BIST 100 9.071,57 % -0,09
USD/TRY 32,3781 % 0,10
EUR/TRY 34,9800 % -0,11
Piyasalar
9.071,57
% -0,09
32,3781
% 0,10
34,9800
% -0,11
1,0779
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Teknoloji dünyasında başarılı olmak için mutlaka okunması gereken 15 kitap

Teknoloji dünyasındaki eğilimler, beceriler, zorluklar ve öngörüler konusunda okuyucuları bilgilendiren 15 kitap

Teknoloji dünyasında başarılı olmak için mutlaka okunması gereken 15 kitap
BUSINESS INSIDER 02 10 2017, 12:12

1. HOOKED: HOW TO BUILD HABIT-FORMING PRODUCTS- Nir Eyal

Neden bazı ürünler dikkat çekiyorken diğerleri çekmiyor? Alışkanlıklarımız dışında olmasına rağmen neden bazı ürünlere daha çok yöneliyoruz? Teknolojilerin bizi nasıl bağımlı hale getirdiğini gösteren bir model var mı? bu ve bu gibi sorulara cevap veren Nir Eyal kitabında okuyuculara “Hook Model”ini anlatıyor.

Model çok başarılı şirketlerde müşteri davranışlarını ustalıkla teşvik eden dört adımlık süreci anlatıyor. Ardışık "Hook Model" (Kanca Döngü) sayesinde, bu ürünler, pahalı reklamcılığa veya iletişim kanallarına bağlı kalmaksızın kullanıcıları tekrar tekrar geri getirme hedefini amaçlar.

2. THE INDUSTRIES OF THE FUTURE- Alec Ross 

Robotlar işimizi elimizden alacak mı? Ya da robotlarla rekabette başarılı olmak için neler yapmamız gerekiyor? Geleceğin meslekleri hangileri olacak? Çocuğumu geleceğe nasıl hazırlamalıyım? Geleceğin yatırım alanları hangileri? Büyük veri ve analitik hayatımız nasıl değiştirecek?

Dünyanın en ünlü inovasyon uzmanlarından ve takipçilerinden biri olan Alec Ross, ’Geleceğin Endüstrileri adlı kitabında bunlara benzer onlarca soruyu ABD Başkanı Obama ve uzun bir süre Hillary Clinton’ın danışmanı olarak yaptığı geziler ve tecrübeleri ile cevaplayarak geleceği öngörmeye çalışıyor.


 
Ross’un deyimi ile bu kitap inovasyon ve teknolojiye övmekten ziyade dünyanın dört bir yanında yürütülen çalışmaların gelecekte bizi nasıl bir dünyaya yönlendirdiğini artı ve eksileri ile ortaya koymaya çalışan bir kitap. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışan politikanın mutfağında yer almasına rağmen sahada da önemli bir tecrübe edinen Alec Ross yaşam öyküsünden ve kuşağının tecrübelerinden de faydalanarak geleceğin dünyasında toplumların ve devletlerin başarılı olacağını öngörmeye çalışmıştır.
 
Dünyanın en zor mesleği olarak nitelendirdiği ebeveynliği ön plana çıkaran Ross, geleceği ayakta bulunması gereken temel nitelikleri de sorgulamış ve bir ebeveyn olarak neler yapılması gerektiğini anekdotlarla anlatmış. Yani bu kitabı kendiniz için okumayacaksanız bile çocuklarınız için okumanızda fayda var!

3. THE INEVİTABLE: UNDERSTANDİNG THE 12 TECHNOLOGİCAL FORCES THAT WİLL SHAPE OUR FUTURE- Kevin Kelly

Önümüzdeki otuz yıl boyunca kaçınılmaz olarak çoktan harekete geçmiş teknolojik süreçler tarafından yönlendirilen muazzam değişimlere tanık olacağız. Ünlü Wired Dergisi’nin kurucu editörü, çok satanlar listelerinde yer alan teknoloji konulu kitapların yazarı Kevin Kelly ‘nin Büyük Teknolojik Dönüşüm- Geleceğinizi Şekillendirecek 12 Teknolojik Kuvvet kitabıyla tanık olacağımız bu değişimleri ele alıyor.

Bunlar aynı zamanda satın alma, çalışma, öğrenme ve birbirimizle iletişim kurma tarzlarımızda da devrim anlamına geliyor. Art arda gelecek değişim dalgalarında boğulmamak, sörf yapabilmek için bu teknolojik süreçleri anlamak büyük önem taşıyor. Neyi keşfetmek gerek? Nerede çalışmalı? Neye yatırım yapmalı? Müşterilere en iyi nasıl ulaşmalı?  Büyük Teknolojik Dönüşüm hem işi hem de hayatıyla ilgili böylesi sorulara yanıt arayanlar için yazılmış bir kitap.

