BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5802 % 0,16
EUR/TRY 34,7633 % 0,22
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5784
% 0,15
34,7467
% 0,17
1,0643
% 0,00
45,49
0,00
2.379,85
% 0,03
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Son dönemin en büyük kripto para hırsızlığı ile ilgili bilmeniz gereken 6 şey

Japon borsası Coincheck'ten 500 milyon dolarlık kripto para çalınması yatırımcıları tedirgin etti.

Son dönemin en büyük kripto para hırsızlığı ile ilgili bilmeniz gereken 6 şey
29 01 2018, 16:15

Kripto para piyasası geçen hafta Japon borsası Coincheck'ten yaklaşık 500 milyon dolarlık kripto para çalınması haberi ile sarsılmıştı. Haber Bitcoin'in değeri üzerinde de etkili olmuştu. 

Kripto para piyasası tarihinin en büyük sanal korsanlıklarından biri yaşanırken, bu piyasada yatırım yapan yatırımcılar da belli bir tedirginlik hissetti. Peki bu çalınan 500 milyon dolarlık para sisteme nasıl geri dönecek? Başka ifade ile bu kara kripto para nasıl aklanacak? 

Bu soru işareti yanında tüm bu süreçle ilgili birçok soru işareti var? İşte tarihin en büyük kripto para korsanlıklarından biri hakkında 6 soru, 6 cevap...

1- Korsanlar parayı borsadan nasıl çaldı?

Coincheck, korsanların parayı nasıl çaldığını açıklamadı. Ancak ortada büyük bir güvenlik açığı olduğu görülüyor. Bu alanda ortaya çıkan açıklardan bir tanesi, soğuk-sıcak cüzdan uygulamaları olarak öne çıkıyor. Sıcak borsalar dışarıdaki network'lere bağlanırken, soğuk cüzdanlar dış dünyaya bağlı olmuyor. Bu cüzdanlar korsanların saldırılarına karşı daha az kırılgan nitelik sergiliyor. Bunun yanında Coincheck'te çoklu imzalama güvenliğinin de eksik olduğu belirtiliyor. Tüm bu durum korsanların işini kolaylaştıran bir ortama yol açıyor?

2- Çalınan kripto paralar nereye gidiyor? 

Bu soru bu tip korsanlıkların en ilgi çekici noktasına işaret ediyor esasında. Çünkü Bitcoin ve benzeri para birimleri için yapılan işlemler kamuya açık. Çalınmış olsa bile NEM paralarının nereye gittiğini görmek çok kolay. Coincheck 523 milyon doların gittiği 11 adresi ortaya çıkardı. Bunları online olarak herkesin görmesi mümkün. Ama asıl mesele kimse bu hesapların sahiplerini bilmiyor. Her bir adresin, "coincheck_stolen_funds_do_not_accept_trades : owner_of_this_account_is_hacker." olarak etiketlendiği görülüyor. NEM isimli kripto paranın yaratıcıları çalınan paraların otomatik olarak geri döndürüleceği bir takip mekanizması yarattılar. 

 

3- Peki bu durum korsanların parayı kullanamayacağı anlamına mı geliyor? 

Durum tam olarak da böyle görünmüyor. Korsanlar ellerindeki kripto parayı Monero gibi daha anonim paralara çevirebilir ve bu paralar üzerinden piyasaya girebilir. Fakat çalınan paranın büyüklüğü korsanlar için en temel zorluk olarak öne çıkıyor. 

4- NEM geliştiricileri sorunu çözmek için başka ne yapabilir? 

NEM geliştiricileri için, kripto para piyasasını sarsan korsanlıktan sonra bölünme bir seçenek olarak görülüyor. NEM geliştiricileri "hard fork" olarak bilinen bir bölünme yapabilir ve çalınan paralar ve siber saldırıya hiçbir zaman maruz kalmamış paralar olmak üzere iki ayrı versiyon yaratabilir. Bu durum 2015'te Ethereum'da işe yararken, NEM Foundation Başkan Yardımcısı Jeff McDonald bölünmenin bir seçenek olarak masada olmadığını söyledi. 

 

5- Bu borsalar korsan saldırılarına çok maruz kalıyor mu?

Bu borsalara ve cüzdanlara yönelik korsan saldırıların uzun bir tarihi var. En ünlülerinden birisi 2014 yılındaki Tokyo merkezli Mt. Gox saldırısı. Fiyatlar yükseldikçe, bu tip korsan saldırılar da daha çok gündeme geliyor. Kuzey Koreli lider Kim Jong Un'un da siber korsanlara dijital korsanlık yönünde talimatlar ilettiği iddialar arasında. Bir araştırmacının çıkardığı verilere göre Bitcoin ve rakibi Ether'in yüzde 14'ünden fazlası çalındı.

6- Peki kripto paraları güvende tutmanız için ne yapmanız gerekiyor? 

Kripto para yatırımcıları için öne çıkan güvenlik unsuru paralarını borsalarda değil de kendi cüzdanlarında tutmaları. Cüzdanların online versiyonları ile birlikte donanım olan versiyonları da bulunuyor. Eğer bu konuda ekstra hassassanız kripto paralarınızın özel anahtarlarını kağıda basabilirsiniz. 

Yukarı

Business HT×