BIST 100 9.122,68 % 0,47
USD/TRY 32,3707 % 0,08
EUR/TRY 35,0322 % 0,04
Piyasalar
9.127,02
% 0,52
32,3707
% 0,08
35,0259
% 0,02
1,0799
% 0,10
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankasız ödeme kartıyla 1 milyon kişiye ulaştı

Herhangi bir bankanın logosunu taşımayan ödeme kartı ininal, 1 milyon aktif müşteriye ulaştı.

Bankasız ödeme kartıyla 1 milyon kişiye ulaştı
BUSINESSHT 28 02 2018, 10:58

Banka hesabı olmayanlara internet alışverişi yapmaları için ödeme kartı sunmak için yola çıkan finansal teknoloji girişimi ininal 1 milyon aktif müşteriye ulaştı.

İninal CEO'su Ömer Suner, bankalara erişimi olmayan bankasız nüfusu hedeflediklerini ve bu konuda önemli aşama kaydettiklerini aktardı.

Suner, kullanıcıların büyük kısmının 18 yaş altı kullanıcılar olduğunu belirtti. Özellikle dijital oyunlar için para harcayan 18 yaş altı kitleden çok iyi dönüş aldıklarını söyleyen Suner, bu anlamda geri dönüşün oldukça tatminkar olduğunun altını çizdi.

Suner, kartlarını tercih eden bir başka büyük kitlenin bankacılık sistemine güvenmeyenler olduğunu söyledi. Bankacılığa faiz ya da başka unsurlar dolayısıyla uzak duran kitlenin ininal kartlarını tercih ettiğini söyleyen Suner, bankacılık sistemine giremeyen kitlenin de ödemeler için ininal kart edindiğini ifade etti.

Bunların arasında düzenli geliri olmayan ev kadınları, öğrenciler gibi gelir gösteremediği için hesap açamayanlar öne çıkıyor.

KULLANICILARIN YÜZDE 70'İ BANKASIZ

Suner, "Bankacılık ekosisteminin kapsama alanı dışında kalan milyonlarca insan var. Bu insanlar internetten satın alınan ürün ve hizmetlerden yararlanabilmek için alternatif bir ödeme yöntemine ihtiyaç duyuyor. Türkiye'de bir banka hesabı olmadığı için online ortamlarda alışveriş yapamayan, finansal özgürlüğü kısıtlı 25 milyon kişinin yaklaşık yarısı olan kadınlar için ininal ön ödemeli kart ve dijital banka aracılığıyla finansal özgürlük sunuyor. Bu kartlar ile kadınlar güvenle harcama yapabildikleri gibi banka borcu, faiz ve ekstre gibi detaylarla da uğraşmıyor." diye konuştu.

ininal kartlarını kullananların yüzde 18'ini 13-17 yaş, yüzde 51'ini 18-24 yaş, yüzde 20'sini 25-34 yaş, yüzde 7'sini de 35-44 yaş arasındaki kullanıcılar oluşturuyor. İninal kart kullanıcılarının yaklaşık yüzde 70’i de bankasız.

Kullanıcılar PTT, Migros gibi anlaşmalı noktalardan ininal kartlarını alabilirken, bu kartları yine PTT ve Migros üzerinden ya da ING ATM'lerinden yükleyebiliyor. İninal kartları Mastercard logosu ile dünya üzerinde 42 milyon noktada kullanılabiliyor.

FRANSIZ ORTAK ALDI, HEDEFİNE YURT DIŞI YATIRIMI ALDI

2012 yılında yola çıkan ininal, birçok farklı turda yatırım alırken, 2017'de Fransız grup Multinet ile bir ortaklık gerçekleştirdi.
İninal CEO'su Ömer Suner, Multinet ile stratejik bir ortaklık kurduklarını, burada satıştan para almadıklarını, hisse değiş tokuşu yaptıklarını aktardı.

Multinet'in Türkiye'de 35 bin üye işyeri olduğunu söyleyen Suner, bu sayede ihtiyaç duydukları üye işyeri kanallarına da eriştiklerini aktardı.

2012 yılında “finansal servisler platformu” olma hedefiyle kurulan ve geçtiğimiz yıl çoğunluk hissesi Up Group iştiraklerinden Multinet Up tarafından satın alınan ininal, bu konsepti Avrupa'da da yaygınlaştırma hedefinde.

Avrupa'da Multinet'in desteği ile Türk kökenli kitleye ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Suner, oradan Türkiye'ye ciddi bir para transferi olduğunu, ilk adım için İspanya ve Almanya'yı ön plana aldıklarını söyledi.

İNİNAL SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

10 binden fazla noktada (Migros, PTT, D&R, Teknosa, seçkin gazete bayileri, Vatan Bilgisayar ve Bimeks) MasterCard ön ödemeli kartı ve ininal mobil cüzdan uygulaması tüketiciler tarafından kullanılıyor.

ininal kullanıcıları, hesaplarına veya kartlarına 10 binden fazla perakende ve ATM noktalarından bakiye yükleyebiliyor ve yükledikleri bakiyeleri dünyadaki bütün fiziki ve sanal alışveriş noktalarında harcayabiliyor. Aynı zamanda kartla para transferi ve fatura ödemeleri gibi işlemler de gerçekleşebiliyor.

Suner ininal kartıyla kredi verme hariç bir bankanın yapabileceği hemen hemen tüm işlemlerin yapılabildiğini söyledi.

Kartlara aylık olarak maksimum 750 lira yüklenebiliyor.

ininal, kurumsal müşterilerine özel platformlar geliştirmekte ve ortak markalı kartlar sunuyor. Ödeme platformu ve kartları ile, kurumsal müşterilerine toplu ödeme ve masraf takip sistemi sunuyor. Düşük maliyetli ve basit finansal servisleri sunan ininal Cüzdan uygulaması ve ininal MasterCard'ları birçok kullanıcıya ulaşıyor.

Yukarı

Business HT×