4. ELON MUSK: TESLA, SPACEX, AND THE QUEST FOR A FANTASTİC FUTURE- Ashlee Vance

Bu kitap, New York Times Bestseller The Wall Street Journal, NPR, Audible ve Amazon tarafından yılın en iyi kitaplarından biri olarak gösterilmiştir.

1971 doğumlu genç bir girişimcinin şirketleri ile dünyadaki otomotiv, uzay-havacılık ve enerji sektörlerindeki yerleşik düzene meydan okumasının sıra dışı hikâyesi anlatılmaktadır. Elon Musk, X.com ve PayPal'in kurucularındandır ve sonraki dönemde Tesla ile sadece elektrikle giden 500 km menzilli ve 100km/sa hıza sadece 2,9 saniyede çıkan muhteşem otomobiller üretmiştir. SpaceX ile uzay taşımacılığının maliyetlerini çok büyük oranda düşürerek dünya devlerine meydan okumuş ve yakın gelecekte Mars'a insan yollayabilecek en muhtemel şirketi yaratmıştır.

Ayrıca ABD'deki en büyük güneş enerjisi şirketi SolarCity'nin en büyük ortağı ve başkanıdır. Ashlee Vance, 300'e yakın insanla konuşarak ve Elon Musk ile 30 saatten fazla birebir görüşme yaparak bu çarpıcı ve ilham verici hayat hikâyesini okurlarla buluşturuyor.

Hayatını, dünyayı fosil yakıtlara mahkûm olmaktan kurtarmaya adayan Elon Musk'ın önüne çıkan engeller, büyük başarıları ve yaşadıkları daha iyi bir geleceğin hayalini kuran girişimci, mühendis, siyasetçi, eğitimci ve gençler için motivasyon kaynağı olacaktır. "Kitabın sonlarına doğru herhangi bir okuyucu Steve Jobs ile Musk'ı kıyaslama ihtiyacı hissedecektir. Musk'a fırsat verin. Kimse onun gibi olamaz.

5. THE UPSTARTS: HOW UBER, AİRBNB, AND THE KİLLER COMPANİES OF THE NEW SİLİCON VALLEY ARE CHANGİNG THE WORLD- Brad Stone

"The Upstarts", iki yeni iş adamının öyküsü, yaşadıkları çatışmaları ve servetini başlangıcını anlatmaktadır. Brad Stone kitabında yeni Silikon Vadisi'ndeki en radikal şirketlerin hikâyesini anlatırken, hepsinin nasıl olduğunu ve dünyayı değiştirmek için neyin gerekli olduğunu keşfetmenizi sağlayacaktır.


 
6. LEAN IN: WOMEN, WORK, AND THE WİLL TO LEAD- Sheryl Sandberg

Sandberg, Facebook'un baş işletme görevlisi ve Adam Grant'le "Seçenek B" adlı kitabın yazarı 2010'da, kadınların istemeden kendilerini kariyerlerine nasıl geri döndüğünü anlatan heyecanlı bir TED tartışmasından tanınmakta. Altı milyondan fazla kez konuşulan bu konuşması, kadınları "masada oturup" meydan okumaya, risk almaya ve amaçlarını için mücadele etmeleri teşvik etti.

Bu kitap bu konuşmaya, kişisel ipuçlarını, zorlu verileri ve ilgi çekici araştırmaları birleştirerek kadınların yapamadıklarından ve neler yapabileceklerine dair konuşmaları içeriyor. Ayrıca, yazar müzakere teknikleri, rehberlik ve tatmin edici bir kariyer oluşturmak için pratik tavsiyeler kitapta sunmakta.

7. THE HARD THİNG ABOUT HARD THİNGS: BUİLDİNG A BUSİNESS WHEN THERE ARE NO EASY ANSWERS- Ben Horowitz
Ben Horowitz, Andreessen Horowitz'in kurucusu ve Silikon Vadisi'nin en saygın ve deneyimli girişimcilerinden biri, popüler ben'in blog'una dayanan, işletme okullarının karşılayamadığı en zor problemleri yönetmek için önemli tavsiyeler sunuyor.


 
Risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz’in kurucusu olan Horowitz, kendi tecrübelerinden yola çıkarak, yeni bir işe başlayacak olanlar için kritik sorulara kritik cevaplar veriyor. Akıllı insanlar, kötü çalışanları nasıl yönetir?
Tüm şirketin geleceği size bağlıyken, bu baskı altında ezilmemek için psikolojinizi nasıl korursunuz? Yahut şirketinizi ne zaman ve hangi şartlar altında satmalısınız? Horowitz’in bu ve bunlar gibi çok sayıda soru için farklı önerileri var.

