BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4897 % -0,24
EUR/TRY 34,8812 % 0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4931
% -0,23
34,8862
% 0,09
1,0711
% 0,11
44,89
-0,46
2.330,19
% 0,61
87,58
% -0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto masası: Bitcoin yatırımcıları derin nefes aldı

Son günlerde hızlı düşüşüyle dikkat çeken Bitcoin'de bu sabah yükseliş ivmesi görüldü.

Kripto masası: Bitcoin yatırımcıları derin nefes aldı
BUSINESSHT 26 12 2017, 09:24

İSRAİL'DE BITCOIN YASAĞI

İsrail'de piyasa düzenleyicisi kurum ISA, Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmadan dolayı tüm coin şirketlerinin borsada işlem görmesini yasaklamak için teklif sunacak.

Calcalist iş konferansında konuşan İsrail Menkul Kıymetler Kurumu (ISA) başkanı Shmuel Hauser,gelecek hafta ISA yönetim kuruluna bir teklif sunulacağını belirtti.

Teklife göre, asli iş kolu kriptoparalar olan şirketlerin Tel Aviv Borsası (TASE)'ye kote olmasına izin verilmemesi, var olanların da endeksten çıkarılması sağlanacak. Nedeni ise Bitcoin ve diğer coin fiyatlarının aşırı dalgalanması ve belirsizlik nedeniyle yatırımcıların zarar görmemesi olarak gösteriliyor.

GÜNEYDOĞU'DA BITCOIN BASKINI

Son günlerde dünya gündemini sık sık meşgul eden sanal para Bitcoin üreticileri, Güneydoğu Anadolu Bölgesini kıskaca aldı. Kaçak elektrik kullanımının had safhada olduğu bölgede, Bitcoin üretildiği ihbarı alan ekipler, neredeyse bir fabrika kadar elektrik kullanan evlere işlem gerçekleştirdi.

İHA'nın haberine göre piyasa değeri hızla artan Bitcoin, kısa yoldan para kazanma hırsı bulunanların da iştahını kabarttı. Üretim için yoğun elektrik ve donanımlı bilgisayarlara ihtiyacı olanlar, gözlerini, kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesine dikti. Burada özellikle kırsal bölgelerde işlem gerçekleştiren "madenci" diye tabir edilen Bitcoinciler, neredeyse bir fabrikanın tükettiği elektriği tüketerek Bitcoin üretmeye başladı. Kaçak elektriğin yoğun olarak kullanıldığı bölgeyi seçen Bitcoincilere en büyük darbeyi çevredeki vatandaşlar vurdu. Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketine (DEDAŞ) kaçak elektrik kullanarak Bitcoin üretildiği ihbarlarının yapılmasının ardından ekipler, denetimlerini sıklaştırdı. İhbar yapılan yerlerde neredeyse bir fabrika kadar elektrik tüketen ev ve iş yerlerine işlem yapıldı.

EL ERIAN'DAN BITCOIN YORUMU

Muhammed El-Erian Bloomberg için kaleme aldığı makalede Bitcoin’deki son fiyat düzeltmesinin piyasanın diliyle sağlıklı olup olmadığının en önemli soru işareti olduğunu söyledi. Başka bir deyişle, Bitcoin’deki hareketin, para birimini aşırı ve irrasyonel coşkudan arındıran, kurumsal yatırımcılara giriş olanağı veren, piyasa derinleştiren ürünlerin gelişimini teşvik eden ve yatırımcı tabanını genişleten bir gelişme olup olmadığının sınandığını belirtti.

"BITCOIN 60 BİN DOLAR OLACAK"

Kripto para girişimcisi Julian Hosp, bitcoin'in hızlı yükselişinin henüz bitmediğini söylüyor. 

CNBC'ye konuşan TenX firması kurucusu Hosp "Bitcoin'in 60 bin dolarlık seviyeye geldiğini göreceğiz, ancak sanırım ayrıca Bitcoin'inin 5 bin dolar olmasına da şahit olacağız. Ama asıl soru önce hangisinin gerçekleşeceği" ifadelerini kullandı.

Çok sayıdaki yüksek profilli eleştirmenler ve birkaç ulusal hükümet, kripto para birimlerine yatırım yapma konusunda uyarıda bulunmuşlardı. 

BITCOIN'DE SABAH ÇOSKUSU

Son günlerde hızlı düşüşüyle yatırımcısını endişelendiren kripto para Bitcoin, bu sabaha yükselişle başladı. Geçen hafta 19 bin dolar seviyelerinden 11 bin doların altına kadar gerileyen Bitcoin, bu hafta başında gösterdiği toparlanma eğilimine bu sabahın ilk saatlerinde de devam etti. 

Bitcoin, TSİ 09:15 itibariyle yüzde 10 yükselişle 15 bin 250 dolardan işlem gördü. 

Bitcoin dışında diğer önemli kripto paralarda da belirgin bir toparlanma kaydedildi. Ripple ve Ethereum yüzde 3, Litecoin ise yüzde 5 artış kaydetti.  

Yukarı

Business HT×