BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto masası: Tüm paranızı kaybetmeye hazır olun

İngiliz regülatör, Bitcoin'in arkasında devletler ya da merkez bankalarının olmadığına vurgu yaparak yatırım uyarısı yaptı.

Kripto masası: Tüm paranızı kaybetmeye hazır olun
BUSINESSHT 15 12 2017, 08:50

BITCOIN'DE YENİ REKOR

Bitcoin'de vadelilerin işlem görmeye başladığı ilk haftada rekorlar birbirini takip etti. Bugün 17 bin 960 dolarla Bitcoin rekorunu yeniledi. 

 

LITECOIN KURUCUSUNDAN KRIPTO PARA YORUMU

Litecoin Kurucusu Charlie Lee, insanların kripto paralarda yer çekimine meydan okumaktan çekinmeyen ralinin üzerine gitmemesi gerektiğini düşünüyor. Lee, kripto para fiyatlarındaki çılgınlığın artmasının, çoğu kişinin bunları gerçek dünya işlemleri yapmak için kullanmadan spekülatif bir varlık olarak kullandıklarından, kabulünü daha da zorlaştırdığını belirtti.

"Sadece insanları sorumlu bir şekilde yatırım yapmaları gerektiğine ikna etmek istiyorum, yüzde 80'lik bir düşüş ihtimaline karşı bir kripto para almak için hayatınızı tamamen kaybetmeyin" diye ekledi.  

 

2018'DE İZLENMESİ GEREKEN DİJİTAL PARALAR 

Bir yılda yüzde 2 binin üzerinde değerlenmesiyle başlayan Bitcoin çılgınlığı, diğer dijital para birimlerini de etkiliyor. Litecoin'den, ismini Matrix filminin ana karakterinden alan Neo'ya kadar 7 kritik para birimi: 

BITCOIN'İN KİRLİ SIRRI

Bitcoin'in kirli bir sırrı var.

Yatırımcıların yalnızca siber alanda bulunan bir varlığa akın etmesiyle birlikte, şifreleme piyasaları bu yıl pazardaki kazanımları artırdı. Ancak her bilgisayarın özel bilgisayar ağları tarafından zahmetli şekilde oluşturulması, en çok kirliliğe neden olan yakıtlar da dahil olmak üzere, büyük enerji kullanımını gerektiriyor. 

Digiconomist Bitcoin Enerji Tüketimi Endeksine göre, küresel kripto para sektörünün enerji kullanımı 159 ülkenin bireysel tüketiminin üzerine çıktı.

İNGİLTERE'DEN DE UYARI GELDİ

İngiltere'de finans sektörünü düzenleyen ve denetleyen Finansal Hizmetler İdaresi'nin (FSA) Genel Müdürü Andrew Bailey, Bitcoin'e yatırım yapanlara 'tüm paralarını kaybetmeye hazır olma' uyarısı yaptı.

Bu yılın başında değeri bin dolarken şu aralar 16 bin dolardan işlem gören sanal para birimi Bitcoin, son zamanlarda tüm dünyanın en çok konuştuğu konular arasında yer alıyor.

2017 yılında yüzde 1.500 değer kazanan Bitcoin bazıları tarafından 'dijital altın' olarak adlandırılıyor.

Bazı yatırımcı, ekonomist ve devlet insanları, Bitcoin ve arkasında yatan 'blockchain' (blok zinciri) teknolojisini savunurken bazıları ise bunu sert bir dille eleştiriyor.

BBC'nin Newsnight programına konuşan Bailey de, ne merkez bankalarının ne de hükümetlein bu 'para biriminin' arkasında olduğunu, bundan dolayı Bitcoin'e yatırımın güvenli olmadığını belirtti.

TÜRKİYE BITCOIN İŞLEMLERİNDE DÜNYA ALTINCISI

LocalBitcoin verilerine göre son bir yılda gelişmekte olan ülkelerin Bitcoin işlemleri, gelişmiş ülkelerden çok daha fazla gerçekleşti.

Bitcoin işlemlerindeki artışın en fazla gerçekleştiği ilk beş ülke: Çin, Nijerya, Kolombiya, Venezuela, Peru. Türkiye ise altıncı sırada yer alıyor. 

ETHEREUM'DA GERİLEME

Kripto para borsalarının bir diğer gözdesi Ethereum fiyatları ise dün 700 doları aşmasının ardından sabah yüzde 15 değer kaybederek 620 dolara geriledi. Ethereum TSİ 09:20 itibariyle kaybını biraz toparlayarak yüzde 11 düşüşle 659 dolar civarından işlem görüyor. 

Ethereum fiyatlarında yaşanan aşırı dalgalanma dikkatleri Bitcoin üzerinden bir nebze alıyor zira haftaya 440 dolardan başlayan Ethereum neredeyse değerini ikiye katladı ancak sonrasında büyük düştü. 

BITCOIN REKOR SEVİYESİNE YAKLAŞTI

Tüm bu tartışmalar arasında Bitcoin daha önce gördüğü rekor seviyeler etrafında seyretmeye devam ediyor. Bloomberg verilerine göre Bitcoin TSİ 05:49 itibariyle 17 bin 558 dolar seviyesine yükseldi. Böylelikle kripto para 12 Aralık'ta yakaladığı 17 bin 578 dolar seviyesine yakınsadı. 

Alternatif kripto paralar pazarında ise bu sabah itibariyle Binance verilerine göre en çok kazandıran Cardano oldu. TSİ 08:45 itibariyle bu kripto parada görülen artış yüzde 40'ı aştı. 

Yukarı

Business HT×