BIST 100 9.056,46 % 2,84
USD/TRY 32,3151 % 0,07
EUR/TRY 35,1066 % 0,10
Piyasalar
9.059,41
% 2,87
32,3151
% 0,07
35,1066
% 0,10
1,0806
% -0,20
47,68
-0,25
2.206,33
% 0,53
87,16
% 1,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Facebook'ta bir veri sızıntısı skandalı daha

Geliştirdiği uygulama ile 87 milyon kişinin bilgilerine ulaşan Cambridge Analytica'dan sonra Facebook'ta bir bilgi güvenliği açığı daha tespit edildi

Facebook'ta bir veri sızıntısı skandalı daha
BUSINESSHT 09 04 2018, 16:43

Dünyanın en büyük sosyal medya ağı Facebook, ABD Başkanlık seçimleri boyunca 87 milyon kişinin bilgilerine izinsiz ulaşan Cambridge Analytica'dan sonra bir veri analiz şirketinin daha operasyonlarını engelledi.

CNBC'nin haberine göre CubeYou adlı Kaliforniya merkezli şirket Facebook'ta, nedenini "Kâr amacı gütmeyen akademik araştırma" diyerek açıkladığı testler düzenliyordu. Bu testlerden elde edilen kişisel bilgiler,  Cambridge Üniversitesi'ndeki Psikometri Laboratuarı'nda çalışan araştırmacılara satıldı. Cambridge Analytica da elde ettiği bilgileri aynı üniversitenin siyasi pazarlama üzerine çalışan profesörlerine satmıştı. Cambridge Analytica'nın bilgi toplamak için kullandığı "Facebook testinin" kurucusu Aleksander Kogan isimli araştırmacıydı.

CubeYou'nun operasyonlarıyla ilgili Facebook, CNBC'nin konuyla ilgili haberine kadar hiçbir girişimde bulunmamıştı.  Şirketin testlerin amacını tamamıyla yanlış lanse ettiğinin ortaya çıkmasının ardından Facebook'tan "Bu iddialar oldukça ciddi" açıklaması yapılarak operasyonların durdurulacağı ifade edilmişti.

Facebook Ürün Ortaklığı Başkan Yardımcısı Ime Archibong tarafından yapılan açıklamada "Eğer denetimizi reddeder ya da denetimi geçemezlerse uygulamaları Facebook'tan tamamen silinecek. Ayrıca, Cambridge Üniversitesi'nin Psikometri Merkezi'ndeki uygulamaların nasıl geliştirildiği konusunun incelenmesi için İngiliz Enformasyon Yüksek Komiserliği ile görüştük" denildi.

Archibong ayrıca, CubeYou ile ilgili iddiayı gündeme getirdiği için CNBC'ye teşekkür etti.

CubeYou CEO Federico Treu ise CNBC'ye verdiği röportajda uygulamayı kendilerinin geliştirdiğini ancak Cambridge Üniversitesi ile Aralık 2013- Mayıs 2015 tarihleri arasında çalıştıklarını, Haziran 2015'ten bu yana testi yapanların bilgilerini toplamadıklarını söyledi.

Cambridge Analytica skandalı sonrası yaptığı açıklamada "Açık ki ihlalleri engellemeye yeterince odaklanmadık. Sorumluluklarımızın ne olduğunu yeteri kadar anlayamadık. Bu çok büyük bir hataydı ve benim hatamdı" ifadelerini kullanan Facebook CEO'su Zuckerberg, 10 Nisan'da ABD Kongresi'nde ifade verecek.

10 MİLYON KİŞİNİN BİLGİSİ ELİNDE 

CubeYou'nun sitesinden yapılan açıklamaya göre şirket, nüfus sayımı verilerini, farklı web ve sosyal medya uygulamalarını kullanarak kişisel bilgileri topluyor.  Daha sonra reklam ajanslarıyla iletişime geçilerek belli ürünlerin Facebook ve Twitter'da hedef kitlesi belirleniyor ve ona göre reklama çıkılıyor.

CubeYou'nun sitesinden yapılan açıklamada ad, soyad, e-mail, telefon numarası, IP adresleri, mobil ID adresileri ve dijital parmak izlerine ulaşabildikleri ifade ediliyor. Hatta bazı uygulamalarla yaş, cinsiyet, lokasyon, iş, eğitim, aile ve medeni durum bilgilerine de erişilebiliyor. Şirketin şu an veri tabanında tuttuğu kişi sayısı 10 milyon.

CubeYou'nun müşterileri arasında iletişim firması Edelman, spor ve eğlence ajansı Octagon, Google ve  Adidas  gibi devlerle işbirliği yapan Sunny, L'Oreal ve Hilton gibi markalarla çalışan Legacy Marketing ajansları bulunuyor.

Yukarı

Business HT×