ENGELLER 

Kripto paraların finansal Ortodoksluğa kafa tutan yükselişi ve akabinde ki hızlı düşüşünün ardından Binance'in 41 yaşındaki kurucusu da ayaklarını yeniden yere bastıracak dalgalanmalarla karşı karşıya.

1) Kontroller

Kripto çılgınlığının zirve yaptığı ocak ayından bu yana sanal para birimleri değerlerinin yarısından fazlasını kaybetti. Alım-satımlar yavaşladı. İnternet korsanlarının kripto para işlemlerine saldırısı arttı. Ortam buna dönüşünce hükümetlerin de sanal para piyasası üzerindeki kontrolleri güçlendi.

2017'de Bitcoin'i yasal ödeme biçimi olarak kabul eden, ancak kripto para borsalarını lisanslamak için bir sistem geliştiren Japon hükümetinin mart ayında Binance'in ülkedeki operasyonlarını durdurmasını talep ettiği yönünde haberler çıkmıştı.

Zhao Changpeng, kripto para gelirlerine yüzde 15 ila 55 vergi koymayı planlayan Japonya'da bir genel merkez kurma planını geçen ay iptal etti. Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeliler Komisyonu'da Binance'in ve birçok benzer şirkete uyarı notu göndermişti.

Yaklaşık iki ay önce Bloomberg News'a bir röportaj veren Zhao, regülasyonların Binance için bir risk oluşturduğunu ancak otoritelerle birlikte çalışmak istediğini söylemişti. Kripto paralar hakkında olumlu düşündüğünü her fırsatta hatırlatan Zhao, "Yeni fırsatlar her zaman değişim dönemlerinde ortaya çıkar. Yüzde yüz eminim ki gelecek kripto paralarda" demişti.

2) Güvenlik endişesi

Binance'in kripto paraların halka arzına verdiği destek de başka bir endişe konusu. 100'den fazla para birimi, menkul kıymet özelliğine sahip ancak beyan ve yatırımcı güvenliği için gerekli koşullardan yoksun.  

Örneğin Binance'te en çok işlem gören para birimlerinden Tether'ın kurucusu, ABD Vadeli Emtia Piyasası Komisyonu tarafından, para biriminin tamamen dolarla desteklendiği yönündeki iddialar sonrası mahkemeye çağrıldı.

3) "Şeffaf değil"

Singapur merkezli Asia Fintech Society'nin Başkanı David Shin'e göre Binance, regülasyonlardan ve şeffaflıktan uzak. Shin, Binance için, "Bir sokaktaki tüm kafeler finansal sıkıntıdayken ofis binalarının önüne park eden kahve kamyoneti gibi" dedi.

Zhao, Binance'in ofislerini ve serverlarını da bir sır gibi saklıyor. Bu durum da şirketten hangi ülkenin sorumlu olduğu belirsizliğini ortaya çıkarıyor. Konuyla ilgili çalışanların da konuşması yasak. Zhao'nun kendisi de bir şehirde uzun süre kalmıyor. Singapur, Tayvan, Hong Kong gibi ülkelerde kısa süreli evler kiralıyor.

Binance'in Lamborghini gibi lüks bir otomobil verdiği promosyonları gibi pazarlama stratejileri de bazı kesimlerin tepkisini çekiyor.

SANAL PARAYA KARŞI SANAL PARA

Çin asıllı girişimci, Binance'i, finans sisteminin tüm gelenekselliğinden de "kurtarmış" durumda. İşlemler yalnızca kripto paralar arası yapılıyor, kripto paralar karşılığı dolar ya da euro kabul edilmiyor. Banka hesabı kullanmayan şirket, çalışanları ve tedarikçilerine kripto parayla ödeme yapıyor.

Kişisel gelirini açıklamayı reddeden Zhao'ya göre  şirketinin müşteri kimlik tespiti politikaları ABD'li eşleniklerine benzer. Listeledikleri para birimleri, geçmiş performanslarının takibi ve gerçek ürünlerle destekleniyor. Şirket, müşterilerine para birimlerinin birer menkul kıymet olmadığını da belirtiyor. 

ZHAO CHANGPENG KİM?

Yıllarca trading sistemleri üzerine çalışan bilgisayar mühendisi Zhao, kripto kariyerine 2013'te dijital cüzdan sağlayıcısı Blockchain.info ile başlamıştı. Kripto paraların geleceğinden oldukça emin olan genç girişimci, 2014'te Şanghay'daki evini 1,1 milyon dolara sattı ve hepsini Bitcoin'e yatırdı.

Ailesi 1989'da başkent Pekin'in Tiananmen Meydanı'ndaki kanlı protestolar sonrası Çin'den Kanada'ya göçen Zhao Changpeng'in Haziran 2017'de kurduğu Binance'in bugün 8 milyon kullanıcısı bulunuyor.

Şirket, kurulduktan 11 gün sonra 15 milyon dolarlık kripto para halka arzı gerçekleştirdi.  Sanal para ticaretinin zirve yaptığı dönemde Binance'te günlük 11 milyar dolarlık işlem oluyordu.

Zhao'nun ünü Malta hükümetinden aldığı destekle katlanmıştı. Ülkesini Avrupa Birliği'nin kripto para merkezi yapmak isteyen Malta Başbakanı, 23 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada Binance'in operasyonlarını bu küçük ada ülkesine taşımayı planladığını duyurmuştu.

Yukarı

Business HT×