8. BOLD: HOW TO GO BİG, CREATE WEALTH AND IMPACT THE WORLD- Peter H. Diamandis, Steven Kotler

Hızlı ve gelişen teknolojileri nasıl kullanabiliriz, aniden oluşan fikirler, kitle gücü “Bold” kitabında üç bölümde tartışılıyor.

Birinci Bölüm bugünün Fortune 500 şirketlerini etkisiz hale getiren hızlı ve gelişen üst teknolojilere odaklanıyor ve yeni başlamış girişimcilerin "bir fikrim var" dan "bir milyar dolarlık şirketi çalıştırıyorum" demesinin önceki dönemlere nazaran daha hızlı olduğunu anlatmakta. İkinci Bölüm, Larry Page, Elon Musk, Richard Branson ve Jeff Bezos gibi milyarderlere ait bilgileri içeriyor. Son kısımda yazar teşvik yarışmalarını nasıl tasarlayacaklarını ve kullanacaklarını, milyonlarca dolarlık sermaye finansmanı kampanyaları başlatarak onlarca milyarlarca dolarlık sermayeyle dolaşmayı ve nihayetinde toplulukları nasıl inşa edeceğini öğretiyor.

9. ZERO TO ONE- Peter Thiel

Facebook, Microsoft, Paypal, Instagram, Twitter, Linkedin, Whatsapp gibi bir startup fikriniz var ama bunu nasıl hayata geçireceğinizi bilmiyor musunuz? PayPal'ın kurucu ortaklarından ve Facebook'un yatırımcılarından biri olan girişimci Peter Thiel bu sorunun cevabını elinizde tuttuğunuz kitapta veriyor. 


Thiel öncelikle yaşadığımız çağa dair çok sıradışı bir önermede bulunuyor: "Küçük mobil cihazlar bize her ne kadar birer mucize gibi görünse de aslında teknolojik açıdan durgun geçen bir çağda yaşıyoruz." Elbette bilgi teknolojileri günden güne hızla gelişiyor ama ilerleme neden sadece Silikon Vadisi ya da bilgisayarlarla sınırlı kalsın ki? İlerleme her endüstri ve sektörde gerçekleştirilebilir bir süreçtir ve başarıya ulaşmak için ihtiyacımız olan tek şey özgün bir fikre sahip olmaktır.

Yeni bir şey yapmaktansa var olanı kopyalamak her zaman daha kolaydır. Ne var ki, nasıl yapıldığını bildiğimiz bir şeyi yeniden yapmak dünyayı 1'den n'e götürür. Ama yeni bir şey yaptığınızda 0'dan 1'e gidersiniz. Bir sonraki Bill Gates olmak için bir işletim sistemi kurmak yeterli olmayacak. Larry Page ya da Sergey Brin gibi başarılı olabilmek için yeni bir arama motoru geliştirmek yetmeyecek. Yarının kazananları bugünün pazarıyla zalim bir rekabete girip bundan kazançlı çıkmayacak. Hep beraber rekabetten kaçınacaklar çünkü ortaya koydukları şey benzersiz olacak.

10. HOW GOOGLE WORKS- Eric Schmidt, Jonathan Rosenberg

Dünya ekonomisinin belkemiği haline gelen, internet trafiğinin %82'sini yöneten bir şirket düşünün. 2013 yılında 53 milyar dolar ciro yaparken, merkez kampüsün bahçesini düzenlemek için çim biçme makinesi almak yerine 200 keçiyi işe alan bir şirket… Bir yandan rengarenk ofisleri ile üretkenliği tepe noktasına çıkarmayı hedeflerken diğer yandan robot teknolojisi ve mobil cihazlar üzerinden dünyayı değiştirmeye aday bir şirket…



Dünyanın en hızlı büyüyen, en çok beğenilen, en çok konuşulan şirketi Google, nasıl yönetiliyor? Google'ın iki tepe yöneticisi -İcra Kurlu Başkanı Eric Schmidt ve Ürünlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Rosenberg- tarafından yazılan ve tüm dünyada çok satan listelerini alt üst eden bu kitap, Google'ın oluşturduğu değerler ve şirket kültürü ile dünya lideri bir kuruma dönüşmesinin hikâyesi.

Strateji, yetenek yönetimi, karar mekanizmaları, iletişim, inovasyon gibi konularda yepyeni yaklaşımlar sunan Google Nasıl Yönetiliyor?, birçok örnek olayla dünya devi bir şirketin nasıl yönetildiğinin ipuçlarını sunuyor.

Yönetim ve pazarlama alanındaki son eğilimleri takip eden, şirketini nasıl büyütebileceğini ve güçlendirebileceğini düşünen, kendi işini kurmayı düşleyen ve kariyer basamaklarını tırmanmak isteyen ve ekip çalışmasına inanan, alanının en iyileri ile beraber gelişmek isteyen herkes için, Google'ın en üst iki yöneticisinin kaleminden, tam bir başucu kitabı.

