BIST 100 9.800,84 % 0,81
USD/TRY 32,5059 % -0,19
EUR/TRY 34,9623 % 0,31
Piyasalar
9.799,64
% 0,80
32,5059
% -0,19
34,9623
% 0,31
1,0728
% 0,28
44,84
-0,51
2.325,65
% 0,41
87,95
% -0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bilgisayarlarımız ve telefonlarımız büyük risk altında

Dünyanın önemli donanım ve yazılım firmalarının ürünlerinde bilgisayar ve telefonları siber saldırılara karşı korunmasız kılan açıklar keşfedildi.

Bilgisayarlarımız ve telefonlarımız büyük risk altında
BLOOMBERG 04 01 2018, 13:58

Aralarında Intel ve Microsoft gibi dünyanın en büyük çip üreticileri ve yazılım şirketleri, kullanıcıların bilgisayar ve telefonlarını siber saldırılara karşı korunmasız kılan ve cihazların performanslarında yavaşlamaya neden olan açıklarla uğraşıyor. 

Google araştırmacıları yakın zamanda milyarlarca bilgisayar ve telefonun işletim sisteminde yer alan ve hacker'lara özel ve hassas bilgilere yetkisiz erişim olanağı sağlayan ve cihazların performansını düşüren bir açık keşfetti. Geçen yıl bulunan bu açıklara ilişkin haberlerin The Register isimli teknoloji blogunda yer alması Intel hisseleri üzerinde etkisini gösterirken, AMD gibi rakiplerinin hisselerinin yükselmesine de yol açtı. Söz konusu açıklarla ilgili Intel, Microsoft, Google ve diğer teknoloji devleri kullanıcı ve hissedarlarına güven vermeye çalışan açıklamalar yayınladı. 

 

Intel açıklamasında sorun olan çiplerin sadece kendi çipleri olmadığını ve söz konusu sorunun kendilerine somut bir etkisini öngörmediklerini açıkladı. Microsoft ise, Intel ve diğer çiplerle çalışan cihazları olan kullanıcılarını korumak için bir güvenlik güncellenmesi sağladıklarını belirtti. 

Google ise saldırıdan korunmak için sistem ve ürünlerinin önemli kısmını güncellediğini açıkladı. Amazon'dan gelen açıklamada ise sorundan etkilenmiş sunucuların güvence altına alındığı belirtildi. 

10 yıllardır hacker'lar yazılımlardaki boşluklardan istifade ederek siber saldırı gerçekleştiriyorlardı. Örneğin bu kişiler bir cihaza kötü amaçlı yazılım ya da virüs yüklemek için kullanıcıların dikkatsizliğinden faydalanarak onların bazı ekli dosyaları açmasını sağlıyorlardı. Fakat Google tarafından keşfedilen bu açık, aksine, donanımdan kaynaklanan zayıflıkların yarattığı potansiyel hasara vurgu yapıyor. 

Mikro işlemciler gibi karmaşık parçaların onarımı oldukça uzun sürebiliyor ve çökmesi durumunda taslağından yeniden dizayn etmek uzun sürebiliyor. 

Neredeyse dünyadaki tüm bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda bulunan Intel, AMD ve ARM işlemcilerinde fark edilen güvenlik açıkları, cihaz markası ve işletim sistemi fark etmeksizin cihazları tehlikeye atıyor. Google tarafından fark edilen Spectre ve Meltdown isimli güvenlik açıkları, siber korsanların işlemci belleğinde depolanan ve aralarında şifre ve parolalar gibi hassas bilgilerin de yer aldığı verileri çalmasına olanak tanıyor.

Güvenlik açıklarından birisi olan Spectre, işlemcilerin çalışma prensibinden faydalanıyor ve henüz gerçek bir çözümü bulunmuş değil. 

 

 

 

Yukarı

Business HT×