BIST 100 9.753,97 % 0,33
USD/TRY 32,5756 % 0,03
EUR/TRY 34,9886 % 0,39
Piyasalar
9.742,33
% 0,21
32,5753
% 0,02
34,9888
% 0,39
1,0712
% 0,13
45,35
0,00
2.320,52
% 0,19
88,27
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kripto para stratejistinden özel analizler

Saxo Bank Kripto Para Stratejisti Kay Van-Petersen, BusinessHT'ye Bitcoin ve kripto para teknolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kripto para stratejistinden özel analizler
SELÇUK OKTAY 05 12 2017, 15:20

Bitcoin'de 100 bin dolar tahmini yapan Saxo Bank Kripto Para Stratejisti Kay Van-Petersen, son zamanlarda hızlı fiyat hareketleri ile gündeme gelen kripto paranın sadece bu yönüyle ele alınmaması gerektiğini, Bitcoin'in internetin ortaya çıkmasından bu yana en büyük teknolojik inovasyon olduğunu belirtti. 

Business HT'nin sorularını yanıtlayan Van-Petersen geleneksel finans aleminde kripto para stratejisti unvanıyla görev yapan profesyonellerin başında geliyor. Van-Petersen daha önce hazırladığı raporlarda işlem hacimlerinde yükselişin Bitcoin'in değerlenmesi yönünde destek oluşturacağına vurgu yapmıştı. 

Forex piyasasında ortalama günlük 5 trilyon dolarlık hacmin gelecek 10 yılda yüzde 10'unun kripto paralardan oluşacağını öngören Van-Petersen, 500 milyar dolarlık kripto para hacminin yüzde 35'i olan 175 milyar doların da Bitcoin alım satımlarımdan gelmesini bekliyor.  

 

İşte Kay Van-Petersen'in Business HT'nin soruların verdiği yanıtlar

Kripto paraların seyrini öngörmek için geleneksel finans piyasalarında olduğu gibi teknik analiz yapılamayacağı yönünde tezler var. Siz kripto para stratejisti olarak Bitcoin ile ilgili teknik analizler yapıyorsunuz. Kripto paralar için teknik analizler nasıl mümkün olabiliyor? 

Yeterli likiditesi olan herhangi bir varlık teknik analiz altında çalışılabilir. Ben teknik analizin kripto para alemi için muhtemelen daha iyi çalıştığını söyleyebilirim. Çünkü bu henüz aşırı odaklanılmamış yeni bir varlık sınıfı. Şunu da eklemek lazım bu varlık sınıfı, hisse senetleri üzerindeki teknik analize rekabetçi bir nitelik sunmuyor. 

Bitcoin'e dayalı türev ürünlerin ortaya çıkması, geleneksel finans aleminin kripto paraları kabul ettiği yönünde bir işaret olarak algılandı. Son olarak ABD'li regülatör CFTC'nin bu ürünlere yönelik çalışmalar yürüttüğü haberi geldi. Sizce bu karar Bitcoin'i nasıl etkileyecektir? 

 

Bu karar, kripto para aleminin yasallaşması açısından oyun değiştirici bir karar. Bu karar gerçek kurumsal parayı kripto paralara açacak ve Bitcoin ya da kripto para ETF'leri, fonları gibi yeni enstrümanların başlamasına yol açacaktır. Burada en çarpıcı şey olarak gördüğümüz kripto paralardaki büyük değerlenme. Fakat kurumsal para gerçekten bu sürece katılmamıştı. Böylelikle önümüzdeki 6-18 ay içerisinde kripto varlıklara bir para akışı patlaması olacaktır. Bu durum Bitcoin'i 5 ya da 10 kat artıracaktır. Böylelikle Bitcoin'in değeri 50 bin - 100 bin dolar seviyesine getirecektir.   

Kay Van-Petersen

Peki Bitcoin ile ilgili kısa vadeli öngörünüz nedir? Yıl sonunda ya da 2018'in ilk çeyreğinde Bitcoin hangi seviyeye gelecektir?

Bitcoin'deki fiyat hareketleri ile ilgili kısa vadeli tahminler yapmıyorum. Eğer Bitcoin ve kripto para alemine yüzde 50-100 kazanç yapmak olarak yaklaşıyorsanız, buradaki esas noktayı kaçırıyorsunuzdur. Ben buna yapısal olarak uzun vadeli bakıyorum. Bitcoin, internetin doğmasından bu yana en büyük teknolojik inovasyon. Daha önce yaptığım öngörüyü tekrarlayayım. Bitcoin önümüzdeki 6-18 ay içerisinde 5 ila 10 kat arasında artacak, bu da değerini 50 bin - 100 bin dolar arasına getirecektir. 

 

Kripto para aleminde başka paralar da dikkat çekiyor. Buradaki yatırımcı ilgisini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Kripto para aleminde yatırım yapan herkes araştırmasını yapmalı ya da kendi adına çalışacak birilerini bulmalı. Kripto para sisteminde oynamanın birçok yolu var. Diğer kripto paraları aslında Bitcoin'den daha iyi performans gösterecek. Ben bundan sonraki vadelilerin Ethereum bazlı olacağını düşünüyorum. Farklı kripto varlıklar bizim hayal edemeyeceğimiz şekilde farklı işlevlere ve olasılıklara hizmet edecektir. 

Yukarı

Business HT×