11. CHAOS MONKEYS: OBSCENE FORTUNE AND RANDOM FAİLURE İN SİLİCON VALLEY- Antonio Garcia Martinez

Eski Twitter danışmanı, Facebook ürün müdürü ve kurucusu Antonio García Martínez'den Silikon Vadisi'nde kurulan şirketlerin milyar dolarlık servetlerini ve hileli planlarını gözler önüne seriyor. Dünyanın en büyük girişimlerinin sahne arkasında yaşananları tarafsız bir dille aktırıyor.


 
12. ORİGİNALS: HOW NON-CONFORMİSTS MOVE THE WORLD- Adam Grant

“Onlar da bizimle aynı korkuları, aynı şüpheleri duyuyorlar. Onları bizden ayıran, ne olursa olsun eyleme geçecek kararlılığı bulabilmeleri. Hiç denememenin, başarısız olmaktan daha çok pişmanlık verdiğini yürekten biliyorlar.” Vermek ve Almak’la tanıdığınız neslinin en etkileyici düşünce insanlarından Adam Grant, Orijinaller’de de en iyi bildiği şeyi yapıyor: Meseleleri düşünmediğiniz boyutlarıyla ele alıp, algınızı genişletip, çözümlere hiç ummadığınız yollardan varmanızı sağlıyor. Dünyayı olumlu yönde değiştirebilmek için ilişkilerinizi bozmadan, yerleşik olanla mücadeleyi, geleneksel bakış açılarına karşı durmayı ve bunları dâhiyane dokunuşlarla nasıl çözebileceğinizin ipuçlarını gösteriyor.

Grant, şaşırtıcı deneylere de, çok satacağı düşünülen ilginç bir tasarımın başarısızlığına da, direniş hareketlerine de, daha önce internet üzerinden satışı düşünülmeyen bir ürünün satışıyla gelen başarıya da aynı ölçüde odaklanarak; ilginç vakaları her zamanki üslubu ve bilimsel bakış açısıyla değerlendiriyor. Adam Grant, değişim fırsatını nasıl göreceğinizi, iyi fikirleri nasıl tanıyacağınızı, kaygı ve kararsızlığın üstesinden nasıl gelip, susturulmadan nasıl önerilerde bulunabileceğinizi açıklıyor; Orijinaller’i anlatıyor.

Orijinaller size, kendi fikirlerinizi dile getirmek ve harekete geçmek için gereken bilgi ve cesareti verecek.

13. Innovation and Its Enemies: Why People Resist New Technologies- Calestous Juma

Calestous Juma, Yapay zekânın yükselişi, teknolojinin istihdam üzerindeki etkisiyle ilgili uzun zamandır devam eden bir tartışmayı yeniden canlandırdı. Bu, teknolojideki hızlı ilerlemelerin hem umut hem de korku sinyali verdiği ve toplumda tartışmalara yol açtığı birçok alanda sadece bir tanesi.  Teknoloji toplum üzerinde endişe yaratmalı mı? sorusunu tartışabileceğiniz kitapta teknolojinin nasıl değişimlere sebep vereceğini anlatılmaktadır.

14. Alibaba: The House That Jack Ma Built- Duncan Clark

Bir Çin şirketi için tuhaf bir isim olan “Alibaba”, Jack Ma’nın aklına San Francisco’ya yaptığı bir seyahatte geldi: “Öğle yemeği yiyordum, yanıma garson geldi. Ona ‘Ali Baba’yı biliyor musun?’ diye sordum. ‘Evet!’ dedi. ‘Nedir peki?’ dedim. ‘Açıl susam açıl’ diye cevap verdi.”


Çin’in küçük üreticileri ile dünya devlerini buluşturan Alibaba, taşrada bir eyalette, kendisi ufak tefek, ama hayalleri kocaman bir öğretmenin girişimi olarak doğdu. Bugün Çin’in ve dünyanın en büyük şirketlerinden birinin sahibi olan Jack'in olağanüstü öyküsünü anlatıyor.

15. The Art of Computer Programming- Donald E. Knuth

Bill Gates eğer bu ünlü kitabı bitirirsen bana kesinlikle özgeçmişini gönder dediği Knuth’un kitabı programlama algoritmalarını anlattığı ve analizini yaptığı kitaptır. Kitaptaki tüm örnekler MIX assembly dili denilen bir dille anlatılır. 1968'de ilk cildi yayınlanmıştır. Yazar kitapta bulunan hatalar için de ödül vereceğini söylemiştir.

Yukarı

Business HT×